Recepty připomínající dětství

Recepty připomínající dětství

Tisk

temer zapomenute recepty 200V nakladatelství Grada vyšla kuchařka s názvem Téměř zapomenuté recepty slovenské autorky Michaely Smolové. Budete překvapeni, jak jsou nám blízké.

 

 

Recepty jsou rozděleny na vánoční, slavnostní, recepty na víkend, chléb a pečivo, podzimní recepty, sirupy, zavařeniny, nápoje a jiné a sušenky a drobné pečivo. Autorka tyto recepty sesbírala ze starých zápisníků babiček a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila je tak, aby bylo možné připravit si je i dnes. V úvodním slovu čtenářům přeje, ať je pro ně kniha malým pokladem. „Listujte v ní, kochejte se obrázky a představujte si, co zítra napečete pro své nejbližší. Věřím, že ji nezaložíte do police, ale že bude osahaná, ulepená, ušpiněná a klidně i pomačkaná. Jako každá kniha, která se používá,“ doplňuje.

Já si vypsala tolik receptů, že o založení do knihovny nebude vůbec řeč. Tato kniha zůstane v kuchyni. Na Vánoce vyzkouším Záhorácké zázvorky (snad dopadnou lépe než ty podle Josefa Maršálka) a plněná perníková srdíčka, případně i ořechové štangličky nebo žitné perníčky. Při pohledu na fotografie a recept na rumové perníčky jsem si hned vzpomněla na svou babičku – tohle jednoduché a voňavé cukroví jsem zbožňovala! Pro změnu na strýce jsem zavzpomínala u receptu na sváteční zákusek neboli „Oliž prst“.

Potěšil mě také recept na originální Sacherův dort nebo jednoduchý krémeš. Jako zajímavý nápad mi přišla jablkovo-vinná poleva například na bábovku, přes stránky jsem cítila vůni slaného osúchu se smetanou a koprem a láká mě vyzkoušet upéct česnekové trojhránky, pletýnky z kynutého bramborového těsta a také sirupy a likéry, jejíchž základem je prokvašené ovoce.

Michaela Smolová se ukázala jako velmi sympatická žena, které záleží na uchování tradic a také na spokojenosti strávníků. Moc se mi líbilo, jak se jevila lidsky. Například jsem se smála u receptu na ořechový koláč, kde popisovala, jak jej fotily na letní oslavě a mlsné děti jej začaly ujídat ještě nenakrájený přímo z plechu a vrtaly do něj prsty. Ony pak zachránily jen malý kousek a fotka je tak nedokonalá, ale připomínající tuto příhodu a vystihující, jak je koláč dobrý.

Téměř zapomenuté recepty mě velmi mile potěšily, ani jsem si při čtení neuvědomila, že se jedná o recepty ze Slovenska a o to více mě potěšila ta naše blízkost těchto zemí. Kniha je plná lepítek a já se těším, až se recepty stanou součástí mých tradic.

Michaela Smolová z lásky k dobrému jídlu a sladkostem vymyslela blog Sisters Bakers, do kterého zatáhla i svou mladší sestru Katarínu Dimoulatos. Ta pracuje jako matrikářka a bydlí se svým řeckým manželem a dvěma dětmi v rodinném domě se zahrádkou. Na blogu se dnes nachází plno receptů. Velkou vášní Michaely je pečení, ale také je mámou, manželkou a marketingovou konzultantkou na volné noze. Ráda hraje na klavír, venčí psa, nebo posedává a debatuje s rodinou.

Jarka Lempochová je fotografka. Má ráda čokoládu, cestování, běh, svou rodinu, přátelé a také vaření a pečení. Od roku 2014 se věnuje také foodstylingu a fotografování jídla – právě díky přátelství s Michaelou a Katarínou.

temer zapomenute recpety

Téměř zapomenuté recepty
Autor: Michaela Smolová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 180
Hodnocení: 94 %

https://www.grada.cz/temer-zapomenute-recepty-12478/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai – herec a hrdý otec

revai200Jan Révai momentálně vystupuje v inscenaci Osmý světadíl v divadle Kalich.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se neztratit v digiworldu?

Myty-a-nadeje perexDigitální svět se před nás staví jako otázka a problém. Stále přináší nové věci a vyžaduje, abychom se v něm znovu a znovu orientovali. Tohoto faktu je si vědom i Patrick Zandl a přichází s rukovětí k pochopení současného světa,...


Literatura

O snech a jejich naplnění

Sen ktery se naplnil perexRok 1913. Rocco, Ráchel a Rosetta by se za normálních okolností nikdy nepotkali. Rocco je ochotný udělat všechno proto, aby se nestal mafiánem jako jeho otec. Rosetta je odvážná Sicilanka, která jen bránila svů...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Svět podle Daliborka – slzy ve vaně i neonacistická rétorika

daliborka 1Jeden den jako druhý, brzké vstávání, tvrdá manuální práce… Snímek Víta Klusáka Svět podle Daliborka není jen, jak hlásají poutače, „filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova“, ale především příběh o tom, že každý důsledek má sv...