Divadelní hru Filumena Marturano navštívili přátelé a zaměstnanci nemocnice Pod Petřínem

Divadelní hru Filumena Marturano navštívili přátelé a zaměstnanci nemocnice Pod Petřínem

Tisk

Filumena 200Dne 14. května 2022 se po dvouleté pauze opět uskutečnilo společenské setkání partnerů, sponzorů, dárců, dobrovolníků, přátel a zaměstnanců nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Akce se konala v Divadle Lucie Bílé. Úvodem management nemocnice v ohlédnutí za náročnou covidovou dobou poděkoval sponzorům a partnerům za jejich nenahraditelnou pomoc a zaměstnancům i dobrovolníkům za velké pracovní nasazení. Poté všichni zhlédli divadelní hru Filumena Marturano v hlavních rolích se Simonou Stašovou a Svatoplukem Skopalem. Po představení, jež sklidilo velký potlesk, patřil zbytek večera různým setkáním.


Večer se uskutečnil pod záštitou radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu MgA. Hany Třeštíkové a za finanční podpory Městské části Praha 1. Děkujeme všem partnerům akce: hl. m. Praha, Městská část Praha 1, Divadlo Lucie Bílé, Agentura Harlekýn, Empora Hotels a Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž.

Filumena 1

„Nemocnice Pod Petřínem a sestřičky, které tam slouží, milosrdné sestry Boromejky jsou moje srdeční záležitost. Ležela jsem tam u nich před dvaceti lety a od té doby se přátelíme. Po narkóze, když jsem se probírala a ony byly nad mou postelí, tak jsem si neskromně myslela, že už jsem v nebi. Od té doby chodí na každé moje představení a všichni v divadle už vědí, že jsou to moje jeptišky. Kolegové v divadle si mě dobírají, že chci mít tam nahoře protekci, že si u Pána Boha dělám očko. Víte, ono je to tak, že když se s těmi děvčaty stýkáte častěji, tak ony do vás něco neviditelného vloží, něco zvláštně nepopsatelného a já z toho můžu pracovat i na jevišti. Vím, že mají obrovský smysl pro humor, a tak jsem vybrala jednu z mých nejoblíbenějších her - komedii Filumena Marturano od italského autora Eduarda de Filippa. Tato divadelní hra byla před lety zfilmována se Sophií Loren a Marcellem Mastroiannim pod názvem Manželství po italsku. Věděla jsem, že je to dobrá volba a taky že byla. Bylo to fantastické představení. Jeptišky i páni doktoři z nemocnice Pod Petřínem, kteří byli v hledišti, se ohromně bavili, smáli se i plakali a já jsem byla šťastná, že jsme jim všem toto představení mohli věnovat. Byl to skutečně nezapomenutelný večer. Musím poděkovat svým deseti kolegům, kteří se mnou v tomto představení hrají a kteří se rádi vzdali honoráře a taky mé přítelkyni a principálce Lucii Bílé, která nám poskytla cele divadlo pro tuto bohulibou akci. Děkuji všem ze srdce. Takový večer člověka nabije energií a pozitivitou a dobrým pocitem. Určitě si to zase zopakujeme. Všechny své jeptišky a pány doktory moc zdravím,“ řekla nám po vystoupení Simona Stašová.

Filumena2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Národní galerie: Návštěvnost v roce 2013 lámala rekordy

galerie perexNejnavštěvovanějším objektem Národní galerie v Praze byl v roce 2013 Veletržní palác. Tým  Sbírky moderního a současného umění spolupracoval na realizaci více než patnácti výstav a projektů; ty přilákaly do Veletržního paláce té...


Literatura

V životě není tak snadné se přesadit

presazena 200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Přesazená s podtitulem Jak nechat život znovu bujet, která potěší nejednoho pěstitele pokojových rostlin.

 

...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Woody Allen přichází s retro duchařskou komedií Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo mesicniho svitu 200Hlavní hrdina filmu  - celosvětově uznávaný Stanley alias Wei Ling Soo  (Colin Firth – Deník Bridget Jones , Mamma Mia, Králova řeč) poměrně silně odkazuje  svým charakterem na „křížence“  Marka Darcyho z Deníku Bridg...