Po nádherné Barceloně s otevřenýma očima

Po nádherné Barceloně s otevřenýma očima

Tisk

barcelona200Barcelona byl můj sen už od základní školy. Splnila jsem si ho ale až minulý rok, těsně předtím, než se přestalo cestovat a zavřeli nás doma. Nadchlo mě, když jsem se dozvěděla, že Adam Gebrian napsal knihu o Barceloně a není to obvyklý průvodce po nejznámějších místech a památkách města. Tak o čem tedy kniha je?

 

 

Opravdu to není průvodce, ve kterém bychom se dozvěděli, který hotel vybrat, kam zajít na večeři, kdy jsou významné festivaly a kolik nás to všechno bude přibližně stát. Projekt přinesl sám život - Adam Gebrian se synem doprovodil svou manželku na stáž. Měl tedy se synem spoustu času prozkoumávat město křížem krážem. A díky tomu, že nadšeným pohledem na město sledoval veškeré detaily, narazil na místa, kterých si zřejmě obvyklý turista ani nevšimne.

Každé místo v knize je doprovozené fotografií, a tak si můžete obrázek udělat poměrně snadno a ke každému místu najdete podrobný popis. Jak místo působí, k čemu slouží, jak funguje v rámci svého okolí, co je na něm zvláštního. Musím říct, že jsem byla ráda, když jsem našla místa, která znám i já ze své první cesty do španělské metropole a alespoň v duchu jsem se tam mohla vrátit.

barcelona 2

Z míst, která najdete v Gebrianově knize a která jsem sama navštívila, vybírám Mercat de la Boqueria - rozhlehlý trh, na kterém najdete různé delikatesy - nicméně vegetariánům a veganům se tam asi moc líbit nebude, doporučuji vstup pouze těm se silným žaludkem. Boqueria je jistě místo, které žádný turista/cestovatel nemine. Pro sladké jazýčky je tam nepřeberný výběr mňamek a kdo potřebuje doplnit zásoby šafránu či jiného koření, přijde si na své. Schválně, jestli vám budou chutnat churros - já jsem se na ně těšila, ale nakonec moje očekávání tahle tradiční pochoutka nesplnila.

I když jsem Barcelonu navštívila uprostřed února, nevynechala jsem ani posezení na pláži, a i nějací otužilí plavci se tam v tuto dobu našli. Skvělé místo na odpočinek po dlouhém dni prochozeném po městě.

barcelona 1

Doporučuji i návštěvu Picassova muzea a ještě doplním, že s turistickou kartou máte vstup zdarma, ale je potřeba najít speciální pokladnu, vyhnete se velmi dlouhé frontě. Díky tomuto průvodci jsem se dozvěděla více o stavbě muzea, takže až se tam vydám příště, budu se na budovy, které tvoří muzeum, dívat zase úplně jinak.

Za sebe knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o cestování, architekturu a Barcelonu. Věřím, že každý tam najde dost zajímavých informací a věřím, že je některá místa budou inspirovat k návštěvě. Pro milovníky českého piva je v průvodci také tip na český bar. Jsem přesvědčená, že vás Barcelona, ani tato kniha, nezklame. A nezapomeňte se kolem sebe pořádně rozhlížet, třeba objevíte nečekaný poklad!

barcelona 4

Tři měsíce v Barceloně
Autor: Adam Gebrian
Žánr: Architektura, cestopisy a místopisy, obrazové publikace
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021
Počet stran: 272
Hodnocení: 90 %                                    
Zdroj foto: www.databazeknih.cz, autorka
https://www.euromedia.cz/tri-mesice-v-barcelone/kniha/13476/


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Kruan perexNovinář a spisovatel pan Vlastislav Toman je autorem dobrodružných, sci-fi a fantasy příběhů. V letech 1959 – 1992 byl šéfredaktorem časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Kromě kultovního českého komiksu o Malém bohovi a Kruanovi napsal pře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Od nového Spider-Mana nečekejte nic moc převratného

altJaksi jsme si již zvykli, že se, čas od času, dostane do kin snímek, jenž byl natočen v letech minulých technologií, která již nevyhovuje požadavkům náročného diváka. Tak se vesele do kin vrací remaky úspěšných snímků ve 3D. Je to i případ...