Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Praha 12 dává šanci handicapovaným spoluobčanům

Tisk

Handicapovaní perexHandicapovaní spoluobčané z obecně prospěšné společnosti Focus nebo učni Odborného učiliště pro žáky s více vadami v Komořanech zkrášlili Prahu 12 záhony i stromy.


MČ Praha 12 dlouhodobě spolupracuje mimo jiné s obecně prospěšnou společností Focus, která se věnuje péči o duševně handicapované. Podle místostarostky Evy Tylové její klienti například na podzim vysadili ovocné stromořadí, které bude lemovat ulici K Dýmači v Cholupicích. Stromořadí tvoří čtyřicet stromů v druhové skladbě třešně, jabloně, hrušně a ořešáky.

Handicapovaní

Dalším příkladem je detašované pracoviště Odborného učiliště pro žáky s více vadami, s.r.o. v Komořanech. Učni tohoto učiliště vysadili levandule do štěrkových záhonů v parku na Zvonici (na foto) v sousedství modřanského kostela nebo ve veřejném oddechovém a sportovním areálu (VOSA) u ZŠ prof. Švejcara a v květnu osázeli květinové záhony kolem památníku bojovníkům za svobodu národa u ZŠ T.G. Masaryka v Modřanech.

S učilištěm městská část spolupracuje dlouhodobě. „Již dříve jsme mimo jiné společně pracovali na projektu zachycování dešťové vody, jehož nositelem bylo Ekocentrum Koniklec. Vodu ze zbudované nádrže používají žáci učiliště k zalévání zahrad a ušetří tak prostředky,“ doplňuje místostarostka Eva Tylová.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Děti a mládež se dočkají vlastního komiksového festivalu Comic-Con Junior

comiccon junior 200Na Den dětí zveřejnili organizátoři slíbené první informace k festivalu popkultury Comic-Con Junior, jehož první ročník proběhne v termínu 22. a 23. října 2022 na Výstavišti Brno. Festival přinese oblíbená témata filmů a seriálů, po...


Literatura

Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Devátá oběť, perexJako milovnici sněhu a všeho zimního mne kniha Devátá oběť upoutala svojí dokonalou obálkou z dílny Jana Matošky. Mrazivá atmosféra sněhové vánice a osamělého srubu kdesi v divočině napovídá, že půjde o napínavé čtení. Na pulty knihkupectví právě dorazil...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Ostrava Kamera Oko představuje filmy z pohledu kameramanů

zahájení okoLaické publikum se především vyzná v hereckých osobnostech. Na druhém místě nás zajímá režie, nicméně jména kameramanů zůstávají v pozadí. To ovšem mění festival, kterému se v Ostravě říká OKO. Jedinečná událost svéh...