Rozhodněte se v době těhotenství a porodu správně

Rozhodněte se v době těhotenství a porodu správně

Tisk

Co-je-pro-me-dobre perexAť už je pro vás oblast těhotenství a porodu zcela nová, nebo se do toho chystáte už opakovaně, pak téma „aby to bylo co nejlepší“ je aktuální v obou případech. A pokud vám vadí svým způsobem přeinformovanost, protichůdné nátlaky nebo nedostatek informací tam, kde byste chtěli vědět více, je tato kniha přesně tím, co hledáte.

 

Její autorkou je porodní asistentka a cokoliv vás k uvedenému tématu napadne, to tady najdete.

Od těhotenství, vyšetření, testů, po porod a vše, co se kolem něj děje.

Zachází do témat běžných a psychologických, stejně jako do témat velmi pro ženu intimních nebo ukrytých za rouškou toho, co nám lékaři neřeknou, protože to je pro ně prostě jednodušší.

A upozorním hned zkraje, že nejde o žádné vzletné teorie o důležitosti vlastního názoru a těla a stavění se na zadní, ale o docela přehledně a pěkně zpracované informace a dění kolem nastávajících maminek s tím, že máte zcela volnost poddat se bezpečí konvenčního porodnictví, stejně jako upřednostnit něco alternativnějšího.

Ale pokud se pro cokoliv rozhodnete, budete s touto knihou mít pocit, že jste se rozhodla SKUTEČNĚ INFORMOVANĚ.

Tolik rizik a přitom to základní bylo zcela opomenuto!

To je tedy můj dojem a má vzpomínka. Jak velkou roli hraje v prožívání těhotenství dnešní ohromná přeinformovanost a orientace na riziko a jeho předcházení, což někdy ve výsledku může napáchat víc škody než užitku?

Já si vždycky připadala divná, když mi nevyhovoval nemocniční pobyt a byla jsem z něj neskutečně unavená.

„Objevuje se zde celá řada emočních a sociálních následků. Ženy v nemocnici budou s větší pravděpodobností odděleny od partnera a rodiny, přinejmenším na určitou dobu, a nebudou mít přístup k jídlu, pití, oblečení a nebudou mít možnost volby. Nebudou mít dostatek soukromí, budou se cítit samy, nebudou moci spát. Budou trpět nedostatkem soukromí, samotou, spánkovou deprivací, fyzickým omezením, nedostupností jejich obvyklého jídla a běžných činností, pocity zahlcení a nedostane se jim stejné míry podpory jako doma.“

IMG 20221208 114111 - kopie

Jak přesné… a stačil mi jeden jediný den a noc na společném pokoji! Neustálý hlad, který rozhodně neuspokojil salám v igelitu a jeden rohlík. Ostaně, na tom má žít kojící matka? A perlička byla, že když jsem jídlo nestihla kvůli všemu pobíhání po odděleních, odevzdávání kojících deníků, tak večeře prostě zmizela.

Měla jsem úžasné štěstí na jednopokojové nadstandardy, takže na tento stres mohu už jenom vzpomínat. Potřeby rodících matek jsou často přehlížené a mezi nimi je i dost tak jednoduchých a zdánlivě malicherných jako ta, kterou popisuji já. Jsem moc ráda, že i toto někdo ví a popisuje, že i z tohoto úhlu pohledu jsem si mohla, byť zpětně, připadat normální.

Důležité otázky

V knize je mnoho otázek, které je dobré si v určitých fázích těhotenství a přípravy k porodu položit. Roztřídíte si s jejich pomocí v hlavě to, kdy mluví VAŠE POTŘEBA a kdy strach nebo OVLIVNĚNÍ ZVENČÍ.

Naučíme se tak ujasnit si svoje potřeby a přiřadit k nim základní informace o porodu a těhotenství.

Ačkoliv je autorka Britka a popisuje britské zdravotnictví, velká část je společná.

Celkový dojem bych vyjádřila tak, že tato malá knížečka je informačně velmi hodnotným KURZEM S PORODNÍ ASISTENTKOU.

A kniha Co je pro mě dobré vám dá ten čas, tu péči, vysvětlení i ty správné otázky, abyste posoudila, co je pro vás dobré.

O autorce:

Sara Wickhamová je porodní asistentka, učitelka, spisovatelka a nezávislá badatelka, která svůj čas dělí mezi psaní, online kurzy, semináře, poradenství a vytváření pomůcek pro porodní asistentky a průvodkyně narozením. Žila a pracovala na Novém Zélandu, ve Velké Británii i USA, byla redaktorkou odborných časopisů a přednášela v pětadvaceti zemích světa. Její záměr je inspirovat a přinášet osvětu porodním asistentkám, dulám, ženám a rodinám.

Co-je-pro-me-dobre obalka

Sara Wickhamová: Co je pro mě dobré. Rozhodování v době těhotenství a porodu
Knihu vydalo nakladatelství Alferia
Original: What A Right for Me
Přeložila: Veronika Šilařová

Hodnocení: 98 %

www.alferia.cz/co-je-pro-me-dobre-sara-wickhamova/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Láska k nedokonalým věcem

laska k nedokonalym vecem200V říjnu nás nakladatelství Jota oblažilo další moudrou knihou zenového mistra, tentokráte Jihokorejce Haemina Sunima. Malá knížka s velkými moudry nese název Láska k nedokonalým věcem a podtitul Jak přijmout sama ...


Literatura

Kryjte si záda, superhrdinové

ultimate spiderman 8 200V dalším pokračování UltimateSpider-Man a spol. si v první polovině Peter Parker užívá radostného studentského života až do chvíle, kdy jeden bystrý student si dá dvě a dvě dohromady a začne ostatním kam...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...