Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

Tisk

kliceni perexJiž naši předkové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život". Klíčky překypují životně důležitými látkami a navíc skvěle chutnají. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně. Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. Obzvláště vítané jsou během dlouhých zimních měsíců a s jejich pomocí zaženete jarní únavu.

Co všechno můžete s klíčky udělat?
Klíčky lze využít mnoha způsoby. Nejjednodušší je, posypat jimi chléb s máslem nebo pomazánkou, přidat je na závěr do polévky i jiných pokrmů. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát nebo je vmíchejte do jiného salátu. Obohatí jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy.

kliceni 1

Mezi nejoblíbenější druhy k nakličování patří řeřicha, rukola, alfalfa, ředkvička a mungo. Většina semínek vám vyklíčí za 2 až 4 dny. Potřebujete plochou misku, do které rozložíte vatu a zalijete ji vodou. Navrch nasypete semínka a potom už jen udržujete vlhkost a čekáte. Použít můžete i speciální nakličovací pomůcky – sítko nebo sklenici. Již po několika dnech můžete sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.

kliceni 4

Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba.

Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin.

Aromatické ředkvičkové klíčky se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Výhonky alfalfa a ředkvičky je dobré před konzumací opatrně umýt teplou vodou. Výhonky by se měly co nejdříve zkonzumovat nebo uchovávat nanejvýš dva - tři dny v lednici, jinak zhořknou.

kliceni 2

V čejkovickém SONNENTORU pro vás šetrně připravili a zabalili všechna klasická semínka k nakličování. Můžete již po několika dnech sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Tipy a rady, jak nechat semínka klíčit najdete zde: www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jak-nechat-vyklicit-stesticko

Zdroj: www.sonnentor.com/cs-cz/

Foto: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Konzumujete dostatek ryb? Otestujte se!

omega marine200Věděli jste, že Češi konzumují v průměru o 78 % méně ryb, než ostatní Evropané? V porovnání s Norskem je to dokonce 10x méně! V této zemi patří mezi nejoblíbenější ryby losos a makrela. Nejvíce ryb v Evropě však mají na talíři na Islandu, a...


Literatura

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...