V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

Tisk

cine argentino 200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna pořádá letos již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 26. - 30. října 2023 v Paláci Lucerna.


Festival argentinského filmu patří již k tradičním kulturním akcím pražského podzimu. Letos se koná již po dvanácté a po dobu své existence si vytvořil pevnou diváckou základnu, která pravidelně přináší různé tituly argentinské kinematografie posledních let.

„Ani v letošním ročníku nebude nouze o zajímavé filmy. Diváci budou mít možnost v krásném prostředí kina Lucerna zhlédnout celkem šest celovečerních snímků, dva krátké filmy a jeden dokumentární film,“ řekl dramaturg festivalu Jan Rybář. „Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 26. října 2023 v pražském Paláci Lucerna a prvním filmem, který diváci uvidí, je snímek Argentina 1985 v hlavní roli s Ricardem Darínem a Petrem Lanzanim.“

Zahajovací film Argentina, 1985. je inspirovaný skutečným příběhem Julia Strassera, Luise Morena Ocampo a jejich mladým právním týmem. Tito nepravděpodobní hrdinové se ocitnou v bitvě připomínající souboj Davida s Goliášem. Při permanentním ohrožení se totiž odváží vyšetřovat nejkrvavější diktaturu Argentiny. Navzdory všemu a v závodě s časem se pokoušejí dosáhnout spravedlnost pro oběti vojenské junty.

Ve filmu Moje smrt, moje pravidla jsou María (Natalia Oreiro) a Javi (Diego Velázquez) celoživotní přátelé. Již více než rok pociťují ale vzájemné odcizeni. Když María utrpí nehodu, při níž se ocitne na pokraji smrti, oba přátelé se znovu setkají a zjistí, že se vždycky milovali. Javi se nyní musí rozhodnout, zda bude pokračovat v novém životě včetně nové přítelkyně, nebo vsadí na starou lásku, která může ale každou chvíli zemřít.

V dramatickém snímku Almamula utíká mladý Nino před homofobními útoky a přestěhuje se do venkovského domu uprostřed lesa, kde straší Almamula, netvor, který odnáší ty, kdo se dopustili tělesných hříchů. Ve světě šeptandy, nevyřčených tužeb a modliteb vyplouvají na povrch Ninova zvědavost a zakořeněné instinkty.

Hlavní protagonistkou filmu Jeden běžný zločin je Cecilia, učitelka sociologie, která žije sama se svým malým synem. Jedné deštivé noci zaklepe na dveře Kevin, dospívající syn její hospodyně. Cecilie se bojí Kevina pustit dovnitř a druhý den je chlapcovo tělo nalezeno v řece. Okolí obviní z vraždy teenagera policii a nejchudší částí města otřásají sociální nepokoje. Cecilii, kterou trápí špatné svědomí, začne pronásledovat chlapcův duch.

Film Deníky blízkosti je jako vytržený z červené knihovny. Odehrává se v sedmdesátých letech a je to napůl thriller, napůl psychologická studie toxického vztahu dvou žen, lékařky a zoufalé těhotné ženy, která u ní hledá pomoc.

Ve filmu Záskok se univerzitní profesor literatury Lucio angažuje jako učitel ve čtvrti na okraji okrajové oblasti buenosaireské aglomerace. Bude zde muset využít veškerou svou vynalézavost, aby mohl vést výuku, a zároveň překročit nejrůznější morální hranice a společenské předsudky při pokusu zachránit Dylana, svého oblíbeného studenta, kterého pronásleduje skupina narkomanů toužících po pomstě.

Krátký film Příběh z Ohňové země (Twakana Yagan) pojednává o komunitě, potomcích předků, kteří zde žili již více než 8 000 let. Stařičká Catalina Yaga vzpomíná na zpěv svého dědečka Asinawensis. Její synové Victor a Roberto Vargasovi se vydávají na koních na cestu z domorodé rezervace, kterou nyní obývají, přes břehy kanálu Onashaga, aby hledali odkaz svých předků.

Další krátký film Viva Česko nám představí českou komunitu ze spolku Český dům v Lanúsu. Vypráví příběh lásky dvou teenagerů v českém folklorním baletním souboru. Byl natočen za spolupráce členů komunity, ukazuje typické prvky české kultury a jejich přenesení do Argentiny, včetně tradičního „pálení čarodějnic“.

Dokumentární film Camino eterno bude uveden ve španělštině s pouze anglickými titulky. Je to dokument o astronomických pozorovacích místech v Argentině a je produkován planetáriem Ciudad de La Plata.

cine argentino

„Na zahájení festivalu nebude chybět oblíbené taneční vystoupení argentinského tanga v pasáži Paláce Lucerna, od 17:30 se zde představí taneční škola Studio 12,“ řekla Eva Chmelíková z Velvyslanectví Argentinské republiky.

Filmovou přehlídku pořádá Palác Lucerna spolu s Velvyslanectvím Argentinské republiky.

Generálním partnerem je Hlavní město Praha.

Partneři festivalu: csfd.cz, expats.cz, Týdeník ECHO, Hedvábna Stezka.cz, Gran Fierro, Pampas Market, Pražský Patriot.

Podrobný program, ceny vstupenek a další informace o festivalu najdete na stránkách:


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...


Literatura

Tři inspirující rozhovory

Rozhovory hvizdala perexKarel Hvížďala je významný český novinář, dramatik a spisovatel, který již vyzpovídal řadu významných osobností (namátkou připomenu jeho rozhovory s Václavem Havlem, Jiřím Grušou, Václavem ...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...