Děti z Karlovy Studánky přivítaly adventní období krásným představením

Děti z Karlovy Studánky přivítaly adventní období krásným představením

Tisk

KS advent perexPrvní prosincový týden je tradiční dobou, kdy se rozsvěcují vánoční stromky. Nejinak tomu bylo i v půvabné horské lázeňské obci Karlově Studánce. Děti z místní mateřské a základní školy (MŠ a ZŠ), si nachystaly nezapomenutelné předvánoční představení, jímž přivítaly adventní období. I přesto, že mnohé trápil velký mráz, své vystoupení dovedly k dokonalosti.

KS advent 5

Celá akce začala v místní ZŠ vyhlášením vítězů soutěže O andělskou hvězdu. Vítězkami se staly Emička Rácová, Anetka Srostlíková a Viktorka Tejnská. „Soutěž jsme vyhlásili na začátku listopadu, školáčci tak dostali příležitost rozvinout svoji představivost, kterou jsme dnes zhodnotili. Využili jsme tak projekt Šablony pro školičku v Karlově Studánce,“ sdělila ředitelka ZŠ a MŠ Ivana Kováčiková.

KS advent 6

Poté následovala výroba v Adventních dílničkách, kde děti s rodiči vyráběly hvězdičky nejrůznějších tvarů a velikostí z mnoha materiálů. Do ZŠ zavítal i šestiletý Jindra Chovančák z Ludvíkova, jenž se velmi těšil, až mamince a rodině udělá nádhernou hvězdičku. „Nejvíce se mi líbí svítící hvězdičky,“ prozradil nastávající prvňáček.

KS advent

Pedagogický sbor s dětmi se poté přesunul před lázeňskou budovu Libuši, kde je přivítal spisovatel a znalec jesenické přírody Ota Bouzek. Pozdravem k obecenstvu zahájil představení s adventní tématikou a moderoval celou akci. Děti z místní MŠ a ZŠ jsou po okolí známé tím, že nacvičují divadelní představení k mnohým příležitostem. Předškoláčci si tentokrát připravili představení o čertících a školáčci pohádku O andělíčkovi Stříbrovláskovi. „Pohádku jsme cvičili týden a bylo hodně náročné se vše naučit,“ sdělil Lukáš Grygar ze čtvrté třídy místní ZŠ.

KS advent 2

Malí andílci a čertíci svým vystoupením potěšili celé obecenstvo a ve velkém mrazu zahřáli nejedno dospělácké srdce. Bohatý potlesk jim byl zaslouženou odměnou. Rodina Demelova z Vrbna pod Pradědem si dětské vystoupení velmi chválila. „Líbilo se nám celé představení a ta kouzelná předvánoční atmosféra,“ řekla maminka rodiny. Akci zakončilo slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, který stojí poblíž místního altánku s betlémem, v němž nyní odpočívá malé Jezulátko.

KS advent 3

„Tímto děkuji všem, kteří se jakkoli přičinili o zdárný průběh celé akce, zvláště ředitelce paní Kováčikové a jejímu kolektivu, že s dětmi nacvičili tak krásné představení. Naše škola a školka se může pyšnit osobním přístupem ke každému dítěti a rodinnou atmosférou. Důkazem toho je zájem rodičů o umístění v tomto školním zařízení. Jsem hrdá na to, že v naší malé malebné obci máme takovou školičku. Velké poděkování patří nadaci ČEZ, která tuto akci finančně podpořila,“ dodala na závěr starostka obce Radka Chudová.

KS advent 4


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zpěvačka Marie Rottrová, Lady Soul z ostravské líhně talentů, slaví kulatiny

marie rottrovan perex Pozici zajímavé zpěvačky si vydobyla už v polovině šedesátých let, kdy natáčela v ostravském rozhlase soulové písničky. Avšak velká sláva přišla až začátkem sedmdesátých let poté, co natočil...


Literatura

Zábavný průvodce školními rituály od pravěku do současnosti

skolakuv pruvodce skolou perexZamysleli jste se už někdy nad tím, kolik různých zvyků a rituálů přináší škola? Kde se vzaly a k čemu jsou dobré? Počínaje například zápisem do školy, vstáváním při příchodu učitele do třídy, svoláváním tříd...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...