Richard Müller: „Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným“

Richard Müller: „Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným“

Tisk

200rozVečer plný největších hitů legendárního slovenského zpěváka Richarda Müllera bez jediného hudebního nástroje! Takový bude koncert, který se uskuteční 3. listopadu 2013 v sále nového Kongresového centra ve Zlíně. Právě proto jsme poprosili pana Richarda, aby nám o turné něco prozradil.

 



Tento rozhovor je u příležitosti Vašeho projektu Hlasy se skupinou Fragile ve Zlíně. Můžete nám o tom říci více sám?

Pro projekt Hlasy jsme vybrali jednoduchý a výstižný název, který objasňuje, o čem to celé vlastně je. Na koncertě, ani na stejnojmenném albu, které k podzimnímu turné vyšlo, nezazní ani jediný hudební nástroj, kromě toho jediného a nejkrásnějšího, kterým je lidský hlas.

roz3

Vystoupení je bez použití jakýkoliv nástrojů, musí to být velmi těžká práce. Jak se s tím vyrovnáváte? Jak vám to jde?

No právě, je to úplně jiné než doposud. Vždycky se snažím zkoušet něco nového, protože mě to baví a já chci, aby mě hudba bavila. Čímž tedy nechci říct, že takové to standardní hraní s kapelou mě nebaví, jsem s ním naprosto spokojený a líbí se mi. Kdyby ne, tak s tím taky nikdy nevylezu mezi lidi. Ale tenhle projekt s Fragile vznikl v podstatě náhodou a já jsem velmi rád, že ho lidi přijali s takovým nadšením. Protože je to opravdu něco velmi, velmi speciálního a samotná příprava nám zabrala tři čtvrtě roku. Jen zaranžování jedné tříminutové písničky trvalo nejméně tři dny a tři noci.

Kdy vznikla myšlenka tohoto projektu? Inspiroval jste se něčím? A nebál jste se toho?

Ani přesně nevím. Tak nějak jsme přemýšleli, co vymyslet nového, jak se pohnout zase o kus dál. A z toho vznikla myšlenka oslovit Braňa Kostku, šéfa skupiny Fragile, jestli by do toho nechtěl jít.

Proč jste si ke spolupráci vybral zrovna skupinu Fragile? Znal jste se s nimi?

Braňa jsem znal od vidění a musí přiznat, že mi nebyl příliš sympatický. Ale protože jsem věděl, že je skvělý kapelník a hudba, kterou dělají Fragile, se mi velmi líbila, rozhodl jsem se nedat na první dojem. Dnes jsem rád, že jsem to udělal. Rád dělám s lidmi, se kterými si rozumím profesně i lidsky. V případě Fragile dospěla naše spolupráce do takového stádia, že když je pár dní nevidím, tak je mi po nich smutno.

Jaká byla jejich reakce, když jste jim projekt popsal?

Braňo řekl ‘ano‘. Problém byl jen v tom, že on věděl, o čem mluví, když říkal, že to bude náročné a na dlouhé lokty. Ale já jsem to nevěděl. Nechápal jsem, proč neustále počítá každý den, každou hodinu… Říkal jsem si, že o nic nejde, že prostě každý bude zpívat svůj hlas. Nedošlo mi, jak náročné je to celé vymyslet, posléze se to naučit…

Na jaké skladby se můžou posluchači těšit? Podle čeho jste vybírali?

Výběr skladeb jsem nechal na Braňovi, protože on se v tom úplně jinak orientuje. Skladba, která se mi zdá dobrá, se nemusí hodit na tento způsob interpretace. Ale v podstatě jsme se shodli. V zásadě v mém repertoáru mám štěstí, že nemám skladbu, kterou bych nechtěl prezentovat. Během dvouhodinového vystoupení zazpíváme dvacet písní a všechny, včetně těch, jež lidé znají velmi dobře jako je ‚Štěstí je krásná věc‘, ‚Nočná optika‘ nebo ‚Po schodoch‘, představíme v úplně nové verzi.

roz

Ctíte, že nějaká skladba něčím vyniká? Že je kouzelnější než jiná? Můžete prozradit jaká?

Sám jsem byl překvapený, když jsem poprvé slyšel ‚Po schodoch‘ v podobě ‚a cappella‘. Úplně mě to dojalo, byl to pro mě silný zážitek, jaký jsem dosud nezažil.

Proč jste se tak na poslední chvíli rozhodl zavítat i do Zlína? Hrálo zde roli i místo - Kongresové centrum a jeho atmosféra?

Určitě. Máme české publikum rádi proto, že je hodně divadelní a má rádo hudbu,
ve Zlíně jsem se o tom přesvědčil opakovaně. Atmosféra a akustika zdejšího Velkého sálu Kongresového centra je navíc pro takový projekt, jakým jsou Hlasy, přímo stvořená, dá vyniknout každému jednotlivému tónu. Zlín jsme proto nemohli s naším turné vynechat.

roz1

Závěrem, proč by měli lidé přijít? Nalákejte je!

Každý koncert je znovu otočený list, nikdy nevíte, co vás čeká a jakým směrem se děj ubere. Vždycky záleží na obou stranách, tedy nejen na interpretovi, ale i na publiku, jaký koncert bude. Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným, a budeme rádi, když nás v tom lidi podpoří.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...


Literatura

Jedním dechem s Jitkou Zelenkovou

JZelenkova perexedním dechem. Přesně tak se čte knížka Jaroslava Kříženeckého a Jana Adama Jitka Zelenková - Sem tam. Pokud máte tuto zpěvačku rádi a navíc jste na ni „vyrůstali“, promítnete si všechno - kdy jste dostali její první gramofonovou desku, ...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.