Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

Tisk

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charlize Theron). Mavis Garyová je úspěšnou spisovatelkou knižní série pro dospívající čtenářské publikum.

 

Naše hrdinka má ve velkoměstě vše, po čem ženy touží. Velký byt, krásné auto (červený Mini Cooper), večerní život v barech s cizími muži i její sladký mazlíček Dolce dělají Mavisin život šťastným, ale to vše jen do určitého okamžiku. Kvůli odlivu mladých čtenářů musí napsat už jen poslední knihu, než bude knižní série Waverly Prep. zrušena a navíc do toho jí přijde e-mailem fotka novorozeněte od její největší lásky ze střední školy. V ten moment Mavis balí kufry, pouští si nahranou kazetu s love songy od své bývalé lásky a jede do svého rodného zapadákova, jak tomu ona ráda říká, Mercury, aby získala svou lásku zpět a odvezla si ho s sebou do Minneapolis. Když přijíždí do Mercury, nechce vidět nikoho jiného než svou dávnou lásku, Buddyho Sladea (Patrick Wilson). Potkává zde ale i starého spolužáka ze střední školy Matta Freehaufa, jehož zahrál Patton Oswalt a mnoho jiných známých tváří.

Charlize Theron podává výkon hodný oscarového titulu. Ztvárnění hlavní postavy Mavis v jejím podání je velice přesvědčivé a budete jí to baštit, než naskočí závěrečné titulky. Patrick Wilson a Patton Oswalt podávají výkony zcela uspokojivé, ale nedostali ve filmu tolik prostoru jako o výše zmíněná Charlize Theron a tudíž nemohli předvést více ze svého hereckého umění, jelikož se vše točí okolo naší hlavní (anti)hrdinky(?) Mavis. Snímek ve vás bude zaručeně vyvolávat nějaké pocity. Nestane se vám, abyste odcházeli z kina a říkali si, že je to průměrný film, na který není potřeba se podívat vícekrát. Někteří lidé poznají sebe sama v charakteru Mavis, což je žena, jež jde vždy za svým cílem a je ochotná ho dosáhnout i za cenu cizího neštěstí. Myslí vždy jen a jen na sebe. Bylo by dobré u ní provést psychologickou analýzu, ale nejsem psycholog, takže se do ní pouštět nehodlám. Ostatní postavy na vás budou působit spíše fádně. Jsou to normální lidé, které můžete denně potkávat na ulici a tudíž nemají mnoho specifických rysů, o kterých by se dalo popsat mnoho stran. Jsou to obyčejní balíci z balíkova, nikdy nevytáhnou paty ze svého skromného rodiště, pokud nemusí a samozřejmě zakládají rodiny s tím, že jsou spokojeni s málem. Proto také vás ani moc nemohou oslnit výkony Wilsona a Oswalta, protože zkrátka upřímně zde působí pouze jako doplnění do filmu a nahrávají Charlize na smeč. To ovšem nefungovalo pro Mavis a její kamarádku, s jež se rozhodla přestěhovat do velkoměsta, dělat vysněnou práci a žít moderní, bezkonkurenčně mnohem kulturnější, život, než jakého se jí dostávalo v zapadákově nazvaném Mercury.

alt

Film má vzestupnou gradaci. Myslím si, že to právě ve většině dnešních dramat chybí. Za poslední dobu mne zaujalo jen málo dramatických snímků, jejichž počet bych napočítal na prstech jedné ruky a Young Adult mezi ně rozhodně patří a ti, co si libují v tomto žánru, by si rozhodně neměli nechat tento jedinečný kousek od Jasona Reitmana nechat ujít.

Znovu a jinak/Young Adult
drama / černá komedie
USA / 2011
Režie: Jason Reitman
Scénář: Diablo Cody
Hrají: Charlize Theron, Patrick Wilson, Patton Oswalt
Stopáž: 94 minut
Česká premiéra: 8.3. 2012
Distributor: Paramount Pictures
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: youngadultmovie.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...


Literatura

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...