Svobodná hra namísto nudy a digitální demence u dětí. Uděláte s tím něco?

Svobodná hra namísto nudy a digitální demence u dětí. Uděláte s tím něco?

Tisk

Svobodná hra obálkaManželé Danišovi mají čtyři děti. Mají také cenné zkušenosti s výchovou a péčí o své ratolesti, které vedou k svobodné hře a kreativitě. Prakticky a zábavně pojatá kniha s množstvím fotografií přináší návody na to, jak si dnes mohou děti hrát a jak mohou být vedeny k rozvoji tvořivosti a tomu, aby byly především samy sebou. Proč je potřeba vést děti k přirozené hře podporující jejich správný vývoj a co naše děti nejvíce potřebují?

“Příliš mnoho dětí v současnosti ztratilo příležitost, prostor a čas svobodně si hrát. Došlo to tak daleko, že když někdy tuto příležitost dostanou, ukáže se, že řada z nich dokonce ztratila schopnost si svoji hru svobodně vytvářet. Bez programu dospělých a zábavy z obrazovek neví, co mají dělat,” píší v úvodu své knihy Justina a Petr Danišovi, kteří mají čtyři malé děti. Justina je také autorkou webů www.svobodnahra.cz a www.ucimesevenku.cz, Petr je ředitel vzdělávacího centra TEREZA a píše o dětech a přírodě.

Svobodná hra

Kniha Svobodná hra je plná fotografií šťastných a hrajících si dětí. Je skvělou inspirací pro všechny rodiče, pedagogy a vychovatele dětí nejrůznějších vzdělávacích institucí i instruktory v lesních školkách. Je rozdělena na tři části. První část je věnována teorii hry. Dozvíte se v ní různé zajímavé informace z oblasti pedagogiky a psychologie, jaké jsou přínosy hry podle Frasera Browna, jaké známe druhy her a které hry se nám zdají již “za hranicemi” bezpečí dítěte. Velice zajímavé jsou také proměny hry v rámci evoluce a jak si hrály děti našich předků, jak si hrají zvířata a podobně. Nechybí ani hry v těžkých časech, například za 2. světové války, jaké deprivace vznikají, pokud si děti (i dospělí) nemohou hrát, jaké deprivace se objevují u dětí v dnešní době a co je vlastně špatně. V druhé části knihy najdete principy svobodné hry, na kterou má každé dítě právo jako na přípravu svého budoucího života a získávání patřičných zkušenosti, osvojování dovedností. Důležitá jsou místa pro hru, materiály i určitá míra nebezpečí, která jsou u každého dítěte individuálně odlišná.

Svobodná hra

V poslední části knihy můžete objevit konkrétní tipy a návody na hru v rámci obrázkové přílohy plné barevných fotografií s množstvím inspirace, ze které budou nadšené především vaše děti. Za každého počasí, v blátě či v kaluži, ve větru a dešti, na stromě, v záhonku, na houpačce, s kameny, s listy, se dřevem, ve skalách, u moře. Děti si mohou hrát na indiány, stavět si bunkry, vymýšlet si nejrůznější role a příběhy. Tato schopnost svobodně si hrát má nenahraditelný vliv pro jejich správný vývoj a přípravu na vlastní, budoucí dospělý život.

Svobodná hra

Nejhorší na světě je nuda. Pokud jednou ztratíme tu schopnost si hrát, snít, vytvářet si příběhy, být kreativní, a to i v dospělosti, pokud zabijeme a utlučeme svoje hravé vnitřní dítě, to už pak není žádný život. Za mě obrovské plus a palec nahoru této knize. Sama ráda vzpomínám na to, jak jsme si hráli jako děti my, ve světě bez mobilních telefonů a tabletů. Třeba na to, jak jsme si hráli v lese u potoka a jak kluci “vařili hovnový guláš” z ovčího trusu a pak nás honili a chtěli nás s ním polévat. Osobně si myslím, že vůbec nejhorší je posadit dítě před monitor, na kterém pobíhají naprosto odporné deformované příšerky, nebo šklebící se smajlíci, tam a zpátky. A dítě jen tak sedí, kouká, směje se tomu a to je tak asi všechno. Protože neví, co jiného by dělalo a jak jinak se má zabavit…

Ukázka vítr

Název: Svobodná hra: Jak nechat vyrůst radostné, odolné a samostatné děti
Autor: Justina a Petr Danišovi
Fotografie: Justina a Petr Danišovi
Počet stran: 312
Vydání: 2020
Nakladatelství: Smart Press
Hodnocení: 95 %

Svobodná hra obálka

https://www.smartpress.cz/svobodna-hra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Taťánou Kročkovou o umění, literatuře, synestézii a výchově dětí

visennaMgr. Jana Lepková mě požádala, abych jí zodpověděla pár otázek pro výzkum určený pro její disertační práci. Janě Lepkové vděčím za mnohé odborné pedagogicko - psy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Analytická psychologie v pohádkách aneb o moudrosti pohádek

Analytická psychologieTato jedinečná kniha vás zaujme především pokud se zajímáte o psychologii, milujete pohádky, jste rozeným analytikem a věčným šťouralem zvyklým vše rozkládat na atomy, naprosto souzníte s učením C. G. Junga nebo je aspoň trochu...


Literatura

Ponořte se do fascinujícího světa ryb

co-ryba-vi 200Etolog Jonathan Balcombe napsal knihu nazvanou Co ryba ví?, ve které vyvrací mýty a přináší spoustu zajímavých informací.

 

...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...