Další kniha o zdraví z Nakladatelství KAZDA poradí, jak na cholesterol

Další kniha o zdraví z Nakladatelství KAZDA poradí, jak na cholesterol

Tisk

jak snizit cholesterol200Nakladatelství KAZDA v poslední době vydává kromě knih o přírodě nebo osobním rozvoji také ty o zdraví. Ve většině případů se jedná o útlé knihy s krátkou teoretickou a obsáhlou praktickou částí a nejinak je to v případě knihy Jak snížit cholesterol přírodní cestou.

 

Hned na úvod musím pochválit obálku v nerušivém béžovém odstínu, které vévodí několik potravin v čele se zeleninou, ovocem a rybou. Díky oranžovému kolečku se navíc dozvíme, že nás čeká 60 receptů.

V teoretické části knihy čtenáři najdou kromě úvodního slova informace o tom, co způsobuje vysoký cholesterol a dále informace o cholesterolu samotném a jeho vlivu na metabolismus. Další kapitoly se zaměřují na tepny a také snižování hladiny cholesterolu pomocí stravy a cvičení. Je dobré, že se zde nachází informace o normální hladině lipidů v krvi s tím, že jsou v českém překladu nahrazeny doporučenými hodnoty pro naši republiku.

Praxe nabízí nejprve návody na to, jak aktivně snižovat hladinu cholesterolu a jak vařit bez cholesterolu. Dozvíte se tak více o přírodních zabijácích cholesterolu, ale také o tom, jak vařit s ohledem na tuky a jaké používat oleje. Následují recepty pro každého rozdělené na snídaně, polévky, saláty a předkrmy, hlavní chody a dezerty a pečivo. V úplném závěru se nachází slovníček, zdroje, věcný rejstřík a seznam receptů.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak snížit cholesterol přírodní cestou

Líbí se mi, jak je kniha napsána lidsky a hlavně srozumitelně. Autoři na mě nepůsobili přísně, ale jejich slova dávala smysl. Například v kapitole o tom, jak aktivně snižovat hladinu cholesterolu uvádějí, že jde o trvalou změnu stravy místo přísných diet a upozorňují, že stejně jako u sportu a cvičení ani u změny stravovacích návyků nepomohou dobré úmysly, pokud nemáme realistické cíle. „Za týden se z vás nestane ani vytrvalostní sportovec, ani vegetarián, ani nadšený jedlík steaků. Naopak: čím přísnější jsou počáteční pravidla změny stravování, tím menší je pravděpodobnost, že je budete dlouhodobě dodržovat,“ píší na straně 37.

Spoustu věcí z knihy jsem znala, ale ráda jsem si je připomněla a jsem ráda, že mi mohou být recepty inspirací ke zdravějšímu jídelníčku. Třeba vás zaujmou také!

O autorech

Prof. Dr. Aloys Berg je odborníkem na klinickou patologii a rehabilitační lékařství s dalšími specializacemi v oblasti sportovní medicíny, výživy a preventivní medicíny a lipidologie. Je členem lékařské fakulty Univerzity ve Freiburgu a zabývá se tématem managementu životního stylu.  

Andrea Stensitzky-Thielemansová je dietoložka a odbornice na výživu Německé společnosti pro výživu (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.). Pracuje mimo jiné jako nezávislá odbornice na výživu na katedře výživy a sportu na univerzitě ve Freiburgu.  

Prof. Dr. Daniel König je specialistou na interní lékařství, kardiologii, endokrinologii, diabetologii, sportovní medicínu, nutriční medicínu a lipidologii. Vede oddělení výživy a sportu na Univerzitě ve Freiburgu. 

jak snizit cholesterol

Jak snížit cholesterol přírodní cestou
Autor: Aloys Berg, Andrea Stensitzky, Daniel König
Překlad: Martin Richter
Žánr: zdraví a životní styl
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 128
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/jak-snizit-cholesterol-prirodni-cestou/?variantId=11921


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá z profesí mě obohacuje něčím jiným

archiv Jana ChládkovámZpěvačka, rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Jana Chládková je velkou milovnicí zvířat, ráda cestuje a v roce 2023 vydala své třetí CD. Přiznává, že práce v rozhlase je také jejím velkým ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bez bahna lotos nevykvete. Umění transformovat utrpení

Bez bahna lotos nevykveteMnoho z nás má obavy vcítit se do svého vlastního utrpení. Prožít si své bolestivé pocity bez unikání před nimi chce obrovskou dávku sil a vnitřní odvahy. Ovšem vidím v tom i jistou nezbytnost ponořit se hlouběji do svých pocitů smutku, hněvu, beznaděje, zlos...


Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Animovaný film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce, producentky Hany Blaha Šilarové a výtvarnice Báry Anny Stejskalové získal nominaci na cenu Český lev za rok 2022

tmani 200Do nového roku vkročil tým projektu Tmání velmi šťastně. Snímek získal 16. 1. nominaci na cenu Český lev v kategorii nejlepší animovaný film.

...