Za vůní kávy do Frýdku-Místku

Za vůní kávy do Frýdku-Místku

Tisk

kava 20Dokážete si den představit bez šálku lahodné kávy? Pokud ne, možná byste se v těchto dnech měli vypravit do Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku.

 


Až do 31.května zde totiž bude k vidění výstava s všeříkajícím názvem „Za vůní kávy.“ Těšit se můžete nejen na historii tohoto pro Čechy nepostradatelného moku, ale také na ukázky servírování a informace o vůbec prvních českých kavárnách.

kava 3

Na výstavě jsou k vidění  kávové mlýnky, servisy, i kávové zrno před pražením. Výstava byla slavnostně zahájena 22. ledna a zatím ji viděly stovky lidí. Tak se k nim přidejte – určitě nebudete litovat. Muzeum Beskyd navíc sídlí v útrobách frýdeckého zámku, což celé expozici ještě přidává na atmosféře.

kava1


Aktuálně si zde můžete prohlédnout také výstavu nazvanou Moravský Manchester věnovanou textilním továrnám ve městě. Frýdek-Místek byl totiž svého času v tomto oboru velmocí a podniků zpracovávajících přírodní vlákna zde bylo hned několik  - postupně se všechny sloučily do fenomenálního Slezanu. Ten byl po dlouhá léta jednou z dominant dvojměstí a dnes už bohužel nestojí. Kdo ho založil, jak se vyvíjel v čase i čím přesně se zabýval – to vše je náplní výstavy, která bude ve Frýdku –Místku k vidění až do 21. června.

kava2


Bližší informace o obou  expozicích i o Muzeu Beskyd jako takovém najdete na www.muzeumbeskyd.com.

Zdroj foto: www.muzeumbeskyd.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Historie vzniku kalendáře

historie kalendareNa otázku kolikátého je dnes, je jednoduchá odpověď, stačí mít po ruce kalendář, diář či mobil apod. Už od základní školy si pamatujeme, že rok má 365 dní a že jsou i smolaři, kteří se narodili 29. února a tak mají naro...

Z archivu...


Literatura

Jaké by to bylo, kdyby Přišel Bůh do kavárny v Karlíně...

prisel buh do kavarny 200Novináři Miloš Čermák a Luděk Staněk spojili své síly, chopili se mikrofonů a vrhli se na žánr stand-up comedy. Díky nakladatelství XYZ si můžete vychutnat výběr toho nejlepšího v knižní podobě, tak hurá na to.

<...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...