Mäsové guľky pre šľachtu, placky pre chudobných

Mäsové guľky pre šľachtu, placky pre chudobných

Tisk

200 kuchyneKatarína Kupcová z Bludných rytierov z dobovej kuchyne, nám predstavili, ako sa kedysi v minulosti varilo a čo si, ktorá vrstva mohla dovoliť.

 

 

 

 

kuchyne1

V 14. A 15. storočí  sa uchovávali rôzne recepty, ktoré sa udržali až do dnes. Placky boli celý stredovek až do novoveku. V 16. storočí prišli nové plodiny z Ameriky. Medzi nimi aj zemiaky. Múkové halušky sa zamenili za bryndzové. Išlo o rovnaké cesto, len do bryndzových idú zemiaky, ktoré v tej dobe neboli.

Aké máte jedlá a ako sa vyrábajú?

Vyrábame napríklad klasické chlebové placky, ktoré sú jednoduché. Ide tam múka soľ a trošku korenia. Niekto, kto má rád môže dať do nich aj rozmarín. Mäsové guľky, ktoré sú z bravčového mäsa, boli spravené na sladko, pretože v minulosti si ho takto radi pripravovali. Skoro všetko mäso sa robilo s hrozienkami, sušenými slivkami alebo sa tam dával med, okrem toho sa robilo aj na víne s medom, dali sa hrozienka a potom sa to dochutilo koreninami. Okrem toho v minulosti robili dresing, ktorý je vhodný k čomukoľvek, či už na placky alebo na mäso. Je to klasická kyslá smotana s cesnakom, trošku soli a korenia. Pochúťkou sú strúhankové koláčiky, čo je obdoba našich medovníkov. Ide tam med, strúhanka a je to pražené. Sladkosti si ľudia robili, keď zostal suchý chleba, rožok zo strúhanky. Do nich dali hrozienka  a oriešky.

kuchyne

V ktorých častiach a aké jedlá vychutnávali v bohatých a chudobných triedach?

Chlebové placky sú skôr chudobné jedlo, pretože je to jednoduché jedlo, lebo je z múky, vody a soli, naopak mäso bolo drahé. Do mäsa sa dávali hrozienka, a tie sa dovážali. Nebolo to bežné jedlo a páni si ho mohli dovoliť. Placky sú skôr vojenské táborové jedlo a pre chudobných. Predpokladá sa, že skoro všetci mali pec.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

kruml200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo v roce 2015 rekordních více než 5 milionů návštěvníků. Prolomení této magické hranice je výsledkem přetrvávajícího zájmu návštěvníků o kl...

Z archivu...


Literatura

Snaha o obnovení kapradinové horečky

kapradiny200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Kapradiny od Antona Sundina, na kterou je opravdu radost pohledět a obsahuje plno zajímavých informací.

...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...