Devět století od založení kladrubského kláštera

Devět století od založení kladrubského kláštera

Tisk

Kladruby200Benediktinský klášter v Kladrubech slaví letos 900 let od svého založení. Významnými mezníky oslav jsou dvě události – navrácení zrestaurované mariánské koruny na hlavní oltář klášterního chrámu a zpřístupnění jižní klášterní zahrady veřejnosti.

 

 

Symbolické zahájení oslav je spojeno s návratem mariánské koruny na hlavní oltář klášterního chrámu Nanebevzetí Panny Marie, sv. Benedikta a sv. Wolfganga. Koruna, kterou pravděpodobně navrhl Jan Blažej Santini Aichel, prošla několikaměsíčním restaurováním. Návštěvníci ji poprvé spatřili 4. dubna.

Druhým přelomovým okamžikem v životě kláštera bude zpřístupnění jeho jižní zahrady. Od 1. května se návštěvníci budou moci projít zrevitalizovanou částí klášterních zahrad, která v době fungování kláštera sloužila k pěstování bylinek pro místní kuchyni; součástí zahrady byl i ovocný sad. Zahrada bude volně přístupná do konce října.

Devítisetleté výročí bude slavit také město Kladruby. Oslavy zahájí setkání představitelů měst a obcí, které spojuje založení kladrubského kláštera. Město 20. června otevře Regionální muzeum Kladrubska. Připravuje se i kniha o Kladrubech.

Kladruby1

 

Program oslav výročí kláštera

1. 5. - 3. 5. 2015 Prohlídka objektů na prohlídkové trase kláštera.

16. 5. - 17.5. 2015  Historický jarmark

29. 5. 2015 Otevření klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a další kulturní program. 

6. 6. 2015 Noc kostelů  Mimořádné, tematicky zaměřené prohlídky. 

16. 6. 2015 Spitfire Company (CZ) - Animal Exitus v rámci festivalu TANEC PRAHA 2015.

20. 6. 2015 Klášterní slunovrat Koncert, divadelní a ohňové vystoupení na nádvoří kláštera.

4. 7. 2015 Monastýrování ...aneb klášterní smysly a živly Mimořádné, tematicky zaměřené prohlídky.

10. – 11.7. 2015 Benediktinské dny XV. ročník oživených nočních prohlídek kláštera Kladruby.

18. 7. 2015 Robert Hugo (varhany), Lucie Sedláková Hůlová (housle) Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie. 

25. 7. 2015 Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704  Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

1. 8. 2015 Lubomír Brabec a Consortium Pragense  Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

1. 8. 2015 Klášterní barokní noc Večerní program v areálu kláštera.

Kladruby2

 

7. 8. - 8.8. 2015 Monastýrování ...aneb Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela Mimořádné, tematicky zaměřené prohlídky kláštera.

8. 8. 2015 Gabriela Demeterová  Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   15. 8. 2015 Plzeňská filharmonie Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

16. 8. 2015 Poutní mše svátku Nanebevzetí Panny Marie Mše v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

22. 8. 2015 Adam Viktora (varhany) Koncert 38. ročníku hudebního festivalu Kladrubské léto v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

29. 8. 2015 Hradozámecká noc v klášteře Kladruby Večerní program v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

12. 9. 2015 Víme, kudy chodíme... nový konvent Mimořádné prohlídky běžně nepřístupných částí nového konventu. 

 

ilustrační foto autor, podle podkladů Kláštera Kladruby, NKP klášter Kladruby      

349 61 Kladruby u Stříbra e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tarot archandělů

Tarot archandelu 200Myslím, že tato kniha, která je u karet přiložena, by si alespoň díky svému titulnímu obrázku zasloužila mnohem větší formát! Je to cesta do středu lidské duše, pohádkové snění a relaxace nad hlubokými a přece tak jemnými myšlen...

Z archivu...


Literatura

Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyztotamneni200Když to tam není, tak to tam nehledej je tedy volným pokračováním knihy Suchý hadr na dně mořském, ve kterém čtenáři sledovali dětství, dospívání i jakési procitnutí hlavní hrdinky Anny. Ta se nyní vydává do Prahy, aby se odtrhla od „minu...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...