Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

Tisk

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopytech do té doby skálopevné důkazy a svědectví, které předkládá obžaloba. Poté mají soudce a porotu na lopatě, sami se však možná budou smažit v pekle.

 

Ve filmu Ďáblův advokát stoupá hvězda právníka Kevina Lomaxe (Keanu Reeves) strmě vzhůru – drží rekord v počtu vyhraných soudních případů a dostává nabídku, kterou nelze odmítnout. Stojí o něj špičková newyorská firma Milton Chadwick Watters, jejíž klienti rozhodně nejsou žádní svatouškové a potřebují opravdu dobrého, ba vynikajícího advokáta, který mistrně ovládá psychologii, je vždy perfektně připraven a klientům vidí až do duše. Proto se stává, že občas jasně rozpozná lež a odhalí skutečnou podstatu věci, najednou ví, že jeho mandant je skutečně vinen. Ačkoliv má někdy pekelné výčitky svědomí, vždy ho ego a ješitnost vybičují k tak strhující závěrečné řeči, že vyhrává i případy zdánlivě beznadějné.

Jeho šéf John Milton (Al Pacino) mu vytváří co nejlepší podmínky pro práci i soukromý život, ale zároveň si pohrává s jeho osudem, neustále jej sleduje a obratnými manipulacemi ovlivňuje i životy lidí ve firmě a v jejich rodinách. Neštítí se ničeho, jakmile se mu někdo znelíbí, rozehraje ďábelskou symfonii, v níž nepohodlní zažívají smrtelná muka a nakonec propadnou peklu. Upsali se totiž ďáblu, který je v Al Pacinově podání velmi uvěřitelný – jeho mafiánské vzezření, divoké a smyslné výrazy ve tváři, dramatická gesta a šíleny smích  děsí a zároveň přitahují.

dabluv advokat al pacino

Naproti tomu Keanu Reeves v roli uhlazeného, seriózního a ambiciózního právníka s poněkud bezvýraznou tváří, ale očima, které dokáží vyjádřit veškeré emoce, ztělesňuje hrdinu balancujícího na tenkém laně nad ohnivou propastí. Důležitou úlohu v celém filmu hraje i Kevinova krásná manželka (Charlize Theron) – je jakýmsi svědomím, její postava se vyvíjí a k závěru značně proměňuje.

dabluv advokat theron

Ďáblův advokát diváka usadí na soudní lavici a nechá jej přemítat o tom, kam až on sám by byl schopen zajít, zda-li by oželel společenské postavení a přijal sem-tam nějakou tu čestnou prohru, nebo se nechá omámit leskem peněz a podlehne ješitnosti. Můžete přece tvrdit, že děláte jen svou práci. Ješitnost – toť rajská hudba pro ucho pekelníkovo! Je to jeho nejoblíbenější hřích. Svou závěrečnou a dechberoucí řeč pronese ve finále filmu i sám satan. Obsahuje, mimo jiné, i tuto větu: „Svobodná vůle je jako motýlí křídla. Dotkneš se jich a už nevzlétnou.“

dabluv advokat theron reeves

Ve snímku jsou zajímavě výtvarně pojaté zejména interiéry Miltonovy pracovny a chodby k ní vedoucí, evokující svou velikostí, strohostí a výzdobou skutečně jakési inferno. Zejména plastická a neustále se proměňující stěna za Miltonovým pracovním stolem odráží momentální nálady a podněcuje přestavivost a emoce. Stejně strhující je i hudba Jamese Newtona Howarda. Má-li nám předat Ďáblův advokát nějaké poselství, potom přijměme alespoň to základní – není radno, ani pod rouškou ušlechtilosti, zaprodat se ďáblu.

dabluv advokat

Ďáblův advokát ( The Devil's Advocate)
Žánr: drama/ Thriller
Původ: USA/Německo
Scénář: Andrew Neiderman, Tony Gilroy, Jonathan Lemkin
Režie: Taylor Hackford
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron, Connie Nielsen, Jeffrey Jones a další
Délka filmu: 144 minut
Jazykové verze DVD: česká nebo anglická s možností výběru jak anglických, tak českých titulků.
Distributor v ČR: Magic Box, a.s.
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: FanPop


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Bolavá: Mé texty vždycky byly více či méně bolavé. Pseudonym z nich přirozeně vyplynul

archiv Anna Bolavá 3Díky lásce ke knížkám se rozhodla studovat bohemistiku. Jako spisovatelka debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok a o dva roky později vydala román Do tmy, který jí o rok později vyne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady s...


Literatura

Životní terno aneb život za život

zivotni-terno 200Připravte si kapesníčky, je zde další dílo od Fredrika Backmana. Tentokrát krátký příběh nazvaný Životní terno.

 

...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...