Náš černobílý svět

Náš černobílý svět

Tisk

cb svet (2)Náš černobílý svět je kniha plná rozhovorů s osobnostmi české kultury, které však mají úplně jiné kořeny. Knížku vydalo nakladatelství Prostor. Setkáte se například s tanečníkem Yemim, moderátorkou Lejlou Abasovou či oblíbeným Reyem Korantengem. 

O čem kniha je

Televizní moderátor Rey Koranteng, fotbalista Theodor Gebre Selassie, filantropka a moderátorka Lejla Abbasová, spisovatel Tomáš Zmeškal, choreograf a tanečník Yemi A. D., sinolog Martin Kříž, spisovatelka a numeroložka Monika Ben Thabetová, televizní moderátorka Zuzana Tvarůžková a zpěvačka Madalena João, ty všechny vyhledal Obonete S. Ubam, aby se jich zeptal, jaké bylo jejich dětství a dospívání a jak těžké pro ně bylo prorazit a udělat kariéru v různých oborech.

Autor úspěšné knihy Sedm let v Africe si chtěl totiž porovnat vlastní zážitky s jinými osobnostmi, které sice vyrůstaly v české kotlině, avšak s poněkud neobvyklou barvou kůže. Tak vznikl soubor rozhovorů s názvem Náš černobílý svět, pohled na zdejší prostředí z netradičního úhlu, který dosud česká společnost postrádala.

O autorovi

Obonete S. Ubam (1976) se narodil české matce a nigerijskému otci. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a ve čtrnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Po návratu do České republiky odmaturoval a nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků na Ministerstvu obrany. Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem Ligy etnických menšin ČR, později vystudoval práva, působil na několika manažerských postech, a nakonec se začal věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů. Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde převzal vedení rodinné firmy. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul. Po sedmi letech strávených v Africe přesídlil do Španělska. Své zážitky zaznamenal v knize Sedm let v Africe (PROSTOR 2019), inspiraci Afrikou zúročil i ve sbírce tradičních přísloví Kalangu (PROSTOR 2020).

Hodnocení knihy

Knihu hodnotím jako velice přínosný počin, který zároveň apeluje na podporu tolerance a rovnoprávnosti mezi lidmi. Kniha je hodně antirasistická, což je nadmíru dobře. Otázky na známé umělce se dotýkají citlivého tématu rasismu a nejedna osobnost se s předsudky a rasismem setkala. Přečíst si můžete zajímavé osudy deseti osobností, které něco u nás dokázaly. Dozvíte se něco o jejich životě a poznáte třeba i ty, o kterých jste dosud nevěděli.

cb svet

Název: Náš černobílý svět
Autor: Obonete S. Ubam
Žánr: rozhovory
Počet stran: 256
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 85 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/nas-cernobily-svet.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Geisslers zvou malé i velké na festival divadla, hudby a zábavy VILOmeniny

Vilomeniny 200Geisslers Hofcomoedianten zvou děti i jejich rodiče v neděli 13. listopadu do Divadla VILA Štvanice a jeho okolí na tradiční divadelní událost VILOmeniny. Letošní ročník s podtitulem Festival pro malé i velké jeleny vás zavede do přírody a při...


Literatura

Strážce dveří: akčňárna jako žádná jiná!

strazce dveri200Hned začátkem roku jsme měli možnost natrefit na vynikající akční román od autora Jamese Byrnea. Nakladatelství Kalibr vydalo jeho strhující příběh s názvem Strážce dveří. Pokud holdujete přímočaré akci a napětí, nepohrdnete konspirační...

Divadlo

Čvachtající labutě? Baletní parodie v Severočeském divadle již tento pátek!

baletparodie perexMám moc ráda balet. A tak se těším do Severočeského divadla v Ústí nad Labem, kde je v pátek 22.5.2015 na programu představení na motivy Labutího jezera. Má být plné komických prvků a komediálního ztv...

Film

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...