V krátkosti o defilé hvězd na dlouhém červeném koberci

V krátkosti o defilé hvězd na dlouhém červeném koberci

Tisk

oscar perexV krátkosti k Oscarům. V krátkosti proto, že není třeba obšírně psát o oceněních, jelikož bych se opakovala. Američtí akademici totiž "pouze" potvrdili výsledky Bafty, jen s jedním obrovským rozdílem, zato tím nejprestižnějším. Nejlepším (anglicky mluveným) filmem roku se totiž stal Birdman. Připomínám, že ve Velké Británii triumfovalo Chlapectví. No a tímto konstatováním jsem se dostala hned na závěr ceremoniálu. 

 

 

Takže šup, zpátky na začátek - na červený koberec, kropený deštěm jako loni. Defilé hvězd trvalo celou hodinu a půl (doufejme, že jednou v budoucnu nebude delší než samotné předávání). Hlemýždí rychlostí posunující se protagonisté byli samozřejmě všichni zářivě dokonalí. Dámy sice letos vsadily na jednoduchý splývavý střih, ale tato okolnost nikterak neubrala na bombastičnosti jejich modelů. A kdo zaujal nejvíc mě? 

oscar dakota

Z dvojic rozhodně manželská a napůl moderátorská, Neil Patrick Harris s jeho životním partnerem a pak také rodinná, matka Melanie Griffith s dcerou Dakotou Johnson (aktuálně se obnažující v "50 odstínech šedi"). Obě nádherné, jen té Melanii to zabere, s ohledem na věk, asi 10x více času. Co se elegance týče, tak zabodovaly Cate Blanchett v černých a Anna Kendrick v červených šatech. K druhé barvě se váže pověrčivost, že pokud má herečka na sobě červené šaty, tak Oscara nevyhraje (Anna ovšem nic neriskovala, protože nebyla nominovaná).

oscar kendrick Ve vyzývavosti nenašla konkurenci Jennifer Lopez, která opět neopomněla ukázat své horní vnady, zadek se tentokrát dal jen tušit pod rozměrnou "krinolínou". Pozornost upoutala i kontroverzní zpěvačka Lady Gaga, svou nákladnou širokou bělostnou róbu totiž "vylepšila" červenými rukavicemi. Vypadala s nimi, jako kdyby zrovna opustila WC, které důkladně vydrhla. Nicméně je nutno uznat, že kromě svých výstřelků vládne tato mladá diva i úžasným a tvárným hlasem, což v průběhu večera dokázala. Zapěla slavné melodie z muzikálu "Za zvuků hudby". Muzikálu, který slaví 50 let od svého vzniku. 

oscar lady gaga

Program, Američany promyšlený do puntíku, jí proto určil setkat se na pódiu s filmovou guvernantkou Julií Andrews, která poté předávala cenu za hudbu. Byla to jedna z emotivních chvilek, kterou si obecenstvo dokáže náležitě užít ovacemi vestoje a teatrálním dojetím. Tento scénář se během večera několikrát zopakoval. Píseň Glory Johna Legenda na počest černošských bojovníků za svobodu a rovnoprávnost měla takový účinek, že v hledišti ukáply i nějaké ty slzičky. Z úst oceněných zazněl, mimo jiné, i apel na obnovení funkčnosti mezilidských vztahů ("volejte svým blízkým, mluvte s nimi"). Dojemnou řeč na téma Alzheimera přednesla při děkovačce Julianne Moore a Eddie Redmayne "věnoval" Oscara všem handicapovaným. Filmový Hawking upoutal nejen procítěným proslovem. Pozornost na sebe strhl ještě dřív, než došel k mikrofonu. Jeho radost byla bezkonkurenčně největší a nefalšovaně "evropsky" přímá a bezprostřední (a nebo je tak dobrý herec:)). Představovala živou vodu v moři amerického patosu, povrchnosti a přehrávání. Mně osobně je ale i to hrané veselí bližší než české upřímné zašklíbení se. 

oscar slipy

Teď, když už jsem na konci psaní, jsem si uvědomila dvě věci. Za prvé, že má zpráva není krátká (asi o věcech, které mě baví, psát stručně neumím). Za druhé, že jsem nikterak nepřiblížila průvodce večera Neila Patricka Harrise (hrál zavražděného amanta ve Zmizelé). Snažil se a úvodní scénická píseň se mu za asistence "Popelky" Anny Kendrick a Jacka Blacka hodně povedla. Nejlepší komickou vložkou pak bylo (po vzoru Birdmana) přeběhnutí pódia jen ve slipech. Můj soukromý top ten moderátorů ovšem i nadále vede Hugh Jackman, který v roce 2009 ceremoniál pojal jako jeden velký muzikál.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na zlínském Majálesu létaly vzduchem boty

majales 200Den po Velikonocích patřil ve Zlíně Majálesu, který se tak stal prvním Majálesem v České republice. Zda to byl dobrý nebo špatný krok vidí asi každý jinak, ale party to byla skvělá.

...

Literatura

Kam se poděla Laura?

laura 200Severské detektivky vám na našich stránkách představujeme pravidelně. Tentokrát se podíváme do finského malého městečka Palokaski, které zasáhlo zmizení středoškolačky Laury. První kniha ze série, za kterou stojí autorská skupina pod jménem J. K. Johan...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...