Kniha Psychologie komunikace představuje cenné informace

Kniha Psychologie komunikace představuje cenné informace

Tisk

Psychologie komunikacePokud máte chuť na odborné informace týkající se verbální i neverbální mezilidské komunikace, pak volte kvalitní psychologickou učebnici nazvanou Psychologie komunikace, kterou letos vydalo nakladatelství Grada. Kapitoly jsou věnované i mediální komunikaci a vlivu virtuální reality, což dnes můžeme považovat za opravdu stěžejní a alarmující.

Kniha předkládá základní odborné informace věnované tématu interpersonální komunikace, verbální i neverbální komunikace, mediální komunikace a nástrahám virtuálního světa a manipulace, což je velmi závažné a aktuální téma. Kromě toho je zde i prostor pro informace z lingvistiky. Nutno podotknout, že tato kniha je odborná, hodí se proto spíše pro vysokoškolské studenty psychologie, pedagogiky, sociologie, ale i lingvistiky, potažmo pro pedagogické a sociální pracovníky.

Dozvíte se, jaké typy komunikace známe a jak komunikaci rozdělujeme, jak pracovat s emocemi a odhadnout způsob komunikace člověka z jeho mimiky a gest, jaké jsou mediální praktiky, něco o interkulturní komunikaci a spoustu zajímavostí a příkladů z různých výzkumů. Skvělé je, že je prostor i pro řešení a rozkličování mezilidských konfliktů. Pro lepší pochopení uvedených pojmů bych snad jen uvítala více praktických příkladů ke každému vysvětlení teorie, ale jinak jsem s knihou spokojená. Níže ještě můžete mrknout na anotaci.

Kniha věnovaná oblasti psychologie komunikace podává přehled vybraných pojmů, konceptů a základního dělení oboru. Blíže se pak zabývá jednak neverbální komunikací a jejím významem pro interpersonální vztahy, jednak komunikací verbální, a to zejména z hlediska komunikačních dovedností či možností jejich praktického rozvoje, vždy včetně nejnovějších poznatků a trendů. Specifická pozornost je věnována komunikaci v rámci konfliktu.

Publikace také zařazuje některá méně frekventovaná témata, jakými je například intrapersonální komunikace, a věnuje se také oblasti mediální komunikace, která ve vztahu k virtuálnímu světu nabývá nových podob a značného významu. Opomenuty nejsou ani otázky interkulturních aspektů, které do komunikace vstupují.

Psychologie komunikace

Název: Psychologie komunikace
Autor: Hedvika Boukalová & kolektiv autorů
Počet stran: 224
Nakladatelství: Grada/ edice Psyché
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/psychologie-komunikace-11648/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lola běží: „Kapela je o živém hraní, o cestování, poznávání lidí. Je to milenka, který se musíš věnovat.“

lol 200Večer na charitativním festivalu bude patřit mladým klukům z kapely Lola běží. Momentálně finišují práce na nové desce a jsou odhodláni si užít nejenom tento koncert. V tomto rozhovoru se dozvíte informace jak o novém albu, tak o jejich přístupu k muzice.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nechte se vyvést ze začarovaného kruhu negativních myšlenek

vystupte z myslenkovych pasti perexMotáte se v začarovaném kruhu negativních a někdy až katastrofických myšlenek? Dostaňte se z něj ven! Pomůže vám kniha založena na kognitivně-behaviorální terapii, která prostřednictvím nejrůznějš...


Literatura

Lizucha – poetický příběh před spaním

lizu200Na pultech knihkupectví se objevila úplně nenápadná, nevelká kniha, s podivným názvem – Lizucha. Co nebo kdo to je? Takové slovo hned tak neuslyšíš. Je to nějaká osoba, zvíře nebo věc, nebo je to něco úplně jiného? Nějaká přezdívka? Probudí se v tobě z...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...