Vrhněte se na navrhování vlastních šatů s vílou Violkou

Vrhněte se na navrhování vlastních šatů s vílou Violkou

Tisk

Květinový ateliér víly ViolkyZačátek jara, kdy se příroda probouzí a můžeme sledovat první poslíčky jara na záhonech, úplně láká k aktivitám s květinami. Tahle knížka, která právě vyšla v nakladatelství Grada, nás zve do módního ateliéru víly Violky, kde můžete společně navrhovat šaty z květin. Zajímavý nápad hodný prozkoumání.

V krátkém sledu je to již druhá novinka o kytičkách, která se mi dostala do ruky. Proto jsem byla zvědavá, jak je pojatá tato publikace. Splňuje přesně to, co slibuje. Víla Violka je módní návrhářka a na každé dvoustraně představuje dětem jednu květinu. Nejen z botanického hlediska, ale i co se týče lidových pověr, pořekadel a jejich využití. Tato tradiční vložka mě velmi oslovila. Květinami jsou potom inspirované i šaty, které si děti vybarvují, společně s látkami a dalšími detaily z dílny.

Jak je patrné, jedná se o workbook, do kterého děti kreslí. Naše generace je vychovaná striktně pod heslem “do knížky se nečmárá!”, avšak čím jsem starší, mám vlastní ratolesti a sama se tvorbou knih zabývám, tím více fandím i principu, kdy se dítě může stát součástí knihy. Kniha nemusí být jen něco, co posvátně leží na poličce pro další generace. Může být živá a interaktivní. Takhle mohou knihy konkurovat i digitálním technologiím, když se budou vyvíjet spolu s dobou.

Text je poměrně úsporný, nejedná se o pohádky, ale krátké pasáže k jednotlivým květinám. Povídání je však hravé a doplněné živými poznámkami u oděvů šatů. Zcela správně se zde užívá jen dámské oslovení, kniha je tvořena pro děvčátka.

Návrhy šatů jsou zpracovány zajímavě. Skutečně tu lze najít inspiraci módou. Nepostrádá zajímavé prvky a probouzí fantazii. Spojení přírody a kreativity funguje celou historii a je krásně přirozené. Na konci knížky ještě děvčátka najdou několik prázdných stojanů, kde si mohou nakreslit nějaké vlastní modely šatů.

Celkově je to hezký koncept, ale nemůžu se zbavit pocitu, že šlo dotáhnout nápad dál. Stačily by kraťoučké příběhy o tom, kdo si šaty přišel objednat a na jakou příležitost, hned by to bylo o mnoho zajímavější! S tím máme přece všechny ženy šaty spojené, kam v nich vyrazíme, jaké vybrat na ples, piknik, večírek, rande, slavnost, koncert… Každá žena má navíc osobitý vkus a preferenci barev. Úplně vidím ty nešťastné zákaznice, které nemají co na sebe a hledají správnou květinu a model pro jejich příležitost, který potom děti vytvoří. Moje spisovatelská a učitelská hlava prostě vidí spoustu nevyužitých možností.

I přesto ale autorka Karolína Bendová odvedla dobrou práci. Dcerka po knížce skočila, naprosto jí teď sedla, zrovna probírali kytičky i ve školce a sázíme je v zahradě. Strávila na modelech už docela překvapivé množství času. Bála jsem se, že to vymaluje za jedno odpoledne, ale knížka opravdu vybízí k pečlivosti a snaze. Pro malé nadšenyně do módy a přírody rozhodně doporučuji.

Anotace: Violka je veselá vílí švadlenka a módní návrhářka. Jejím tématem jsou luční a lesní květiny, jimiž se u svých nápaditých modelů inspiruje. V poznávacích omalovánkách zve děti do svého ateliéru a nechává si poradit, jak ozdobit navržené šaty. Přitom vypráví zajímavosti o květinách, které se možná zdají být všední, ale při bližším pohledu se každá z nich stává jedinečnou. Vybízí tak ke kreativnímu myšlení, inspiruje k hledání krásy a vnímání detailu.

 Květinový ateliér víly Violky

Název: Květinový ateliér víly Violky
Autor: Karolína Bendová
Nakladatelství: Bambook/Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 64
Hodnocení: 80%

https://www.grada.cz/kvetinovy-atelier-vily-violky-14086/

Recenzentka Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída je předškolní pedagog, maminka a autorka knížek pro děti.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Užijte si víkend v Hampshire

Vikend-s-panem-Darcym 200Nakladatelství Sofa Book přineslo četbu pro všechny milovníky Jane Austenové v podobě knihy Víkend s panem Darcym. Udělejte si pohodlí a začtěte se do tohoto romantického příběhu.

 ...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Vyšly vybrané texty filmové kritičky Galiny Kopaněvové

Spatrit-a-napsatHned úvodem by rád vyjasnil: Galina Kopaněvová (1931-2012) není Ruska, narodila se v Kolíně české matce (byť v Rusku narozené) a ruskému emigrantu, takže by měla být psána právě takto (a sama se tak skutečně podepisovala). Pr...