Violoncellista Jiří Bárta zahraje s Pražskými symfoniky populární koncert Edwarda Elgara

Violoncellista Jiří Bárta zahraje s Pražskými symfoniky populární koncert Edwarda Elgara

Tisk

fok barta 200Violoncellista Jiří Bárta se připojí k Pražským symfonikům, aby společně zahráli violoncellový koncert Edwarda Elgara. V druhé části večera nabídne program výběr ze suit z baletu Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva. Program tvořený dvěma významnými skladateli 20. století povede šéfdirigent FOK Tomáš Brauner. Koncerty se uskuteční 19. a 20. října 2022 v 19:30 v Obecním domě.

 

 

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, v čele s Tomášem Braunerem, připravili koncert s díly dvou z nejvýznamnějších hudebních skladatelů 1. pol. 20. století. Prvním z nich bude britský skladatel Edward Elgar a jeho Koncert pro violoncello a orchestr, ve kterém vystoupí jeden z nejlepších českých violoncellistů Jiří Bárta.

„V Praze budu tento koncert hrát poprvé. Elgar je zcela jistě jeden z největších zjevů britské hudby, ale ve světovém měřítku měl pozici vůči jménům jako je Brahms, Beethoven, Dvořákův nebo Schumannův violoncellový koncert, rozhodně ztíženou. Je to nádherný koncert, posluchačsky přívětivý, jsou tam krásná témata i virtuozita, je tam vše, co může posluchač vyžadovat. S každým provedením tohoto díla je mi bližší a opravdu jsem si ho zamiloval,“ říká k Elgarovu koncertu Jiří Bárta.

V druhé polovině nabídne program výběr ze suit Prokofjevova baletu Romeo a Julie. Tento balet patří k nejpopulárnějším na světě a obsahuje několik velmi známých melodií.

Koncert povede šéfdirigent FOK Tomáš Brauner, pod jehož vedením orchestr již uvedl několik koncertních provedení baletní hudby, naposledy například Stravinského veledílo Pták Ohnivák.

Koncerty se uskuteční 19. a 20. října 2022 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz.

fok barta plakat

Jiří Bárta & Tomáš Brauner
19. 10. 2022, 19:30
20. 10. 2022, 19:30
Smetanova síň, Obecní dům

EDWARD ELGAR
Koncert pro violoncello a orchestr e moll op. 85

SERGEJ PROKOFJEV
Romeo a Julie (výběr ze suit)

Jiří BÁRTA | violoncello

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/jiri-barta-tomas-brauner
Web FOK: www.fok.cz
FB událost: https://www.facebook.com/events/756162408729587/756162418729586/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nad propastí osudu rodiny Courtenyů

Nad propasti perexKdo někdy otevřel knihu od Wilbura Smitha a pustil se do čtení, byl pravděpodobně až po uši zamilován. No, možná ne úplně každý, ale já rozhodně ano. Příběhy, které Wilbur rozehrává na stránkách svých knih, mne nejspíš nikdy neom...

Divadlo

Komediomat začal novou sezónu zostra!

komediomat atomPrázdniny se přehouply a nejen ve Zlíně začala nová divadelní sezóna. Právě v rámci ní se v Baťově městě opět ukázala improvizační show Komediomat, která sice bojovala s hranicí morálnosti, ale o to byla vtipnější.

Film

Dcera divočiny zve do kina

Dcera divočinyHelena žije idylický život. Má milujícího manžela, krásnou dcerku, domov, stabilní práci. Ale má i tajemství. Jako dítě vyrůstala v divočině, naprosto odříznutá od světa, vychovávána svým tvrdým otcem tak, aby byla schopná přežít i v nejd...