Živý mýtus Roger Federer. Narozen ve znamení Lva a předurčen zářit

Živý mýtus Roger Federer. Narozen ve znamení Lva a předurčen zářit

Tisk

Roger FedererSvětoznámý tenista v srpnu oslavil čtyřicítku a při této příležitosti nakladatelství Prostor vydalo působivou biografii obohacenou o prvky astrologie s názvem Živý mýtus Roger Federer, jejímž autorem je publicista Milan Hanuš. Nemusíte mít rádi tenis, ale už čtení o někom, kdo má takové charisma, kdo toho tolik dokázal a kdo je tak výraznou osobností, jakou bezesporu Federer je, vás může neskutečně obohatit.

Anotace knihy:

O „nejlepším tenistovi všech dob“ vyšla již řada publikací a článků, převážně od sportovních novinářů, ale pohled Milana Hanuše je v tomto kontextu ojedinělý stylem i pojetím. Vedle sportovní stránky totiž čtenáři přibližuje také psychologické pozadí tenisové hry i výjimečný způsob, jakým právě Roger Federer dokázal fenomenálně rozvinout svůj talent.

V první části knihy nazvané Mýtus cesty autor líčí silný sportovní příběh Rogera Federera jako zvláštní variaci hrdinského mýtu, který je v kolektivní duši stále velmi živý a přitažlivý. Milan Hanuš využívá svých znalostí archetypální psychologie a pouť švýcarského sportovního hrdiny a tenisového génia osvětluje pomocí působivých obrazů, paralel a kulturních souvislostí, které čtenáři podává velice poutavou a srozumitelnou formou. Svědčí o tom názvy jednotlivých kapitol: Daimon, Démonie, Šprýmař a rebel, Zasvěcení, Hra o trůn, Djoker komplex, Rytíři Kulatého stolu apod. Pojednání jedinečné sportovní osobnosti na pozadí hrdinského mýtu dává autorovi možnost k velmi invenčnímu a neotřelému výkladu i stylu vyjadřování.

Druhá část knihy má název Mýtus hry a je věnována klíčovým zápasům a „velkým epickým bitvám“, které Roger Federer sváděl se svými stejně slavnými protivníky Rafaelem Nadalem, Novakem Djokovičem, Andym Murraym a dalšími. Autor originálním způsobem líčí průběh nezapomenutelných tenisových dramat a nahlíží pod jejich povrch, do psychologie hráčů i hry samotné. Také v těchto kapitolách, nazvaných např. Persona, Neviditelný režisér, Protrpěná vítězství či Homérský pláč, uplatňuje obrazný a velmi nápaditý způsob výkladu.

Kniha vychází u příležitosti čtyřicátých narozenin Rogera Federera a je věnovaná světoznámému tenistovi s vděčností za nezapomenutelné sportovní zážitky, které ve svých zápasech fanouškům připravil. Je třeba zdůraznit, že tato kniha přesahuje ryze sportovní tematiku – je určena všem čtenářům, které zajímá „cesta hrdiny“ a novodobá verze hrdinského mýtu, zde v podání švýcarské tenisové legendy.

Hodnocení knihy:

Kniha se skvěle čte a je plná fotek. Ale to není zdaleka všechno. Hned v první kapitole mě zaujal autorův lehce astrologický podtext, na což já velmi slyším. A to jsem ještě nevěděla, že se tím Milan Hanuš netají. Tím si rozhodně u mě získal plusové body. Vzápětí jsem zaregistrovala prvky filozofie, mytologie a mystiky, nakonec i názvy kapitol mluví za vše. Aby toho nebylo málo, v závěru knihy najdete dokonce i Federerův radix s přesnou hodinou narození. Ono už to, že se narodil 8. 8. 1981 vzbuzuje u astrologů a numerologů dost velký zájem. Milan Hanuš krásnými slovy a vkusně sepsal krátký a úderný rozbor především jeho sportovních schopností na základě svých znalostí astrologie a psychologie. Za celé netradiční (a mně blízké) pojetí knihy dávám Hanušovi 100 %.

Milan Hanuš

Zdroj foto: Vladimír Kroc, Český rozhlas

O autorovi:

Milan Hanuš (1955) je publicista a esejista. Řadu let působil jako šéfredaktor kulturně-společenské revue PROSTOR, kde vycházely mimo jiné psychologicky a filozoficky zaměřené úvahy a eseje významných českých i zahraničních ­autorů. Zabývá se astropsychologií a výkladem symbolů, přispívá do archetypové revue Archea. Je nadšeným fanouškem bílého sportu a též jeho vášnivým rekreačním hráčem.

 Roger Federer

Název knihy: Živý mýtus Roger Federer
Autor: Milan Hanuš
Počet stran: 336
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/zivy-mytus-roger-federer.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Víčka pro Eleni

vicka perexVELKÉ PŘÍLEPY - V Základní škole pořádají v průběhu školního roku různé sběrné akce. Ve středu 19. února tady proběhl plánovaný sběr víček od plastových lahví v rámci projektu "Víčka pro Eleni". Příběh tříleté Eleni z řecké Soluně se silně dotkl ...


Literatura

Žádný sex, je úterý

sex200Tracy Bloomová nesnila o spisovatelské dráze, tak jako o ní snívají jiní autoři. Měla úplně jiné plány, ale jak už to tak bývá, život jí naservíroval úplně jiné menu.

...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...