Slam poetry: Básníci do ringu!

Slam poetry: Básníci do ringu!

Tisk

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem půl deváté večerní a vy byste si to rozhodně neměli nechat ujít!

 

 

Pro mnoho lidí výraz ‚slam poetry‘ už není velkou neznámou. Před deseti lety si tento formát zábavy, který vznikl za oceánem, začal budovat své jméno i místo v kulturních programech nejednoho z nás. Trávit večer v úzkém kontaktu s účinkujícími na pódiu ve hře slov, nápadů a nálad, se stalo oblíbeným. Slamuje se pravidelně po celé České republice a vrcholem je vždy celostátní kolo, které uzavírá rok s hlavním vítězem. Není to totiž jen hra slov, ale regulérní soutěž, kde svoje síly poměřují lidé bez ohledu na věk, pohlaví či život za jevištěm. Rozhodující je vtip, přirozenost a schopnost improvizovat. A samozřejmě by aktérovi nemělo chybět pověstné “básnické střevo”. Performery hodnotí porota náhodně vybraná z obecenstva, čímž se zaručuje nejenom nezaujatost, ale především názorová rozmanitost.

slam poetry

Ve čtvrtek 7. února se v Rock Café na podiu střetne osm účastníků. Povětšinou se utkávalo kolem dvanácti slamerů, nyní jich bude tedy o čtyři méně. Co to znamená? Více prostoru pro každého, pro přesvědčení poroty o svých (ne) kvalitách. Doufejme, že performeři z menšího počtu soupeřů vytěží to nejlepší. Favorita dopředu nikdy nelze ani tipovat. Nebude chybět mistr České republiky loňského roku Martin Filippi, který se zároveň stal i velkým překvapením. Veřejně se do soutěže zapojil až ke konci roku a přesto dokázal vybojovat značné ocenění. Jeho konkurenti ovšem nejsou žádnými slabými soupeři. Mistr České republiky z roku 2005 Bohdan Bláhovec je takřka legendou s mnoha zkušenostmi a vítězka Tilos Slam Budapest 2011 Bio Masha vám rozhodně musí být také známá. Mezinárodní účast bude reprezentovat Scott Jonathan Nixon, básník žijící v Praze. Vystoupení potvrdila i Monika Serbusová, na pohled křehká slečna, která ovšem umí slova používat pěkně ostře. Z Ostravy přijede Roman Fürich, vítěz loňského ostravského kola celostátní soutěže a pokud chodíte na Slam poetry do Rock Café pravidelně, tak možná znáte i poslední dva umělce Pavla Klusáka a Mrucziváka.

slam poetry Bio Masha

První letošní Slam poetry událost se blíží velmi rychle. Pokud chcete nechat všechny své soukromé starosti za dveřmi domova, vyjděte si poslechnout “živé básně”. Myšlenky druhých vás vtáhnou a vy dostanete možnost se pobavit. Inteligentní humor jakoby se vytrácel z kulturních růžků našich životů. Ale Slam poetry rozhodně inteligenci a vtip snoubí, což se v dnešní době cení!

slam poetry plakat

Slam poetry exhibice vol.8
7. února 2013, Rock Café Praha
Více informací: http://www.facebook.com/#!/events/427607697311155/?fref=ts

Zdroj foto: slampoetry.cz, foto Pavel Matoušek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...


Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...