Ben Hur přijíždí

Ben Hur přijíždí

Tisk

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu veslování na válečné lodi, jsme poznali několikero, k nejznámějším patří jednak ještě němý přepis z roku 1925, jednak Oscary ověnčená verze z konce 50. let. Nyní k nim přidává svůj náhled původem ruský režisér Timur Bekmambetov.

Nejnovější zpracování (scénář sepsali Keith R. Clarke a Jophn Ridley) otesalo veškré nadbytečné motivy, příběh zprůhlednilo a napřímilo, vyostřilo protiklady a zároveň vyzvedlo Ježíšovu nauku o (vše)odpouštějící lásce a neodplácení zla dalším zlem. Ostatně postava Ježíše, jehož tvář zůstávala v předchozích filmech zahalena a jehož osudy se spíše jen náznakově dotýkaly Ben Hurových, nyní tvoří paralelní dějovou osnovu, proplétající se s ústředním děním.

Ben Hurův římský přítel Massala se rovnou stává hrdinovým nevlastním příbuzným, adoptován jeho rodinou (!), aby o to silněji vynikla jeho pozdější bezcitnost. Do příběhu jsou navíc vpašováni odbojní zélóti, terorizující římské okupanty - a přesně mířící lukostřelec se dokonce ocitne na střeše Ben Hurova paláce, kde nedlouho předtím jako zraněný našel útočiště. Samotná Ben Hurova cesta za pomstou již nevede přes Řím, ale rovnou k vozatajským závodům, kde se bez jakýchkoli zkušeností střetne právě s Massalou.

ben-hur1

Zatímco předchozí zpracování se vyznačovala důrazem na bezchybnou realizaci největších atrakcí, to jest námořní bitvy a v posledku vražedných jízd na oválu olbřímího cirku, nyní si všimneme, že Bekmambetov se pokouší nahlížet tyto události jakoby "zevnitř", jakoby Ben Hurovýma očima, ať již Ben Hur sedí připoután k veslu nebo řídí zběsile uhánějící koňské čtyřspřeží, samozřejmě celé bělostné, ohrožován zákeřnými spoluzávodníky, dokonce málem spadne pod kopyta koní. Současně se však tvůrci opájejí výpravností, zvláště když zabírají ochozy přeplněné lidmi vzrušeně sledujícími průběh závodu.

Všechny tyto změny měly zajistit větší dramatickou sevřenost i větší vyostřenost zpodobněných konfliktů. Jenže režisér nedokázal takto nastavený příběh ukočírovat. Hojně si vypomáhá neuměle pompézními okamžiky a s nimi provázanými replikami, které nemají daleko k nezamýšlené sebeparodii jakoby vypadnuvší z montypythonovské poetiky (viz Život Briana) nebo cimrmanovských průpovídek ("to bylo tak" při objasňování skutků v retrospektivách).

Především však snímek, připomínaje prostoduché náboženské velkofilmy 50. let, až se směšnou proklamativností hlásá zásady Ježíšovy víry, kdy nenávist má nahradit všeobjímající láska (proto také Massala nakonec nezhyne, jak je tomu v románu i ve všech jím inspirovaných dílech, ale doživotně zmrzačen přežívá, díky nezištné Ben Hurově pomoci nalezne nový smysl svého života). Jako převzaté z ochotnické scény pak vyhlíží zázračné uzdravení malomocenstvím postižených žen, Ben Hurovy matky a sestry - po Ježíšově ukřižování se spustí očistný, ozdravný déšť.

Realizační velkohubost, projevující se i snahou nacházet se v co největší blízkosti titulního hrdiny, zneživotněle opracovaný zevnějšek marně podporovaný trikovou složkou a dunivý hudební doprovod Marca Beltramiho pohltily jakýkoli duchovní rozměr, který nebyly schopni vtisknout ani kožnatě toporní, jakoby z počítačových her vypadlí a jakékoli charisma postrádající představitelé hlavní rolí.

Jako Ben Hur se vyprsil Jack Huston, pyšného Massalu ztělesnil Toby Kebbel, v obou případech potlačující niterná hnutí mysli i dalekosáhlé povahové proměny ve prospěch přímočaré, v zásadě nemotivované akce, zvláště pak u Massaly. Jako vždy herecky spolehlivý Morgan Freeman se prolnul do postavy činorodého černošského obchodníka, ale ani on vlastně neměl co hrát - takže se uzavřel do osvědčené typové schránky, která ovšem oběma protagonistům schází. Takže Ben Hura nezbývá než považovat za řemeslné selhání. Pořizovat nové verze legendárních, svým způsobem jednou provždy dokonalých děl se prostě nevyplácí...

ben hur2

Ben Hur / Ben-Hur
USA 2016, 123 minut
Režie: Timur Bekmambetov
Námět: Lew Wallace
Scénář: Keith R. Clarke, John Ridley
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Jack Huston, Morgan Freeman, Toby Kebbell, Nazanin Boniadi, Rodrigo Santoro, Pilou Asbæk, Sofia Black-D'Elia, Ayelet Zurer, Moises Arias
Premiéra 25. srpna 2015
Český distributor: Forum Film CZ
Hodnocení: 30 %
Foto: distributor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s kon...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...


Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...