Otevřená zpověď Jany Nagyové

Otevřená zpověď Jany Nagyové

Tisk

necas 200Nakladatelství Epocha prostřednictvím Josefa Hympla přináší zpověď Jany Nečasové (dříve Nagyové), která čtenáře provádí celým jejím životem. Jde o příběh o pravdě, ctižádosti, realitě všedních dní a také politice, takže se můžete dozvědět něco o tom, jak to v naší republice chodí.

 

 

Kniha nese název Nečas Jany Nagyové a má podtitul Otevřená zpověď o poměru s premiérem, aféře Nagygate a o vazbě. Je členěna na kapitoly, které jsou koncipovány tak, že čtenáře nejprve uvedou do situace, popíší obecně známou realitu a následuje rozhovor autora knihy s Janou Nečasovou. Tento styl je velmi praktický, protože čtenář tak ví, o co jde a dále se jen dozvídá nepřekroucenou pravdu a má tak možnost porovnávání.

Kniha by zřejmě nevznikla nebýt kauzy Nagygate, která vypukla v červnu roku 2013. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasáhl na několik politiků a úředníků kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.  Kromě Jany Nagyové zatkli policisté poslance Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a dále Ondreje Páleníka, Romana Bočka, Milana Kovandu a Lubomíra Poula. S kauzou spojení dva podnikatelé, Ivo Rittig a Roman Janoušek. Případ není stále uzavřen, a proto sama Nečasová v závěru knihy připouští další díl knihy, kde by měla možnost říci mnohem více.

Ačkoliv jde o zpověď, podle mého názoru se v knize nenachází žádné překvapivé odhalení, které by člověka posadilo na zadek. Překvapivé a nepříliš pozitivní čtení je o tom, jak to opravdu chodí na různých úřadech nebo v zákulisí politiky, ale všechno je to jen o lidech. Ani novináři nejsou nijak pochváleni, ale to je pochopitelné. Při popisu razie a jednání policistů je člověku až zle.

necas

Je pozitivní, že čtenáři jsou předkládána fakta a nejsou mu vnucovány nějaké názory nebo přesvědčení, aby Janu Nečasovou adoroval nebo se přidával se na její stranu. I když tedy není jasné, jak vše přesně bylo (nikde není napsané „ano, jsem vinna“), musí každý člověk uznat, že to neměla vždy lehké. V knize se ukazuje jako bojovnice, která si šla za svým, musela tvrdě pracovat a bít se za své a také jako matkou, jež pro děti chce to nejlepší, chce je chránit a má o ně starost.

Respekt si zaslouží autor knihy novinář Josef Hympl. Ten musel strávit spousty času nastudováním mnoha informací ze života Jany Nečasové a také z oblasti politiky. Projevil talent svým pokládáním otázek a také musel mít velkou trpělivost a projevovat míru sebekritiky, když se zrovna zeptal na něco, co nebyla přímo pravda.

Nečas Jany Nagyové je čtivou knihou, obsahuje zajímavé informace o jednom životním příběhu, ale to je tak vše. Chybí zde nějaká přidaná hodnota, která by čtenáře donutila přečíst si ji ještě jednou.

Josef Hympl se narodil v roce 1974, vystudoval chemickou průmyslovku a později Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. Začínal v metropolitní příloze MFDnes, prošel redakcemi různých deníků a poté zakotvil v časopisu Týden. Jeho zaměřením je politika a momentálně píše do týdeníku Téma.

Název: Nečas Jany Nagyové
Autor: Josef Hympl
Žánr: otevřená zpověď
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 144 plus obrazová příloha
Hodnocení: 65 %

( 0 hlasů )

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Základní škola České Kopisty slaví 100 let

200skolaV těchto dnech uplyne 100 let od založení Základní školy v Českých Kopistech. A přestože se jedná pouze o malotřídku, oslavy se chystají veliké. Dlouho připravované veselí vypukne už v sobotu, 28. září, ve 14 hodin. Škole přijede k narozeninám popřát na...


Literatura

Arab mi šahá na babu...

arabove200 Ne, tento příspěvek se nebude týkat hravého Nohavicova popěvku, nýbrž dvou knížek, které se snaží mapovat, kam se arabský, či šířeji muslimský, svět v posledních letech vlastně pohnul, kam až se vyostřil konflikt nikoli jen protikladných, ale hlavně...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...