Kniha od odborníků: Léčebné konopí v současné medicínské praxi

Kniha od odborníků: Léčebné konopí v současné medicínské praxi

Tisk

lecebne konopi v soucasne medicinske praxi 200V červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Grada kniha Léčebné konopí v současné medicínské praxi hned několika expertních autorů pro zdravotníky.




Anotace mluví za vše

Kniha je určena lékařům všech odborností, kteří přicházejí do kontaktu s nemocným, a poskytuje jim praktické aktuální informace o této mimořádně diskutované oblasti léčby. Zmiňuje hlavní indikační oblasti, přináší přehled hlavních účinných látek v rostlině konopí, které mají terapeutický potenciál, zabývá se jejich farmakokinetikou a mechanismy účinku. Zaměřuje se na možné terapeuticky prospěšné účinky kanabinoidů při léčbě nenádorové i nádorové bolesti, spastických stavů a zvracení. Jedna z kapitol je zaměřena na právní aspekty používání konopí pro léčebné účely a jejich stručný vývoj. Kniha dále popisuje lékové formy, které je v rámci lékařského použití konopí možné připravit a nadto poskytuje praktické rady, jakým způsobem je přípravky s obsahem konopí možné předepsat (včetně ukázek receptů). Na závěr jsou v textu uvedeny možnosti použití konopí a kanabinoidů ve veterinární medicíně.

Léčebné konopí

Tato publikace přináší podrobné poznatky o konopí, jeho historii, novodobé historii léčebného konopí u nás a dává k porovnání současný stav v ČR a ve světě. Předkládá nám informace o léčivé síle konopí, zajímavé je třeba použití konopí u dětí. Věnuje se různým druhům onemocnění a bolesti (např. nádorové onemocnění, chronické neonkologické bolesti, spastické stavy a epilepsie ale třeba i zvracení). Nezapomíná ani na právní předpisy, týkající se léčebného použití konopí, nutném vzdělání, oprávnění a dalším legislativním záležitostem.

Doporučení

Knihu doporučuji pouze zdravotníků nebo lidem, kteří uvažují o léčbě konopím. Jedná se o obtížné čtení, plné odkazů na další literaturu a citace. Ale přínos je obrovský, jelikož se věnuje dané problematice jako celku a informace jsou aktuální.

lecebne konopi v soucasne medicinske praxi

Název: Léčebné konopí v současné medicínské praxi
Autor: Leoš Landa, Jan Juřica a kolektiv
Žánr: literatura faktu, zdraví
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/lecebne-konopi-v-soucasne-medicinske-praxi-10243/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hry z lesní školky pro pacholky

kazdaPokud chcete udělat radost rodičům malých rošťáků, dejte jim pod stromeček Hry z lesní školky z nakladatelství Kazda. Knížka je opravdovým pokladem plným praktických a tvůrčích tipů jak zabavit děti předškolního a mladšího školníh...


Literatura

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Akce 3Kino zpřístupnila zejména nové polské filmy

3kino 200Na počátku listopadu 2016 se v Praze pořádal již třetí ročník přehlídky 3Kino, zaměřené na český, slovenský, maďarský a zejména polský film, zastoupený nejhojněji. Proto se tento text bude také vztahovat k filmové tvorbě našich severních sousedů.

...