Udržitelnost jako způsob existence – inspirace, úspěšné modely i možná řešení pro kulturní a kreativní sektor

Udržitelnost jako způsob existence – inspirace, úspěšné modely i možná řešení pro kulturní a kreativní sektor

Tisk

Anna Hořejší foto Pavel Balek nahledKancelář Kreativní Evropa ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem (IDU) a Studiem Alta ve dnech 12. a 13. září pořádá v nových prostorech Studia ALTA mezinárodní konferenci Střed zájmu: Udržitelnost jako způsob existence. Cílem přednášek a panelových diskusí je porozumět významu udržitelnosti v kulturním sektoru a inspirovat konkrétními příklady. Praktické workshopy pomohou vytvořit strategie pro začlenění udržitelnosti do praxe. Kapacita je omezená. 

„Pojem udržitelnost stále silněji rezonuje ve veřejném prostoru. Nevíme si ale často rady, jak ji konkrétně zavést do organizace a jak ji komunikovat. Právě o tom je naše konference,” říká Magdalena Müllerová, vedoucí Kanceláře Kreativní Evropa Kultura. Na úvodní příspěvky zahraničních expertů navážou v prvním dni konference tematické panelové diskuze a večer se během prezentací představí deset organizací s příklady dobré praxe. Na druhý den jsou pak připraveny tři praktické workshopy.

Hlavním hostem konference je zakladatelka a výkonná ředitelka mezinárodní neziskové organizace Ki Culture Caitlin Southwick (Nizozemí), která k tématu udržitelnosti v kulturním sektoru uvedla: „Když se mluví o udržitelnosti, lidé často myslí pouze na ekologické aspekty. Udržitelnost však zahrnuje tři pilíře: životní prostředí, ekonomiku a sociální faktory. Tyto pilíře jsou vzájemně propojené a stejně důležité. Ačkoli se často zaměřujeme na environmentální aspekt, je zásadní si uvědomit, že sociální udržitelnost je jádrem toho, co kulturní organizace dělají. Sociální otázky proto hrají v našem úsilí o udržitelnost významnou roli. Týká se to změny pracovního nastavení uvnitř organizací i navenek. Kulturní instituce mají sílu propojovat lidi a přispívat ke změně společnosti.“

Dalším zahraničním expertem bude Ben Twist (Velká Británie), který́ se z ředitele divadla stal odborníkem na udržitelnost v kulturních organizacích. Založil a vede mezinárodně uznávanou organizaci Creative Carbon Scotland, která od roku 2011 cílí na uhlíkovou neutralitu v kultuře.

Po úvodních příspěvcích zahraničních hostů dostanou prostor panelové diskuze na téma Co je udržitelnost a jak s ní existovat v synergii a Správná komunikace jako základ dobrých vztahů s veřejnou správou a s veřejností. V panelových diskuzích vystoupí například Anna Hořejší, kreativní ředitelka kandidatury Českých Budějovic na titul Evropské hlavní město kultury, Kateřina Vídenová, vedoucí nového projekt Kafkárna / Centrum pro umění a ekologii UMPRUM, Olga Škochová z organizace On Plan nebo Anna Stránská z brněnského HaDivadla.

Večer se v rámci Talks představí deset osobností, zástupců organizací z různých uměleckých oborů, kteří nastíní svou práci a své zkušenosti s udržitelností. Řadu zajímavých podnětů přinesou např. poznatky art re use, loca architekti, festivalů Jeden svět a Rock for People, Muzea umění a designu Benešov či Studia ALTA.

Druhý den bude věnován třem odborným workshopům. Účastníci workshopu Budování udržitelné budoucnosti (Building Sustainable Futures) s Caitlin Southwick odejdou s konkrétním plánem, jak začít. Udržitelnosti při natáčení filmů se bude věnovat workshop Greenfilming: Teorie v praxi s Adamem Karáskem. Třetí workshop s Hannou Belz z Berlína ujasní, jaké mohou být První kroky k udržitelné organizaci (First Steps to a Sustainable Organisation). Připravena je také prohlídka prostoru bývalého Panského pivovaru v Libni s výkladem architekta.

Anna Hořejší foto Pavel Balek nahled

Foto: Pavel Balek

Vstupenky zde: https://goout.net/cs/stred-zajmu-udrzitelnost-jako-zpusob-existence/szxabyv/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ani v Anglicku vám nič samé od seba z neba nespadne. ŽIVOT JE BOJ, príbeh kurdského občana z Istanbulu

VB report perexNiekedy je život k ľuďom nespravodlivý. Musia sa ním ťažko prebíjať. Tridsaťtri ročný kurdský občan Salman Gullu z Istanbulu, vie o tom svoje.

...

Literatura

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...