
James Kennedy je učitel chemie na univerzitě Monash v Melbourne. Kromě přednášek také píše články a snaží se chemii popularizovat, aby se jí lidé nebáli. Tato kniha je jeho první publikace zaměřující se na popularizaci chemie a šíření erudovaných informací. Knížka je velice hezky udělaná, líbí se mi potištěné předsádky knihy a grafické zobrazení obsahu, který připomíná molekuly. Barevné obrázky, skvělá grafika celkově, takže po grafické stránce určitě jednička s hvězdičkou.
Začíná to banánem
Autor hned v úvodu biochemicky rozebírá banán a představuje jeho složení. Divili byste se, co všechno obsahuje. Dále vysvětluje, že konkrétní chemické látky někomu ublíží, kdežto jinému ne a nemají na něj žádné účinky, že vždy záleží také na množství a interakce s každým jedincem může být zcela jiná. Vše krásně dokládá na různých příkladech ze života, je to srozumitelné a zábavné. První kapitola začíná osvětlením potřeby návratu člověka k přírodě a jeho přirozenou touhu zbavit se nadbytku chemických látek, jež přináší civilizace. V knize je použito slovo biofilie, jež u mě vyvolalo úsměv na rtech. V další kapitole autor vysvětluje co je, a co není přírodní. Týká se to například potravin nebo všeho, čím se obklopujeme, a kde žijeme. Dále představuje chemii, chemické objevy v historii a spoustu zajímavostí, přínos v medicíně, věnuje se například i tématu očkování. V závěru vyzývá čtenáře ke kritickému myšlení a vysvětluje, jak čelit často zbytečné fobii z chemie.
Líbí se mi také, že je kniha opatřena vhodnými komentáři od českých vědců, které jsou v některých kapitolách na místě. Celkově si myslím, že kniha je přínosná pro mnohé z nás a určitě ji doporučuji.
Název: Chemie bez fobie
Autor: James Kennedy
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 218
Hodnocení: 80%
https://www.grada.cz/chemie-bez-fobie-12054/
< Předchozí | Další > |
---|