Vydejte se na vzrušující cestu po stopách zvířat

Vydejte se na vzrušující cestu po stopách zvířat

Tisk

kdopak to tu bezel 200V nakladatelství Kazda vyšel další krásný titul určený pro nejmenší čtenáře od 4 let s názvem Kdopak to tu bězěl?

 

 



Kdopak to tu běžel? přenáší nejmenší i ty starší čtenáře na zasněžené stránky, kde se nachází zvířecí stopy ve skutečné velikosti. Jak se píše v úvodu, někdy otisky doprovází také další důkazy zvířecí přítomnosti, jako jsou například pírka, ohlodané plody, ohryzané stromky nebo výkaly a moč.

V knize se nacházejí stopy od domácích zvířat (pes, kočka), ptáků, hlodavců, ale také tvorů z lesa jako jsou veverky, lišky, divoká prasata nebo třeba jezevec. U každého ze zvířat jsou na jedné stránce vyobrazeny stopy a na druhé se nachází texty. Ty obsahují popis těchto stop a také nějaké zajímavosti o daných zvířatech: například o jejich zvyklostech, prostředí nebo specifických vlastnostech.

Popis stop u myši vypadá takto: „Komupak patří tyto maličké tlapky? Tady snějem ťapkala myška. Její malé, holé nožičky mají vepředu čtyři prsty a vzadu pět prstů s drápky. Dlouhý ocásek, který ji táhne všude za sebou, zanechal ve sněhu vlnitou linku.“

Texty nejsou dlouhé a jsou členěny do přehledných a krátkých odstavců. Jejich styl je přizpůsoben věku čtenářů – věty jsou krátké a používaná slova jsou jednoduchá a srozumitelná. Autor se na čtenáře také často obrací a budí tak dojem, že si s ním povídá a opravdu jej provádí přírodou. („Lišku nejspíš spatříš jen z velké dálky, je totiž poměrně plachá. Jakmile tě zavětří, vezme do zaječích.“)

Grafická stránka knihy je opravdu geniální. Nejde jen o mistrné ztvárnění samotných stop, ale také o kresby samotných zvířat. Ta na nich vypadají opravdu jako živá a kresby jsou natolik realistické, že by klidně mohly být v nějaké encyklopedii místo fotografií. Ilustrátorce se také skvěle podařilo ztvárnit zvířata i v pochybu a jejímu malířskému umu není co vytknout.

Kdopak to tu běžel? je útlá kniha, ale vše dohání svým provedením a zajímavým obsahem. Byla pro mě milým překvapením a už se těším, jak ji budu jednou číst s dětmi.

kdopak to tu bezel

Kdopak to tu běžel?
Autor: Svenja Ernsten, Christine Henkel
Překlad: Barbora Špundová
Žánr: pro děti a mládež, od 4 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 28
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/kdopak-to-tu-bezel/

O knihu můžete soutěžit zde: http://www.kultura21.cz/souteze/20155-kdopak-to-tu-bezel-soutez


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Úspěch měřím štěstím/ Co stojí podnikání v Čechách

uspech merim stestim perexPřemýšlela jsem co o této knize můžu říct. Jak jednoduše popsat její obsah, když všechno je bravurně napsáno a shrnuto v úvodu knihy samotnou autorkou Evou Vaškovou Čejkovou. Lépe bych to říci nedovedla a proto cituj...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...