Tajná kniha pro Aspergery pomáhá zmáknout sociální chování

Tajná kniha pro Aspergery pomáhá zmáknout sociální chování

Tisk

aspergerNakladatelství Edika, které se specializuje na atraktivně a zábavně podanou naučnou literaturu pro děti a mládež tentokrát připravilo příručku pro všechny ty, kteří mají Aspergerův syndrom, a samozřejmě i nejen pro ně. Humorně a zároveň poučně napsaná knížka může být dobrým tipem pro všechny malé i velké, kteří tak trochu tápu ve vlastním niterném světě, emocích druhých, sociálním chování, anebo mají třeba problém s empatií.

Na knize mě zaujalo to, že sama autorka se považuje za rozpoznaného Aspergera až od svých 34 let, kdy se dozvěděla, že všechny její tři děti jsou malí aspíci, včetně dalšího člena domácnosti - jejího manžela. Může se zdát, že diagnóza Aspergerův syndrom je v současné době vcelku populární a málem snad všichni mají tak nějak pocit, že tuto diagnózu mají. Ale pravdou je, že Aspergera opravdu poznáte na první pohled. Tento člověk je opravdu takzvaně “jiný”.

Autorka Jennifer krátce po zjištění své diagnózy začala sepisovat Tajnou knihu pro Aspergery, kterou opravdu oceňuji. Myslím, že je skvělým a populárně napsaným průvodcem nejen pro Aspergery. Navíc si najde své čtenáře různého věku. Je zábavná, moderní, neotřelá a vtipná. Nechybí ani komixové ilustrace, seznam všech známých Aspergerů a návody na to, jak zvládat docela obyčejné každodenní situace. Je fajn, že autorka píše knížku ze svého pohledu, cituje i známé psychology, používá spoustu jednoduchých a srozumitelných grafů a barevné členění textu.

Aspergerův syndrom není žádná katastrofa

Samozřejmě pro neznalé nelze nevysvětlit, kdo to vlastně Asperger je. Člověk s touto diagnózou uvažuje a jedná poněkud jinak než jeho vrstevníci. Potřebuje mít své rituály a pravidla, zpravidla nemá rád změny, má strach z různých sociálních situací, obtížně zvládá své emoce a nerozumí emocím a chování druhých lidí. Má tendence druhé poučovat, protože se pohybuje ve svých myšlenkách ve zcela jiných vesmírech, a zpravidla má také velmi bohatý vnitřní svět a dar intelektu i vyšší inteligence. Spousta Aspergerů ale může mít i inteligenci zcela průměrnou, anebo dokonce slabší. Mají velmi specifické či neobvyklé zájmy, například sběratelství nebo se u nich může projevit naprosté zaujetí něčím, co je zcela pohltí. Je pro ně těžké vycházet s druhými lidmi a zvládat naprosto běžné situace. Každý Asperger je ale jiný a charakteristika u různých osob se může poněkud lišit.

Kniha seznamuje se světem Aspergerů a pomáhá všem, kteří tuto diagnózu mají, aby si uvědomili, že nejsou divní, ale jen trochu jiní. Pomáhá se sebepřijetím i lepším začleněním do společnosti a okolního světa. Místy působí naivně, prvoplánově a připomíná knížky typu Jak sbalit kluka za 30 dnů nebo Jak zhubnout, ale kdo není Asperger nepochopí, jak těžké to tito lidé mají. Někdy skutečně zdánlivě jednoduché a naivní návody na to, jak porozumět okolnímu světu potřebují. Někomu možná kniha nesedne, jiný ji uvítá s nadšením. Rozhodně v ní vidím dobrou myšlenku a skvělý nápad na to, jak pomoct stejně obdařeným lidem. Mně se rozhodně líbila, pobavila jsem se a něco jsem si z ní vzala.

Pokud máte doma malého či většího Aspergera, určitě ji doporučuji všemi deseti!

Název: Tajná kniha pro Aspergery
Autor: Jennifer Cook O'Toole
Překlad: Hana Marsault
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Edika - Albatros Media a.s.
Hodnocení: 90 %

asperger


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Giving Tuesday lámal rekordy a vykouzlil obří srdce na Národním divadle

Giving tuesday 200Během šestého ročníku oslav Giving Tuesday v Česku padlo několik dárcovských rekordů. Celkem se na webu www.giving-tuesday.cz registrovalo 224 dárcovských výzev a vybralo se neuvěřitelných 95 290061 Kč na pomoc potřebným.

...

Literatura

Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

bratrilvisrdce perexBratři Lví srdce vás zvou na dobrodružnou cestu, přinášející příběh dvou dětí v nostalgickém pojetí pohádkového světa. Tento příběh ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Zanechal na mé duši výrazné stopy. Jak asi ...

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Kina otevře charismatický Viggo Mortensen, vítěz Berlinale a francouzský humor

aerofilms Jeste mame cas 200Společnost Aerofilms uvede hned v prvním týdnu po znovuotevření kin režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas. Na velká plátna se také dostane vizuálně strhující film Služebníci, vítěz hlavní soutě...