Uděláme si to hygge!

Uděláme si to hygge!

Tisk

Hygge perexZe severu na nás útočí krimi romány, ale teď to vypadá, že nás zaplavily knihy, které odhalují tajemství hygge – tajemství šťastného dánského života. Dánsko se totiž v posledních letech umisťuje v různých žebříčcích na předních místech, co se týče pocitu štěstí jeho obyvatel. A když to náhodou není Dánsko, najdete tam některého z jejich skandinávských sousedů.

Meik Wiking, autor knihy, je ředitelem Institutu výzkumu štěstí a je tedy nejpovolanějším člověkem, který by měl hygge vysvětlit a přiblížit těm, kteří tu severskou pohodu zatím neumíme prožít. Jak píše Meik, hygge jsou hlavně svíčky, teplá deka, huňaté ponožky a svetr, ale hlavně „útulno na duši“.

V několika kapitolách autor ukazuje, jak žijí Dánové a co všechno může být hygge. Ať už jde o jídlo, dekorace nebo i oblečení nebo činnosti, kterým je možné se věnovat při setkání s přáteli. Dánové prý často o hygge mluví, hygge se dokonce vyučuje na zahraničních vysokých školách.

Díky knize ale můžeme poznat více z dánských tradic a způsobu života. Dánští obyvatelé pochopili, že rodina a pohoda je více, než se dřít v práci od rána do večera, uvidíme, zda k tomu dojdeme společně i u nás. Když zmíníme tradice, víte třeba, co jedí Dánové na Vánoce? Kapr to není.

Kniha je doprovázená ilustracemi, několika grafy, které ukazují výsledky různých výzkumů štěstí. Zařazené fotografie vás určitě nadchnou a pohladí. Malý zádrhel vidím akorát v použitém pidi písmu, které může některým čtenářům dělat potíže.

Velice příjemné čtení, u kterého byste neměli vynechat pití oblíbeného horkého nápoje a být zachumlaný v teplé dece. Knihu lze přečíst během víkendu, načerpat tak snadno znalosti o tom, jak si dopomoci k vlastní pohodě. A kdyby vám to ani tak nešlo, vyrazte do Dánska. Severská pohoda je velice nakažlivá!

Hygge

Hygge/The Little Book of Hygge
Autor: Meik Wiking
Přeložila: Monika Vitinová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/hygge


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chcete zažít něco neobvyklého? Navštivte Dýňový svět!

dynovy svet 200Dopřejte sobě i svým dětem nevšední zážitek a vydejte se společně do Dýňového světa. Kromě dýní všech možných barev, druhů a velikostí, tam na Vás čeká také slámoviště, bludiště v topinamburech a řada dalších agroatrakcí.<...


Literatura

Lapuťák a kapitán Adorabl

laputak perPrvní pohádkový příběh z pera Dominika Ladsmana, autora populárního Deníčku moderního fotra, Lapuťák a kapitán Adorabl. Pojďte se začíst do příběhu, který vás zanese do Sedmimoří, kde malý Čeněk zažívá první opravdové dobrodružství. Konečně kniha ...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...