TRANSFERY V ÚSTECKÉM MUZEU

TRANSFERY V ÚSTECKÉM MUZEU

Tisk

Transfery 200Ústecké muzeum okurkovou sezónu vůbec nezná. Jen jedna z úspěšných výstav uvolnila místo, už prostory zaplnila jiná. Tentokráte muzeum využilo dlouhodobé a úspěšné spolupráce s ústeckou univerzitou (UJEP) a doplnilo jejich projekty svými sbírkami. Velmi zajímavým nápadem je využití prostor chodby pro prezentaci osob, které tu v minulosti v kraji žili. A tak světoznámě uznávaný výtvarník Heinz Edelmann (animovaný film Beatles Žlutá ponorka) tu sousedí s „lotrem“ Babinským. Nechybí ani význační architekti a jejich díla a nemohou chybět bratři Schichtové a jejich girl Elida i s potvrzením, že předlohou k ní byla skutečná dívka.


Hlavním výstavním mottem je projekt UJEP zmapování proměn českosaských hranic od středověku a také jak se změnil ráz krajiny nejen v důsledku důlní činnosti a staveb vodních děl. Jednotlivé panely vysvětlují dobu s názornými mapkami a muzejní exponáty ji věrně doplňují.


Tak na panelu Zaniklé obce u Bukové hory se návštěvník dozví nejen, co bylo příčinou, ale také to, že již existuje i turistická mapa k projití celé trasy po těchto zaniklých obcí a dozví se, kdo se o to zasloužil.

Transfery1


Na panelu Zaniklé sakrální stavby  1945-1989, fotografie ukazují, jak kdysi objekty vypadaly i jejich zkázy. Kostel sv. Josefa v Nakléřově hrál důležitou roli v době napoleonských válek, ale „hrál“ i ve filmech z padesátých let (Větrná hora či Dědeček automobil). Pak začal někomu vadit, v sedmdesátých letech byl zbourán a nahrazen hvězdou, dnes místo označuje jednoduchý dřevěný kříž. A to je jeden příběh, každá zaniklá stavba po celém kraji má svůj vlastní, ale se společným smutným koncem.  Podobný osud mohl stihnout i kostel sv. Floriána z Krásného Března, ale nestalo se tak a unikátní památka saské renesance zůstala zachována. Kostel tam tedy neuvidíte, za to pýchu muzejníků, restaurované renesanční varhany z 16 století z tohoto kostela, jsou vystaveny poprvé v plné jejich původní kráse a vůbec nevadí, že bez píšťal je to jen torzo.


Ztráta paměti je to nejhorší co člověka může potkat. Možná proto muzejníci své vitríny s vystavenými exponáty označují jako Ztráty paměti  - venkova, křesťanství, židovství atd., protože kolektivní ztráta paměti je pro lidstvo nenahraditelná.

Transfery2


Jsou tam i exponáty, které se do vitríny nevejdou a to jsou různé zachráněné zbytky z kostelů či domů z těch míst, která už neexistují a staly se  z nich jen žalující němí svědkové.
Pečlivě vypracovaná mapka ukazuje, kde byly i v jakém stavu se nachází synagogy a židovské hřbitovy, bylo jich přes 400, a nejvíce jich bylo zničeno po roce 1945, zajímavý údaj, že.
Zajímavostí na výstavě najdete mnoho, co panel to perfektní zpracování s doloženými údaji, mapkami či fotografiemi.

Trochu odlehčení přináší vitrína Zábava bez hranic s různými recesistickými medailemi a vyznamenáním, hračky pro děti i originál kdysi kultovní knížky o Maxovi a Moricovi. Nedaleko od této vitríny je jiná, kde se připomíná, že i do „spřátelené země“ několik kroků od nás, muselo být vyplněno Celní a devizové prohlášení.  Nezapomnělo se ani na místní faunu, vodní ptáky, kraba říčního nebo amerického norka, který se k nám dostal a dokáže překonat i Střekovské zdymadlo.

Transfery3


Výstava jako celek působí uceleným dojmem, srozumitelné informace, pečlivě vybrané exponáty nejen z ústeckého muzea s čitelným popisem, umožňují volnou prohlídku. S pečlivostí jsou vybrány i staré obrazy nebo střelecké terče, které připomínají nejen doby dávno minulé, ale vždy mají nějaký vztah k místům či k dané problematice.


Přístupné jsou i další výstavy, funkční výtah muzea pomůže do prostor se podívat i lidem s fyzickým omezením a stojí za to si je prohlédnout, protože popsat slovy výstavy je těžké, ty se musí prostě vidět na vlastní oči. A muzejníci zase rádi vidí spokojené návštěvníky, což je účelem a oceněním jejich práce.

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KAMELOT: ”Rádi bychom Česko zařadili mezi pravidelné zastávky na našich turné.”

kamelot bandKamelot, sídlo bájného krále Artuše, si za svůj název zvolila prog-metalová skupina z americké Floridy. Po skvělém vystoupení na festivalu Masters of Rock se 15. listopadu znovu chystají přijet do Česka v rám...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

valka200Až do konce roku 2015 mohou zájemci o historii navštívit v Technickém muzeu v Brně výstavu Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce. Výstava přibližuje válečné události a rozvoj techniky na počátku 20. století. Na výstavu navazují bo...

Z archivu...


Literatura

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Přijely Ostře sledované vlaky

vlak perexUž po čtvrté - bohužel s hlemýždím tempem jednoho titulu ročně - se obnovené premiéry dočkává klasické dílo české kinematografie, digitalizované, vyčištěné a vyrovnané v kontrastu i jasu. K divákům se tak dostává v podobě, v jaké se uvádělo při prem...