Znamení v kameni: Příběh Otty Hornunga, vojáka Čs. zahraniční armády

Znamení v kameni: Příběh Otty Hornunga, vojáka Čs. zahraniční armády

Tisk

bmid znameni-v-kameni-pribeh-otty-hornun-wb4-497899 (2)Knížka Znamení v kameni vás přenese do období 2. světové války na válečnou frontu, kde si budete moci nacítit reálnou válečnou atmosféru přímo z deníkových zápisků ostravského vojáka Otty Hornunga. Příběh vypráví jeho syn. Tuto pozoruhodnou knížku vydalo letos nakladatelství Academia.

Na základě osobních rozhovorů, deníků a dalších dokumentů vypráví autor válečné a poválečné zážitky svého otce, vojáka československé zahraniční armády Otty Hornunga (1920–2013). Otto, který se narodil a žil v Ostravě, po okupaci Československa uprchl do Polska, kde vstoupil do formujícího se československého legionu, s nímž upadl do ruského zajetí. Jako příslušník 11. čs. pěšího praporu – Východního se účastnil obrany obléhaného Tobruku a po ustavení 1. čs. samostatné obrněné brigády a dalším výcviku v Británii bojoval o Dunkerk. Po těžkém zranění a rekonvalescenci se jako styčný důstojník vrátil do vlasti v rámci postupující americké armády. Název knihy odkazuje k Ottovu přesvědčení, že když už je člověk na světě, má se snažit žít tak, aby po sobě něco dobrého zanechal, alespoň malé „znamení v kameni“. Proto se snažil osobně přispět k tomu, aby po světové válce Československo stálo na straně vítězů a stalo se opět samostatným státem.

Hodnocení knihy:

Tahle knížka je velice cenná. Nejcennější je však pro rodinu Štěpána Hornunga, pro jeho děti, vnuky a další potomky, protože mapuje příběh jejich předka, který bojoval ve válce a obsahuje jeho autentické deníkové zápisky i krásné rodinné fotografie. Je ideálním čtením pro lidi, kteří se zajímají o válečné události a historii, především však pro muže, protože knížka zobrazuje hlavně mužský svět. Proto se může stát právě pro ně skvělým tipem na dárek k Vánocům, které se kvapem blíží. Je fascinující číst tento příběh, příběh člověka, který tam skutečně byl a viděl, co se děje. Je to příběh ostravského rodáka, který se narodil 11. září 1920 a klidně by to mohl být váš dědeček. Určitě stojí za přečtení!

Ukázka z knihy:

Sedím na bedně munice. 303, má právě tak příhodnou velikost, aby se na ní dalo sedět a psát dopis. Je to dopis na rozloučenou, ale nikdo mu tak neříká. Je v tom trocha pověrčivosti, jako by člověk těmi slovy přivolával smrt. Je večer 27. října 1944. Zítra jdeme do akce a nebude to jen obyčejná bojová hlídka, kdy z každé strany padne pár výstřelů. Útok podnikne celá brigáda a víme, že utrpíme ztráty. Dostali jsme rozkazy, co a jak si máme připravit. Zkontroloval jsem si celou výstroj a přepečlivě si vyčistil zbraně. Všechno mám hotovo, až na ten dopis.
Zírám na prázdný papír, ale správná slova se na něm ne a ne zhmotnit. Co člověk napíše v takové chvíli? Ano, můžete sdělit své ženě, že ji milujete, ale nemůžete napsat, co se bude dít, protože by to neprošlo přes cenzora.

O autorovi:

Štěpán (Stephen) Hornung Bsc. Dphil. FIET se narodil roku 1953 v Praze, ve svých čtrnácti letech emigroval s rodiči a bratrem do Velké Británie, kde žije dodnes. Na Oxfordské univerzitě vystudoval nízkoteplotní jadernou fyziku a poté pracoval jako inženýr a manažer v oblasti výzkumu optických vláken a telekomunikačních systémů.

bmid znameni-v-kameni-pribeh-otty-hornun-wb4-497899

Název: Znamení v kameni
Autor: Štěpán Hornung
Překlad: Jiří Pacek
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 192
Hodnocení: 85%

https://www.academia.cz/znameni-v-kameni--hornung-stepan--academia--2022


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstavy představují gotické madony i Svatovítský poklad

Madony 200Návštěvníci Pražského hradu mají v letošní zimní sezoně jedinečnou příležitost prohlédnout si dvě unikátní výstavy - Matka a Syn a Svatovítský poklad.

 

...

Z archivu...


Literatura

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smy...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...