Kováč z Dolian: Človek je tvor iracionálny

Kováč z Dolian: Človek je tvor iracionálny

Tisk

DSC 0252 (800x533)Peter Hečkaj je kováčom z Doľanov pri Trnave. Jeho remeslo je náročné. Vyžaduje si veľa sily na ohýbanie neskrotného kovu. Nielen to je ale účelom. Rozhodol sa, že nebude vyrábať, len podkovy a kováčske výrobky, ale použije aj svoju fantáziu.

 

 

 

Pomocou nej vznikajú ruže a iné darčekové predmety pre potešenie.

Ako sa kováč ako vy dostane k vytváraniu rôznych ornamentov a vzorovaných predmetov?

Práca kováča je náročná, ale treba to striedať. Každá práca, keď sa opakuje často, sa stane rutinou a monotónnou a to nie je to pravé. 

DSC 0249 (533x800)

Farbíte vaše výrobky?

Nefarbím. Podľa mňa by to bolo potlačenie prirodzeného sfarbenia, vzhľadu kovu, ktorý prešiel ohňom.

Čo potrebujete na konkrétnu výrobu, napríklad ruže?

Bežné kováčske vybavenie, nič zvláštne a mimoriadne to nevyžaduje. Človek si vystačí so zverákom a kliešťami.

DSC 0252 (800x533) (kopie)

Prečo ste sa rozhodli takýmto spôsobom vyrobiť ružu?

Človek je tvor iracionálny. Vyskúšal som to, zapáčilo sa mi to a začal som sa tomu venovať.

Foto: Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Husitský válečník - Kdo byli boží bojovníci... 15. století.

valecnČeské země jsou zmítány vojenským konfliktem. Evropa se před husitskými "božími bojovníky" doslova třese. Husitská doba znamenala převrat v historii vojenství. Nekonečné pochody polních vojsk, kolony vozů, jež se proslavily jako nepřemožitelná vozová hra...

Z archivu...


Literatura

Republika 1918–2018 různýma očima

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...