Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Tisk

neverici perexNakladatelství Pavel Mervart vydalo cennou knihu o pronásledování křesťanů v zemích, které vyznávají islám (tedy zdaleka nejen v arabských). Nazývá se NEVĚŘÍCÍ, ODEJDĚTE! a sepsal ji MICHAL ŘOUTIL. Podtitul je plně vypovídající – Současné pronásledování křesťanů ve vybraných zemích Blízkého východu a Afriky. Autor má se zpracovávanou látkou hojně zkušeností – podílel se třeba na knize Zánik křesťanstva v islámském světě, pojednávající o náboženské i národnostní genocidě v Osmanské říši zhruba před jedním stoletím (ZDE).

 


Kniha se skládá z dvanácti kapitol; každá z nich se věnuje konkrétnímu státu, zpravidla jedinému, ojediněle celé skupině států, pokud splňují tytéž charakteristiky.  V každé kapitole jsou stručně probrány dějiny křesťanství, někdy se táhnoucí až do starověku, i současný stav.  Hned v úvodu autor zdůrazňuje, že kniha nemá konfrontační charakter  - usiluje toliko o faktografickou přesnost, popisuje a hodnotí jednotlivé krvavé události, jejichž přiblížení vždy opírá o důvěryhodné zdroje.  Velké množství citačních odkazů (zabírají jednu třetinu celé knihy) má zabránit tomu, aby padlo obvinění ze zveličování, překrucování či dokonce vymýšlení faktů. Přesto se mohou vyskytnout výtky, že uplatňovaný pohled je jednostranný, démonizující a zaměřený proti islámu.


Křesťanství jako smrtelný hřích
Základním požadavkem islámu coby (nejen) státního náboženství je povinnost vyznávat jej a zároveň zákaz odpadnout od něho – a islám do nejmenších podrobností ovlivňuje existenci každého věřícího, bezpodmínečně vyznávajícího daná či právě závazná věroučná pravidla. A zajisté kypí touhou tato pravidla rozšířit po celém světě: vždyť si z minulosti stačí vybavit dvě mohutné, po několik staletí trvající expanze do Evropy, zastavené jen s největším vypětím sil. Nedělejme si iluze, že cíle by se změnily, to jedině užívané prostředky nabyly jinou podobu.


Michal Řoutil se nezabývá mentalitou islámského společenství, avšak nesporné je přesvědčení o nadřazenosti všemu „nevěřícímu“ světu.  Tedy téhož přesvědčení, v jehož jménu křesťanstvo kdysi dávno podnikaly křížové výpravy nebo později koloniální výboje. Z toho plyne, že podobně jako sotva lze uvažovat o „umírněném“ a „radikálním“ křesťanství, neexistuje ani „umírněný“ a „radikální“ islám: nalezneme jen různé směry islámu, sjednoceného touž vizí.

neverici 2


Skutky posvěcené islámem jsou vždy chvályhodné
Znepokojuje, že evropská muslimská společenství jsou ochotná skrývat vrahy nebo dokonce je považovat za hrdiny, jak se nedávno stalo v případě zastřeleného vraha francouzského učitele. Sekulární uspořádání Evropy mnozí muslimové odmítají. Jsou ještě schopni přijmout, že existují jiná náboženství, avšak ateistické přesvědčení už zůstává mimo jejich chápání. Vzpomínám si, jak jsem kdysi v nabídkách cestovní kanceláří četl, že při cestování do muslimských zemí doporučují k ateismu se raději vůbec nehlásit.


Kniha shrnuje základní poznatky k danému tématu: „turecká“ kapitola je nazvána Bez studu a bez pokání. Dodnes je tam odmítána myšlenka, že tam kdysi došlo ke genocidě zejména arménského obyvatelstva. V případě Kypru se dočteme, že osudové rozdělení země vedlo k (nejen) kulturní devastaci muslimského severu tohoto ostrova.  V postsovětském Ázerbajdžánu, nyní neblaze proslulém krutostmi během bojů o Náhorní Karabach, se zjevně šíří smyšlenka o genocidě, které se na nich Arméni dopouštěli. Specifická je pak situace v Izraeli, kde se střetávají hned tři náboženství. Ostatně existuje i židovský extremismus.


Když se vedle islámu nesmí jiné náboženství vyznávat
Řoutil probírá i teokratické země, které se řídí ortodoxním výkladem islámu.  Například v Saúdské Arábii nesmí stát ani jediný kostel, je zakázáno tam šířit jiné náboženské texty nežli muslimské. A již školní učebnice dětem dokonce tvrdí, že muslimské menšiny v západním světě jsou vystaveny hrozbě genocidy, christianizace a vnášení ateistických myšlenek. Dosti absurdní přitom je, že právě Saudská Arábie je hlavní vojenský spojenec Západu.


Katastrofální ve své nepředvídatelnosti jsou pak poměry ve státech válkou rozvrácené – vedle Afghanistánu jsou to zejména Irák a Sýrie, kde vládne chaos a bezpráví, zejména pak v souvislosti se vzestupem a pádem tzv. Islámského státu. Ten sice zanikl, avšak jeho zhoubný vliv přetrvává. Už vyznávání, neřkuli praktikování křesťanství je nejen tam považováno za svatokrádežné počínání, které si zaslouží to nejpřísnější potrestání. Ostatně hned v úvodu knihy se dočteme, že v islámských zemích (zprůměrováno) každodenně zahynou čtyři stovky křesťanů…


Jak se v knize dočteme, do Evropy migrují i křesťané, avšak chovají se stejně jako muslimové: buď se stahují tam, kde se nabízí nejštědřejší sociální systém nebo kde se už vyskytují příbuzní, případně aspoň spřízněná náboženská komunita.

neverici 1


Michal Řoutil:  Nevěřící, odejděte! Současné pronásledování křesťanů ve vybraných zemích Blízkého východu a Afriky
Vydalo nakladatelství Pavel Mervart ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové, Červený Kostelec 2020. 632 strany
Hodnocení: 80 %
Foto: kniha

NEVĚŘÍCÍ, ODEJDĚTE! SOUČASNÉ PRONÁSLEDOVÁNÍ KŘESŤANŮ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH BLÍZKÉHO VÝCHODU A AFRIKY


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Organizátoři konference Symposium: „Letos jsme se hodně zaměřili na marketing, zdroje financování a obchod.“

symp200V Brně se bude 19. – 20. listopadu na Podnikatelské fakultě VUT konat podnikatelská konference Symposium. Ta návštěvníkům nabídne v sérii přednášek mnohé praktické informace. Přednášky upozorní na počítačové úskalí mladých podnikatelů, pomohou s přípra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

TEKUTÝ CHLÉB

Pivo etiketa 200Původní názor, že výroba piva sahá do středověkého Egypta, byl rozšířen až do oblasti Mezopotámie na základě „přečtených“ písemných památek. Nyní se už přesně ví, že pivo bylo již před třemi tisíciletími běžně rozšířeno, ...

Z archivu...


Literatura

Léčebné umění Hildegardy z Bingenu

lecebne umeni200V září vyšla v nakladatelství Esence naučná knížečka Léčebné umění Hildegardy z Bingenu, která nás poučí o tom, že příroda nabízí léčebné poklady. Podtitul Tradiční léčitelství zárukou zdraví a dobré kondice mluví za vše. Rádi byste se d...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...