Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Tisk

Strelecke slavnosti 200Poslední zářijovou sobotu  se koná soutěž určena pro střelce z historických kuší a ručnic zcela v duchu střeleckých slavností pozdního patnáctého věku v Čechách, tedy doby poděbradské a jagellonské.

Střelecké slavnosti se konají na tradičním místě a to na parkánu českobrodských hradeb v Šafaříkove ulici. Soutěž pro střelce z kuší je rozdělena do tří částí, kdy v prvním kole střílí všichni přihlášení dvanáct ran na vzdálenost dvaceti pěti metrů na terč o průměru 40 cm, do druhého kola se dostává šest nejlepších z kola prvního a střílí čtyři rány na přesýpací hodiny – trámek, třetí kolo střílí tři nejlepší ze střelby na trámek a to v sedě na stoličce po jedné ráně na malovaný terč.

Strelecke slavnosti 1


Soutěž má tradičně mezinárodní účast a je doplněna o doprovodný program, kdy můžete vidět střelce z ručnic, dozvědět se něco o vývoji palných zbraní, spatřit boj městské hotovosti, poslechnout si dobovou hudbu.


„Je potěšitelné, že naše slavnosti již ovlivnili i další města, kdy po vzoru Svatováclavských střeleckých slavností obdobné, střelby pořádají v německém Bernau bei Berlin či pod patronátem místostarostky města ve Strakonicích,“ usmívá se Martin Semerád z pořadatelského sdružení Guardia Broda Bohemicalis .


V neposlední řadě pak návštěvník uvidí celou řadu kuší v akci a seznámí se s různými typy zařízení pro napínaní  kuše a samozřejmě i s dalším příslušenstvím s kušemi souvisejícím to jak na statické ukázce, tak v akci.

Strelecke slavnosti tarasnice


Dále může návštěvník vidět středověkou polní kuchyni a občerstvit se v krčmě U vola. Pro nejmenší jsou pak připraveny středověké hry a soutěže před hradbami.
Přijděte podpořit střelce a nasát neopakovatelnou atmosféru středověkých střeleckých slavností.


Více informací: www.brodahr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozmarné léto v Háji ve Slezsku

rozmarne leto plakat 200Občanské sdružení Vladislava Vančury z Háje ve Slezsku pořádá tradiční letní slavnost Rozmarné léto. Slavnost se uskuteční v sobotu 22. června 2013 v Háji ve Slezsku.

...

Z archivu...


Literatura

Série Naturalista řeší Temný vzorec

temny vzorec 200V říjnu vyšla u nakladatelství Kalibr další kniha Andrewa Maynea ze série Naturalista, nápaditý thriller Temný vzorec. A já už chápu, proč je kolem toho takové haló! Pokud vás autor Andrew Mayne také míjel, měli byste to napravit.

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Surrealisté včera i dnes

sileni perexNakladatelství Academia přichází velice záslužně s překlady zahraničních děl, která se dotýkají kultury v Česku (či spíše v socialistickém Československu). Nejprve se mohli zájemci seznámit se spi...