Nejen jaro ve znamení bylinek

Nejen jaro ve znamení bylinek

Tisk

bylinkova prvni pomoc 200Bylinková první pomoc je název knihy, kterou nám v dubnu přineslo nakladatelství CPress a kterou sestavil Martin Ježek. Pomoc z přírody při nejrůznějších zdravotních problémech je v poslední době stále vyhledávanější, tak proč si v tom neudělat systém a nepodívat se na problematiku pěkně polopatě?

 

 

O autorovi Martinu Ježkovi (* 1978) jsem bohužel moc informací nenašla, což je škoda, protože by mě zajímalo, jak se dostal zrovna ke studiu bylinek. Objektem jeho zájmu je hlavně srbština, kterou také studoval, a Balkán, ze kterého jako zpravodaj posílal zprávy, rozhovory a reportáže pro Český rozhlas.

Už samotný obal knihy působí jako z jiného světa – starého, poctivého a přívětivého. Dokáže navodit pocit důvěry v rostlinné pomocníky, které kolem sebe nacházíme. A kreslené ilustrace uvnitř knihy mají podobný účinek, navozují dojem majestátnosti. Díky nim mi kniha připadá krásnější a ne jen jako soupis strohých faktů a informací.

V Obsahu najdeme Úvod, kapitoly Domácí výpěstky, Dávkování, Metody přípravy a pak už samotné tělo knihy – tedy různé neduhy seřazené podle abecedy. Najdeme zde třeba oddíl Akné, Cestovní potíže, Křečové žíly, Nervové vypětí, stres. Druhá část knihy nabízí přehled kontraindikací- na každé stránce je zapsán český a latinský název byliny a právě popis, kdy danou bylinu nesmíme používat. Nechybí již výše zmiňovaná barevná malba rostliny.

Kdy je dobré, sáhnout po této knize? Nechceme-li se spoléhat na zázračné pilulky, ale raději dáme přednost přírodní péči. Vždyť dnes je oceňována příroda jak z hlediska zdraví, tak i jídla nebo kosmetiky. Bylinková první pomoc je zajímavě koncipovaná kniha a určitě se hodí do krámu nejen babkám kořenářkám!

bylinkova prvni pomoc

Název: Bylinková první pomoc
Autor: Martin Ježek
Žánr: encyklopedie, příručka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperback
Počet stran: 160
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45538239/bylinkova-prvni-pomoc/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Porod s důvěrou v moudrost a sílu těl rodících žen

hypnoporod perexRacionální vnímání umí spolehlivě zastavit jak orgasmus, tak spontánní porodní proces. Naproti tomu ženino nejhlubší uvolnění, relaxace, důvěra v moudrost vlastního těla, respekt a empatie všech, kdo o nastávající matky pečují, to vše po...


Literatura

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...