Vodní krize jako selhání trhu?

Vodní krize jako selhání trhu?

Tisk

hodnota vody perexKaždé ráno po probuzení se můžeme osprchovat, uvařit si kávu a spláchnout na toaletě, a nijak se nad tím nepozastavujeme. Na celém světě je ale více než tři čtvrtě miliardy lidí, kteří nic z toho udělat nemohou – v blízkosti svého domova totiž nemají žádný zdroj čisté vody. A právě jejich životy pomáhají měnit k lepšímu filmový herec s nadšením pro globální rozvoj a inženýr se specializací na vodu s dlouholetými odbornými zkušenostmi.

Matt Damon a Gary White se v knize Hodnota vody vydávají na cesty a vyprávějí příběhy. S humorem i pokorou popisují problémy spojené s uvedením zbrusu nového a velmi ambiciózního modelu, který má přinést lepší zdraví a větší prosperitu lidem na celém světě.

Je zřejmé, že záměrem autorů je šíření osvěty nejen ve vztahu k vodě a v souvislosti s ochranou životního prostředí, ale také se snahou o změnu způsobu, jak se o vodě dá přemýšlet. Tedy ne jako o problému, který nastal a pak skončil, ne jako o záležitosti druhé nebo třetí kategorie, ale jako o výzvě a příležitosti, k nimž můžeme přistoupit s mnohem větším počtem způsobů řešení, než si umíme představit.

Někdy peřeje, jindy volej

Publikace Hodnota vody (Jota) je fascinujícím výletem po proudu řeky, která se nevyzpytatelně klikatí krajinou byznysu, politikaření i velké politiky. Někdy je to opravdu divoká jízda, jindy jsou zas autoři a jejich přátelé, jako průkopníci nových nápadů a myšlenek, nuceni pádlovat ze všech sil, aby se vůbec pohnuli z místa. Sympatické je, že to nevzdávají a stále se - obrazně řečeno - drží naděje na objevení pramene života. A hlavně o tom jen nepíší, ale opravdu HLEDAJÍ ŘEŠENÍ.

Za všechny vybírám jeden příklad z okolí Tegucigalpy v Hondurasu, kde si lidé chodí pro vodu k veřejnému zdroji: "Stojí a čekají celý den - jen aby přežili. Nošením vody domů tráví celé hodiny - aby přežili. Platí astronomické sumy za špinavovou vodu - aby přežili. Následně platí účty za ošetření v nemocnici - aby přežili. Lichvářům poskytujícím půjčky platí likvidační úroky - aby přežili. Každý rok lidé po celém světě nalijí do těchto nákladů na přežití 300 miliard dolarů. Když si to uvědomíte, přestane vodní krize vypadat jak případ pro charitu. Místo toho začne vypadat jako selhání trhu. V systému jsou peníze - v systému je spousta peněz - ale plýtvá se jimi a používají se na nesprávných místech. Pokud by se ale tyto náklady na přežití podařilo přesměrovat  - nějakým způsobem je přesunout od krátkodobých, dočasných, nedostatečných řešení jako špinavá voda z cisteren, a použít na trvalá, nákladově efektivní řešení jako vodovodní kouhoutky v domácnostech - mohli by toho lidé dělat o mnoho víc, než jen přežívat. Mohli by vzdorovat a jednoho dne nejspíš zcela uniknout podmínkám, které je uvěznily do celoživotní pasti." (str. 71-72)

Síla přílivu

Po přečtení knížky je pro mě mnohem snazší pojmout uvedenou problematiku v širších souvislostech, zejména díky tomu, že spousta komplikovaných situací je zde rozklíčována prostřednictvím názorných příkladů z praxe. Ty pak mohou sloužit jako zdroj inspirace i pro naše osobní snahy – aniž bychom je nutně museli vyvíjet na stejném poli. Fakt, že jedním z autorů je známý herec Matt Damon, naláká možná k prolistování stránek i takové čtenáře, kteří by jindy tento žánr nechali ležet v regálu bez povšimnutí. A možná právě mezi nimi bude někdo, kdo organizaci Water.org buď přispěje finančně, nebo se připojí k těm, kteří vypravují příběh o krizi a o tom, jak ji řešit. Protože podle slov Matta Damona: "Když své úsilí a energii propůjčíme něčemu většímu, než jsme my sami - když vidíme, jak se zvedá příliv a připojíme se k němu - právě tehdy si uvědomíme sílu, kterou skutečně máme."

Gary White je spoluzakladatelem a ředitelem organizací Water.org a WaterEquity. V roce 1991 zahájil činnost organizace Water Partners, nyní nestátní neziskové organizace s mezinárosní působností známé jako Water.org. Dnes stojí v čele dvou společností, které se zaměřují na řešení globální vodní krize a přinášení inovativní způsoby realizace projektů souvisejících s vodou a hygienou.

Matt Damon je spoluzakladatelem organizací Water.org a WaterEquity a také hercem, producentem a scénáristou. V roce 2006 založil nadaci H2O Africa, jejímž cílem je zvýšit na tomto kontinentu povědomí o iniciativách řešících globální vodní krizi. Díky aktivnímu zapojení v organizacích Water.org a WaterEquity se Matt dostal do pozice jednoho ze světových odborníků na problematiku vody a hygieny.

hodnota vody

Hodnota vody: Hledání řešení největšího světového problému
Původní název: The Worth of Water: Our Story of Chasing Solutions to the World's Greatest Challenge
Autoři: Gary White a Matt Damon
Překladatel: Alena Švomová
Žánr: populárně naučná, ekologie, životní prostředí
Datum vydání: 8.11.2023
Počet stran: 240

Hodnocení: 100 %

www.jota.cz/hodnota-vody.html
www.knizniklub.cz/knihy/678393-hodnota-vody.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na festival nejen za zábavou: Exkurze k přírodovědcům

prirodovedci 200Už dávno hudební festivaly nejsou jen o muzice. Vedle přidruženého umění v podobě divadla, designu a jiné grafiky či pouťové zábavy, se na open air akcích návštěvníci mohou potkat i s populárně naučnými programy. Rock for People<...


Literatura

Jak se žilo na černé listině

cerne 200Na přelomu 40. a 50. let, kdy naplno hořela studená válka, se v USA rozpoutal hon na komunisty, prý ohrožující americkou bezpečnost, z pohledu postižených připomínající dávné pronásledování čarodějnic. Počínání "vrchního inkvizitora" senátora McCarthy...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...