Zahrada do vázy: Jak si vypěstovat vlastní květiny k řezu po celou sezónu

Zahrada do vázy: Jak si vypěstovat vlastní květiny k řezu po celou sezónu

Tisk

Zahrada do vázySluníčko nás láká ven a kdo ještě nezačal s prací na zahradě, měl by to urychleně napravit. Nakladatelství Smart Press vydalo čerstvou novinku, která potěší všechny zahrádkáře a milovníky květin! Je totiž o tom, jak si vypěstovat vlastní květiny k řezu po celou sezónu! Autorkou je Anita Blahušová.

Barevná publikace většího formátu je líbivá i na pohled. Je v ní spoustu nádherných fotografií květin, jejich podrobný popis, způsob pěstování a množení, informace o tom, jaká jsou pravidla řezu květin, jak připravit květinové záhony, jak rostliny zalévat a jak se o ně správně starat.

V knize najdete pestrý výběr zahradních okrasných rostlin, sezónní kalendář, typy záhonků a přehled rostlin od jarních cibulovin, přes letničky, dvouletky, trvalky až po okrasné keříky a stromky. Knížka je líbivým a praktickým pomocníkem pro každého, kdo si chce vypěstovat okrasu svých zahrad sám a nechce si květiny do vázy či pro potěchu druhých kupovat.

Autorka knihy Zahrada do vázy: Anita Blahušová

Anitu zajímal svět rostlin už od malička. Ani s přibývajícím věkem ji záliba v pěstování neopustila, na čas ji však zastínil zájem o jazyky a mezinárodní vztahy. Po studiích na Vysoké škole ekonomické se věnovala svému oboru v Belgii. Po návratu do Čech se pustila do dalšího studia, tentokrát už v oboru zahradnictví, a začala experimentovat s městským zahradničením.

Zahrada do vázy

Zdroj foto: zahradamebavi.cz

Vyústěním se stala kniha Zahrádka v květináči (2014 – kniha je už rozebraná a vyprodaná). Její druhá kniha Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi a v březnu 2021 jí vychází třetí kniha Zahrada do vázy.

Autorka na téma zahradničení publikuje články a rozhovory v médiích, spolupracuje se společensky prospěšným spolkem KOKOZA, který se zabývá propagací kompostování a pěstování ve městě, a v letech 2016 a 2017 byla organizátorkou festivalu věnovaného městskému zahradničení s názvem „Letná roste“. Propaguje zahrady užitkové a utvářené v souladu s přírodními principy: vonící, bzučící, pestré a trochu divoké.

Více o Anitě a pěstování najdete na jejím blogu: www.zahradamebavi.cz.

Zahrada do vázy


Název: Zahrada do vázy
Autor: Anita Blahušová
Počet stran: 224
Vydání: 2021
Nakladatelství: Smart Press
Hodnocení: 90 %

https://www.smartpress.cz/zahrada-do-vazy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen českou premiéru komedie M.A.S.H chystá Vršovické divadlo MANA, říká Věra Mašková

mana 200Rozvolňování po éře covidové pandemie je znát na koncertech, klubech a divadlech. Konečně! Také Vršovické divadlo MANA připravilo program, které nabídne třeba už v červnu na Letní scéně v Heroldových sadech. "Doufám, že našim divákům nabídneme to, co ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recept: Mladý špenát a vzpomínka na lyžování

Cestoviny so špenátom Fotor - Varenie (2)Když je sezóna mladého špenátu, vzpomenu si na lyžování v Rakousku. Na kopci, přesněji ledovci, sníh a chlad. Dole ve vesničce v údolí rozkvetlé květiny. V malém rodinném penzi...


Literatura

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Tommy 200Dostal se mi do mých rukou další komiks. Po Želvách Ninja a dalších komiksech, recenzuji pro mě neznámé dílo. Dostali se ke mně autoři Mike Carey a Peter Gross. Napsali a nakreslili Mezi řádky – Tommy Taylor a falešná identita.  Autoři jsou už uzná...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...