Romská kuchyně vás překvapí

Romská kuchyně vás překvapí

Tisk

caro romskej kuchyne200Nad romskou kuchyní jsem nikdy nepřemýšlela a neměla s ní spojený žádný konkrétní pokrm. Proto jsem byla zvědavá, co bude obsahem knihy Čaro rómskej kuchyne, která se mi dostala do ruky.

 

 

 

Kniha začíná předslovem, úvodem, obrazovým obsahem a následují samotné recepty. Nejprve ty na polévky s masem a bez masa, na hlavní jídla, a to jak na tradiční masité pokrmy a masové speciality, tak i na bezmasitá jídla se zeleninou, houbami, nebo obilninami. Nechybí ani návody na chleba a pomazánky, sladkosti a nápoje. Závěrečná část knihy se věnuje i magii a bylinkách a na úplném konci najdou čtenáři zajímavou statistiku, použitou literaturu, informace o autorovi a poděkování.

Autor v jeho úvodním textu uvádí, že cílem kuchařky bylo zbavit se předsudků. Na křtu, kterého se účastnila naše redaktorka Lenka Meravá, pak na odpověď, jaká je romská kultura odpověděl toto: „Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď. Som rád, že dnes môžem dať odpoveď. Rómska kultúra je postavená na jednoduchosti, na čerstvých a prírodných surovinách. Nie sú tam žiadne chemikálie. Nepotrebujete veľa riadu a ani veľa surovín,“ uviedol motív knihy autor.

Přečtěte si reportáž ze křtu knihy: Aká je rómská kultúra - Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď

V receptech mě zaujalo, kolik se v nich nachází vnitřností a pro nás ne tak tradičních podobných surovin, stejně jako některých bylinek. Na spoustu pokrmů jsem však dostala chuť a moc ráda je vyzkouším. Líbila se mi třeba polévka z listů řepy a uzených žeber, kopřivová polévka, kuřecí paprikáš, plněné kachní krky, džatky na paprice (noky z bramborového těsta), brambory na sladkokyselo i přílohy jako romský chléb marikla, nebo táborový chléb. A zajímavý je i kynutý koláč se sladkým zelím, který ocení především manžel jakožto milovník všeho se zelím.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte kouzlo romské kuchyně

Čaro rómskej kuchyne je rozhodně dobrá kuchařka a její vznik má určitě smysl. Je dobře udělaná, není šitá horkou jehlou jako některé jiné tituly a musím říct, že se těším na její druhý díl!

Mgr. Peter Pollák, Ph.D. se narodil 20. dubna 1973 v Levoči. Je otcem 6 dětí a v čase vydání knihy i trojnásobným dědečkem. V dětství ho rodiče vedli k samostatnosti, a to včetně vaření. Bylo to nutné, protože máma pracovala do večera a otec byl týdně v zahraničí. Peter Pollák během vojny vyzkoušel profesi kuchaře, poté pracoval na stavbách v Čechách, kde opět využil svou praxi v kuchyně a vařil pro celou partu. Zkušenosti s přípravou jídel získal i od svého otce, který ho brával na rodinné zabijačky. Svůj nadšený vztah k vaření uplatnil i v bratislavské parlamentské ubytovně jako první romský poslanec Národné rady Slovenskej republiky a následně jako zplnomocněnec vlády pro romské komunity. Od roku 2019 vaří Peter Pollák romské speciality pro sebe a kolegy z Evropského parlamentu.

caro romskej kuchyne

Čaro rómskej kuchyne
Autor: Peter Pollák
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Peter Pollák
Rok vydání: 2022
Počet stran: 158
Hodnocení: 87 %


 
Banner

Přihlášení



Kdo zabil Malého prince?

Autor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupérymu a jeho malému hrdinovi.


JOTA

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam Folta totiž stvořil hrdinu – mývala Gianlucu, šibala, pohádkáře, dobrosrdečného naivku – který je sympatický jak svými kladnými vlastnostmi, tak svými nedokonalostmi.


65. pole
Banner

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Hledat

Epocha nároků: Christopher Caldwell o soumraku demokracie

Epocha nároků s podtitulem Zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie popisuje na příkladu Ameriky od šedesátých let do současnosti, jak se může dobře míněný zákon zvrhnout ve svůj protiklad. Dílo v překladu Aleše Valenty vychází v edici Agora, ve které nakladatelství Leda představuje nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost.


LEDA

Čtěte také...

Jak se dožít dlouhověkosti? Praktická kniha vás nakopne k dlouhodobým změnám

7 navyku200Dá se dožít 150 let v plném zdraví? Autoři 7 návyků dlouhověkosti se domnívají, že ano. Jak na to? Dýchání, spánek, voda, jídlo, pohyb. Pilíře, na kterých stojí dlouhodobé zdraví a vitalita. V rámci projektu Vitalvibe Longevity vyšla nová kniha, kt...


Literatura

Rok 1968 z pohledu mladého Švéda

1968 200Zamýšlená desetidílná série Velké století je už za svou polovinou. Sedmý díl s jednoduchým názvem 1968 nás zavede nejen do Švédska, ale i do západního Německa a dokonce i do naší země. Podruhé nás událostmi provází Eric Letang, nyní absolvent právnick...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...