Běžící muž nechce umřít

Běžící muž nechce umřít

Tisk

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utíkat před lovci s terčem na zádech.

 

 

 

Knihu o dobrodružství Běžícího muže našel jeden slavný spisovatel na půdě Richarda Bachmana. Protože je příběh o spiknutí mediálního světa, není se co divit, že knihu Bachman sice napsal, ale nikam už s ní nešel. Vydali ji až po jeho smrti. Přesto příběh v psané i filmové podobě nepostrádá nadhled, a tak se stal ve své době doslova akčním trhákem.

2

Nacházíme se v budoucnosti v roce 2017. Richards pracuje v pořádkové službě diktátorské země, která manipuluje s lidmi prostřednictvím médií. Lidé zde umírají a dělají jen, co se jim řekne, ovšem Richards z ničeho nic odmítá splnit rozkaz. Nechce začít střílet do stávkujících lidí, a tak jde do vězení. Trochu jako by mu hráblo. Na rozdíl od většiny lidí se má jako prase v žitě, ale jeho hrdost mu už dál nedovoluje vykonávat svou práci.

„Nic nestojí za to kvůli tomu umřít.“ Říká mu starý odbojář.
Richardsovi se totiž podařilo utéct na svobodu. Je vidět, že se vládní režim opravdu snaží a vymýšlí se různé technické serepetičky, jako třeba vybuchující obojek pro vězně. Nicméně nejlepším nástrojem je stará dobrá veřejná poprava. Ta se skrývá za soutěžním pořadem, který je vysílán v hlavním vysílacím čase do celého světa. Jmenuje se Běžící muž.

 3

Jde vidět, že měl Bachman vše promyšlené do posledního detailu. Ono v takovém světě totiž nejde jen o jakési bezpráví. Nikdo nepracuje, když nemusí, a ve filmu je každý moc rád, že může něco dělat. Kolegové si vyměňují oplzlé a arogantní hlášky a makají jako jedna velká šťastná rodina.
Pompézní show Běžící muž může tedy začít. Producent a moderátor soutěže Dan Kilian vybuchuje před publikem upřímným nadšením. Získat horu svalů do soutěže se nepodaří každý týden. Ještě k tomu, když jej celá země za jeho zločiny do krve nenávidí. A tak je Richards spuštěn i se svými přáteli do rozsáhlého komplexu, kde je začíná nahánět první zabiják.
Ani muž s motorovou pilou, naostřenou kovovou hokejkou nebo elektrickým paralyzérem však nemá šanci. Poprvé v historii soutěže se účastníkům daří likvidovat jednoho lovce za druhým, a to vše má být teprve začátek místní revoluce.

Příběh Bena Richardse je trošku schizofrenní a jeho jednání sem tam nedává smysl.Rozhodně mu však nechybí zdravý rozum. Každý si dokáže uvědomit, že zlý úmysl má své důsledky. Jakmile se nám přestane líbit několik konkrétních věcí, mívá to za následek opatrnost ke všemu, co s nimi souvisí. Jenže za každým systémovým krokem stojí zas a jenom konkrétní lidé a otázka tedy zní, jak se jich zbavit.

Běžící muž
Running Man, The
Sci-Fi / Akční / Thrillel/ USA, 1987, 101 min
Režie: Paul Michael Glaser
Předloha: Stephen King (kniha)
Scénář: Steven E. deSouza
Hudba: Vassal Benford, Harold Faltermeyer
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Yaphet Kotto, Jim Brown, Jesse Ventura, Marvin J. McIntyre, Gus Rethwisch, Professor Toru Tanaka, Mick Fleetwood, Sven-Ole Thorsen, Edward Bunker, Kurt Fuller, Dey Young, Rodger Bumpass, Lin Shaye, Jeff Jensen, Franco Columbu, Richard Dawson, Boyd Kestner, Thomas Rosales Jr.
Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvoření s Pipasikem

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tohle je válka! Romantika v akčním hávu
ImageJak to vypadá, když se dva nejlepší kamarádi, oba špičkoví agenti CIA, zamilují do jedné dívky? Není to sice přímo příběh ze života, se kterým bychom se mohli ztotožnit, ale své diváky si určitě najde. Jedná o snímek, který sice neurazí, ale a...

Literatura

Nemáte kamaráda? Vymyslete si ho!

Pameti kamarada 200Jak na to vám ukáže kniha Paměti imaginárního kamaráda. Osmiletý Max sice s nikým moc nemluví, dokonce ani s rodiči, žije si ve vlastním světě, zdá se však, že kamaráda má. Jmenuje se Budo a kromě Maxe ho nikdo jiný nevidí. Stvoři...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Brzobohatý, Ruml a Tobrman jako tuláci ve swingové pohádce Adély Zejfartové a jejího orchestru Sunny Swing

swingova pohadka 200Během letošního adventu spatří světlo světa nová česká pohádka. Nebude to však klasická tele-vizní pohádka, ale swingová pohádka. V hlavních rolích krátkého hudebního filmu k písni Jen se s písničkou smát uvidíte zpěvačku a h...