Najezte se na louce nebo v lese

Najezte se na louce nebo v lese

Tisk

les a louka  200V poslední době je moderní všímat si darů přírody a s tím souvisí i trend jezení divokých rostlin. Na ruku mu jde i kina Les a louka na talíři obsahující 150 receptů z divoké kuchyně.

 

 

Po úvodu následují základní recepty na sirupy a šťávy a dále je kniha je rozdělena podle toho, kde můžete dané rostliny najít. Kapitoly tak nesou názvy: Ryzí louka, Rostliny přechodového pásma: Okraje lesů a remízky, Plevele: V zahradě, kolem domu a dvoru, Rozkvetlé louky: Barvy a vůně, Svět stromů a lesů, Síla kamene: skály, rokle, sutě, Aply, pastviny, úhory a Cesty, paseky, zelené skládky. V závěru se nachází rejstřík rostlin použitých v receptech.

Gisula Tscharner toto rozdělení po kapitolách vysvětluje tím, že neodráží biotopy, ale zvolila je podle sebe na základě pozorování a zkušeností. Některé rostliny se zde podle ní prolínají a jejím cílem nebylo nějaké přesné uspořádání. „Výběr odpovídá mnohem více cestě, která vedla můj čich. Každý rok jsem objevila nějakou novou rostlinu. Nebo spíše… ona objevila mě,“ popisuje v úvodu. S tímto řazením evidentně zřejmě souvisí moje výtka k odkazování na recepty, které se nacházejí v knize až dále. Nejprve je zmíněn jeden sirup a postup je k němu až u jiné byliny. Logické by to podle mě bylo obráceně. Také mi někde chyběl obrázek určité byliny.

Recepty jsou však ve většině případů velmi zajímavé a inspirativní. Člověk si ani neuvědomuje, co vše může do svého jídelníčku přidat. Mě nalákaly například švýcarské bramborové placky rösti s bylinkami, zelený chléb, smažené kopretiny, lípový sendvič pro bolestné dny, chlebíček s medvědím česnekem, studená kostivalová polévka nebo dvojitý řebříčkový burger. Také chci vyzkoušet voňavý sirup ze střemchy a nápoj „Mléčný slunovrat“ z květů bezu a mléka.

Co mi přišlo trochu mimo byly „recepty“ na to, že si mám dát nějaký květ na jazyk a vychutnat si ho, jako například tato Píseň violky ze strany 84: „2-3 květy vezměte do úst, lehce je rozmělněte zuby a jazykem přitiskněte na patro. Velmi pomalu polykejte, čímž si užijete veškeré aroma jako něžnou melodii.“ Jinak se mi autorčiny texty četly docela dobře, byla mi sympatická a dozvěděla jsem se různé zajímavosti, například o bezu, který prý patří k nejstarším a nejvěrnějším průvodcům usazeného života.

Pokud vás lákají divoké byliny a nevíte, jakou vyzkoušet nebo jak je využít, může pro vás tato kniha být skvělým průvodcem!

Gisula Tscharner se narodila v roce 1947 u Curyšského jezera, posledních více než třicet let žije v hornatém švýcarském kantonu Graubünden. Po studiu teologie se věnovala nejen své rodině, komunální politice a sběru léčivých rostlin, ale také práci farářky a psaní knih. Od orku 1995 se na volné noze zabývala duchovním vedením. Nabízela kulinářské zážitkové exkurze ve volné přírodě, ceremonie a rituály, přednášky a školení. V roce 2017 se ve svých 70 letech stáhla do ústraní.

les a louka

Les a louka na talíři
Autor: Gisula Tscharner
Překlad: Lucie Rybová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/les-a-louka-na-taliri-11402/


 

Přihlášení



Antarktida. Nejlepší povídky z pera Claire Keeganové

Oceňovaná autorka a královna povídek Claire Keeganová si drží i u našich čtenářů čestné místo a velký zájem, bývá velmi čtená a oblíbená. Její povídky v různých souborech vydává nakladatelství Prostor. Tentokrát nabízí obsáhlejší publikaci nazvanou Antarktida, v níž najdete hned patnáct povídek Claire Keeganové a já si myslím, že by tato knížka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně.

Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamenů. Ale co doba ropná?

Už více než 150 let používá lidstvo ropu. Už více než 150 let určuje ropa hodnotu půdy a definuje mezinárodní vztahy. A stejnou dobu trvá život May (Marie Anna Myšičková). May je žena, která žije na chudé farmě v Anglii. S rodinou svého manžela moc nevychází a touží po jiném, lepším životě nejen pro sebe, ale i pro dítě, které čeká.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Je mi skvěle

Chceš vědět, jak se cítit skvěle? Tahle knížka plná zábavy, básniček, otázek k zamyšlení, pokusů, her, vychytávek a vtipných obrázků ti ukáže, co dělat, když ti není úplně hej. Odpoví na otázky, jak vést zdravé vztahy, mít silné tělo, kterému budeš rozumět, a dobré návyky, jak pěstovat silnou vůli, odolnost, cílevědomost. Pomůže ti hledat smysl života. Zjisti, co všechno se v tobě odehrává.

Čtěte také...

Nepřehlédněte bibli pro milovníky chilli

chilli 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla kniha Chilli průvodce světem pálivého jídla. Jedná se o autorský projekt dvou cestovatelek a vášnivých fanynek chilli Dominiky a Majdy, který nabízí mnohem víc než jen zajímavé recepty.


Divadlo

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...