Pralesům v Amazonii lze pomoci koupí paraořechů či oleje z nich

Pralesům v Amazonii lze pomoci koupí paraořechů či oleje z nich

Tisk

awashop perex
Jak může "obyčejný smrtelník" pomoci Amazonii? Jednoduše - kupovat paraořechy nebo paraořechový olej. "O požárech v Amazonii se píší články, vlády posílají vojáky na hašení požárů, lidé zas nemalé peníze. Aby se v Amazonii nevypalovaly pralesy, může přispět každý, a to tak jednoduchou věcí, jakou je nákup v obchodě," říká Ondřej Brach, který PARAolej dováží do Česka.

 


Nedělá tím reklamu své firmě, apeluje na lidi z celého světa, a nemluví pouze o oleji, ale i samotných ořeších. "Za vším jsou peníze. Každý kilometr čtvereční Amazonského pralesa je potenciální zisk pro pěstitele sóji nebo majitele dobytka. Pokud však nedotčený prales již nějaký zisk generuje, například z divoce rostoucího ovoce, není tak jednoduché jej zničit. Nejrozšířenějším divoce rostoucím ovocem jsou para ořechy, z nichž se dělá například olej. Efekt poptávky je tedy opačný než například u palmového oleje, kvůli kterému jsou pralesy ničeny,"uvedl.

awashop.cz


"V severní Bolívii je sběrem para ořechů zaměstnáno sezónně až 80 % obyvatel. Obchod s para ořechy je pro ně jediný příjem. Například bolívijská vláda garantuje minimální výkupní cenu, aby místním komunitám zajistila důstojný život," pokračoval. Jelikož Bolívie je chudá země, blahobyt lidí se tam snaží zajistit nejen penězi - mají kupříkladu balíčky pro čerstvé maminky (když se narodí dítě, po několik měsíců má přísun zdravých potravin včetně paraořechů).


Opyleny spolu s divokými orchidejemi
"Stromy para ořechu jsou nejstarší (dožívají se i 1000 let) a nejvyšší (45 metrů) v Amazonii. Na plantážích se nevysazují ze dvou důvodů. Stromu trvá třicet let než začne plodit para ořechy. Pro investory tak není zajímavý. Aby stromy para ořechu měly hodně plodů, musí být opyleny spolu s druhem divokých orchidejí. Osamocené stromy bez okolní přírody mají 10% plodnost oproti těm rostoucím divoce. Kupováním para ořechů a výrobků z nich bojujete proti vypalování pralesa," dodal.


Paraořechy (i olej i z nich) jsou zároveň zdravé. Jsou bohaté na vitamíny E a B komplex, obsahují omega 6 a 9 mastné kyseliny a mají v sobě stopové prvky selenu, sodíku, hořčíku, draslíku, vápníku, železu, mědi, fosforu nebo zinku. Jsou dobré pro regeneraci organismu. Olej z paraořechů využívají indiáni nejen v kuchyni, ale také na svou pleť, kterou zvláčňuje a díky selenu hojí drobné záněty, přičemž nezanechává mastný film. Používají ho i do vlasů, protože je zpevňuje a dodává jim přirozený lesk.


Foto: awashop.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tara Fuki: „Pořád se dokážeme navzájem příjemně a vtipně překvapovat“

TaraFuki 200Violoncellové duo Tara Fuki tvoří zpívající violoncellistky Andrea Konstankiewicz-Nazir (ex BOO, ex Rale, Kubilai Khan Investigations) a Dorota Barová (Vertigo, Kuzmich Orchestra, DoMa Ensemble, hostuje např. v kapele Anety Langerové, ex Cho...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pusťte se do jedinečných projektů na vaší zahradě

zkuste to doma sami zahradaV nakladatelství Kazda vyšla další kniha ze série Zkuste to doma sami. Je zaměřená na zahradu a balkon a obsahuje 111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu.

...

Literatura

Brutální Anděl smrti

andel perexS Richardem Sklářem a jeho hlavní hrdinkou Bo, jsme se měli možnost poznat minulý rok. Tehdy Bo místo klidného života po padesátce, musela vytáhnout starou výzbroj z let, kdy aktivně pracovala v tajných službách ministerstva vnitra, a bojovat na ži...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...