Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

Tisk

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi lety ságu o temném rytíři oprášil a představil světu v novém světle.

 

 

Minulým dílem nasadil Nolan pomyslnou laťku kvality velmi vysoko. Nutno podotknout, že tomu bylo z velké části díky mistrovskému výkonu Heatha Ledgera, který v Temném rytíři ztvárnil postavu hlavního Batmanova protivníka. Hlavním tématem tu byl Jokerem vyvolaný chaos a postupná přeměna netopýřího hrdiny na cynického, osobními ztrátami poznamenaného mstitele.

V nejnovějším snímku Nolan pokračuje po podobně temné linii, kterou nastolil již v minulém snímku, a dává superhrdinovi v netopýří masce pořádně zabrat. Hned během několika úvodních minut seznamuje diváky s Batmanovým civilním alter egem Brucem Waynem (Christian Bale), či spíše s tím, co z něj zbylo.

temny rytir povstal bane

Po finálním souboji minulého dílu se totiž z milionáře dříve proslulého svým extravagantním společenským životem stal životem zkroušený podivín utápějící se v žalu nad ztrátou svých nejbližších. To ale není zdaleka nejtěžší zkouška, která Wayna v jeho nejnovějším příběhu čeká.  Nolan jej brzy nechává, aby se opět postavil a tváří tvář rostoucí kriminalitě v Gothamu  vzkřísil postavu netopýřího hrdiny. To vše dělá jen proto, aby ho posléze opět srazil na kolena.

Pokud byl nosným tématem minulého dílu postupný přerod veskrze kladného hrdiny v nelítostného mstitele, jehož hlavním hnacím motorem jsou osobní pohnutky, všudypřítomným prvkem posledního dílu je jeho pád na dno a postupné škrábání se zpět nahoru.  A to je možná i to, co si pravověrní fanoušci Batmana po předchozím temně laděném díle přáli a co od něj očekávali.

temny rytir povstal

Jako téměř každý film má i Temný rytíř povstal své slabší stránky. Jedna z nich se vám, pokud si potrpíte na originální záporné hrdiny, kterými byly starší snímky s Batmanem proslulé, zřejmě vyjeví v postavě hlavního zloducha Banea v podání Toma Hardyho. Nikdo asi nečekal, že se Nolan vytasí se zloduchem takového kalibru, který by překonal Ledgerovo zpracování vyšinutého Jokera z Temného rytíře. Na druhé straně se asi po zhlédnutí hlavního zloducha z Nolanova nejnovějšího snímku neubráníte lehkému pocitu zklamání.

Ačkoliv totiž Bane nosí speciálně upravenou masku a mluví mechanicky pozměněným hlasem, působí poměrně genericky. A je docela dobře možné, že až budete z kina odcházet, uvědomíte si, že není na jeho postavě nic, co byste si mohli zapamatovat na delší dobu. Co ale určitě stojí za zmínku je to, že, podobně jako Batman, ani Bane nepůsobí černobíle. Je tomu právě naopak a stejně jako Batman má i on své stinné a světlé stránky.

temny rytir povstal anne hathaway

Vnitřní motivy postav a jejich osobnosti vůbec se povedly Nolanovi na jedničku a to včetně kočičí ženy v podání Anne Hathaway, která se po delší době opět vrací do světa temného rytíře. Nolanův snímek se svým lehce problematickým koncem dokonale završuje celou trilogii. Nečekejte sice, že překoná Temného rytíře, přinejmenším se mu ale velmi přibližuje a jako poslední díl celé ságy působí velice dobrým dojmem.Otázkou zůstává, zda se temný rytíř po návratu v tak velkém stylu, jaký představil Nolanův nejnovější snímek, přece jen nevrátí . Na odpověď si budeme muset nějakou dobu počkat.
    temny rytir povstal plakat
Temný rytíř povstal / The Dark Knight Rises
Žánr: Akční
Výroba: USA/2012
Délka filmu: 165 min
Premiéra: 26.7.2012
Režie:  Christopher Nolan
Scénář:  Jonathan Nolan
Produkce: Emma Thomas, Chuck Roven
Kamera: Wally Pfister
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Christian Bale, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Gary Oldman, Morgan Freeman a Michael Caine
Přístupnost: Do 12 let nevhodný

Zdroj foto:  Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života


Literatura

Dům, ve kterém straší vzpomínky

Dum perexNakladatelství Jota vydalo poutavou detektivku s názvem Dům. Autorem je britský novinář Simon Lelic. Už od začátku vás děj chytne a nepustí. Všechno je jaksi tajuplné a podivné. 

 

...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

Filmový festival inakosti v pěti městech už v březnu
ImageFilmový festival inakosti nabídne v březnu filmy o homosexuální menšině v pěti slovenských městech. Přehlídka startuje 1. března v Žilině, Bytči a Trenčíně. Opomenuta nezůstane ani slovenská metropole, kdy festival mohou diváci na...