Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

Tisk

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro někoho jen polem, na kterém se pohybují převážně tvůrci videoher, Ondřej Moravec dává virtuální realitě úplně nové rozměry. Za její pomoci prohlubuje příběh a posílá ho na osobní rovinu, která může být pro diváka oči otevírající. Brýle pro VR jsou v tomto případě vstupenkou do úplně jiného světa plného emocí a tlumených barev. 

Tmání je průvodcem hlavou mladého člověka bojujícího s depresí. Autobiografický snímek provází diváka skrze temné lesy, zpustlou vesničku i dostihové závody. Citlivě, ale zároveň nevybíravým způsobem, uvádí pozorovatele do duše malého chlapce trpícího sebedestruktivními myšlenkami. Film je syrový a jemný zároveň, bolavá zkušenost autora může být pro některé diváky ránou, zároveň ale nástrojem pochopení. Snímek sleduje autorovo dospívání, do kterého má divák možnost se interaktivně zapojit a pomoci tak chlapci zahnat zlé myšlenky, porazit démona a najít alespoň částečnou cestu ven z nekončícího utrpení. Na konci díky úsilí bojovat proti tmě, přichází světlo.

Film má za sebou, a jistě i před sebou, mnoho úspěchů. Tmání bylo vybráno do sekce Venice Immersive na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, prezentováno bylo na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Momentálně je možné zhlédnout snímek v pražském Centru současného umění DOX, kde bude film k vidění nejméně do února 2023. I v DOXU sklízí Tmání úspěchy. Návštěvníci jsou z virtuální reality nadšení. Kapacita je omezená, téměř každý den je ale naplněna. Lidé chodí do DOXU často jen na Tmání, což jen potvrzuje pozitivní ohlas, který snímek obklopuje a předchází.

Pokud jste si někdy přáli pochopit osoby bojující s depresí, je Tmání perfektní příležitostí. Zkušenost představuje doslova z prvního pohledu a dokáže tak něco, co dlouho nikdo neuměl – vyvolat soucit a hlavně pochopení. Právě pochopení je v léčbě deprese klíčové a snímek Ondřeje Moravce je v tomto směru velkým krokem vpřed.

tmani

Název (i v originále): TMÁNÍ
Autor (autoři): Ondřej Moravec
Kdy: 10. listopad 2022 – únor 2023
Kde: Centrum současného umění DOX
Pořadatel: Centrum současného umění DOX

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Ondřej Moravec

www.dox.cz/program/tmani


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...


Literatura

Arvid je v nezávidění hodné situaci

muzi v me situaci 200V knižním klubu vyšla další kniha ze Světové edice Odeon, tentokrát Muži v mé situaci od Pera Pettersona.

 

...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...