Ježíšek letos nepřijde

Ježíšek letos nepřijde

Tisk

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáhnout. Režisérka Lenka Kny, kterou si z dramatu Stínu neunikneš pamatujeme jako autorku nemilosrdně pronikající do ledví svých rozporných hrdinů, tentokrát zvolila polohu idylicky všeobjímající rodinné komedie natočené jakoby stylu Marie Poledňákové.

Dokonce si vyjednala koprodukci s Mexikem, odkud pro třech desetiletích přijíždí do bývalé vlasti společně se svou ženou a dcerou dávný emigrant José (Josef Abrhám po Hřebejkově Krásce v nesnázích opět ztělesňuje rozšafného muže, byť tentokrát ne tak sebejistého při setkání s dávnou studentskou láskou). Jeho manželka si totiž usmyslela, že proslulé Pražské Jezulátko dopřeje její dceři narození vytouženého potomka (a to nemluvě o zápletce se soškou Jezulátka pašovanou ze zámoří!). Kýžený zázrak ovšem způsobí něco zcela jiného - a přirozenějšího - než posvátná relikvie.

prijde letos jezisek 1

Co ovšem nemile překvapí, je syžetová rozplizlost a nespojitost příběhu, utápějícího se v turistických pohledech na zasněženou Prahu, které ani kameraman Alexander Šurkala nedokázal nijak ozvláštnit, a bezmála karikující strojenost jednotlivých postav i jejich pohnutek. Zpodobnění rozdílných mentalit i prožívání víry však zůstává na úrovni prostoduchých gagů (viz podiv nad tím, že u nás se děti před spaním nemodlí, načež ony teatrálně sepnou ručičky a odrecitují modlitbičku o andělíčkovi strážníčkovi). Také osamělý postarší vrátný (Marian Roden), trpící dceřiným odcizením, stejně jako kostelník vykrádající kostelní kasičku, jak jej ztělesnil Pavel Kříž, patří mezi figury veskrze obskurní. A to už pomíjím motiv stěhujícího se nemluvněte, které posléze skončí odložené v kostele.

Do nepřehledného, svévolně vrstveného dění, kterým se prolétají až neskutečné náhody, vstupuje spiklenecky vemlouvavý vinárník (Václav Postránecký), protagonistu znepokojuje pomyšlení, že již dospělý syn jeho dávné milenky (Libuše Šafránková svou Květu obdařila do jisté míry koketní tajuplností) by mohl být jeho. A navíc se tu vyskytuje dvojice zvídavých dětí mudrujících o Ježíškovi, které možná doopravdy, možná jen ve své představivosti spatří, jak kdosi neviditelný zanechává na sněhu stopy.

prijde letos jezisek 2

Není divu, že nic z toho nefunguje. Režisérka selhala ve své profesi, protože příběh se jí mění ve shluk výjevů, jednou rádoby vtipných, jindy dojímavých, které se míjejí účinkem. Velice zřetelné je to ve scénách z chrámu, ale třeba také při návštěvě Květiny rodiny. Výsledkem je roztěkané, scenáristicky rozklížené panoptikum, kde dominují dramaticky bezobsažné pochůzky zešeřelou vánoční Prahou - ani zkušební herci nedokázali tento spletenec polidštit.

Lenka Kny natočila film poplatný dikci dojímavých telenovel, ostatně zpodobnění mexického prostředí jako by jim z oka vypadlo. Netuším, zda počítala s uplatněním svého produktu i na mexickém trhu, avšak směšně kýčovitý snímek sotva může nabídnout něco přitažlivého kdekoli na světě. Snad jedině kdyby jej sestříhala do podoby krátké turistické vábničky.

prijde letos jezisek plaka

Přijde letos Ježíšek?
Česko/Slovensko/Mexiko, 2013. 100 minut
Režie: Lenka Kny
Scénář: Karolína Dubová, Lenka Kny.
Spolupráce na scénáři: Daniela Fischerová, Hana Cielová, Jan Rudovský.
Kamera: Alexander Šurkala
Hudba: Michal Pavlíček
Hrají: Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Václav Postránecký, Dolores Heredia, Aislinn Derbez, Igor Chmela, Oldřich Vlach, Danica Jurčová, Marian Roden, Pavel Kříž, Radúz Mácha

Distributor: Biscop. Premiéra: 5.12.2013

Hodnocení: 20%

Foto: distributor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...


Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...