Vlastivědná procházka Rudým Žižkovem

Vlastivědná procházka Rudým Žižkovem

Tisk

rudy zizkov 2 perexRudý Žižkov. Takový název nesla vlastivědná vycházka Žižkovem, kterou v druhé půli srpna uspořádal obvodní výbor KSČM Praha 3. Uličkami a náměstíčky této čtvrti, která se může pochlubit bohatou historií i geniem loci, prováděli místopředseda KSČM Milan Krajča a Pavel Ambrož z třetí městské části.

 

„Vycházka je tentokrát věnována 100. výročí vzniku komunistické strany (nejen) na Žižkově a jejím cílem jsou místa spjatá s bohatými dějinami komunistického a dělnického hnutí v naší městské části,“ uvedl v úvodu Milan Krajča. Sraz byl u pomníku Jaroslava Seiferta.

rudy zizkov 1

Pomník Jaroslava Seiferta u tramvajové zastávky Lipanská

V rámci procházky bylo možné připomenout si dávné časy například na Havlíčkově náměstí, místu někdejších dělnických demonstrací, zavzpomínalo se na hostinec Bezovka, kde se ve velkém sále v roce 1905 konala akce „Za 1. máj 1890“, přičemž hostinec byl zbořen v roce 1936. Milan Krajča informoval i o Kapslovně, první a největší továrně na Žižkově, založené v roce 1827. Konávaly se tam stávky, přičemž první stranickou buňku tam vedla Anežka Hodinová Spurná. Další štací byla ulice Jeseniova, kde po roce 1913 žil novinář a předseda Slovenské republiky rad Antonín Janoušek.

rudy zizkov 2

Lidový dům, někdejší hostinec „U bílého beránka“ či „U beránků“

Socha Jaroslava Haška i byty Franty Sauera

Zastávka byla i u Lidového domu, kdysi hostinci „U bílého beránka“ či „U beránků“, kde působil ochotnický spolek Jiřího Wolkera. Na Žižkově je též socha humoristy a autora švejkovských příběhů Jaroslava Haška. Vzpomínka byla věnována i hostinci U Brabců, kde koncem roku 1920 působila Černá ruka, která zabírala prázdné byty, jež rozdávala chudým, kteří neměli kde bydlet. Tam působil i bouřlivák Franta Sauer (který je znám především tím, že vedl akci, kdy dav lidí v roce 1918 zbořil Mariánský sloup na Staroměstském náměstí). Milan Krajča ukázal i domy, kde žil. A mnoho dalšího, zastávek bylo více než deset. Procházka byla ukončena v hostinci v Jeronýmově ulici, která kdysi byla místem setkávání politických činovníků. Dobré pivo tam mají dodnes. Účastníci akce dostali pamětní list.

rudy zizkov 3

Účastníci vlastivědné vycházky u sochy Jaroslava Haška

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tři jablka spadlá z nebe: Román o životě, který je třeba přijmout s vděčností

jablkaNakladatelství PROSTOR vydalo poutavý příběh Tři jablka spadlá z nebe od arménské autorky Narine Abgarjanové, která za knihu obdržela prestižní ruskou literární cenu Jasná Poljana. Kniha byla přeložena do 14 ja...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...