Být Mengeleho dvojčaty

Být Mengeleho dvojčaty

Tisk

deti uvodkaDruhá světová válka – koncentrační tábor Osvětim-Březinka – „Anděl smrti“ doktor Josef Mengele, to jsou děsivé pojmy, o kterých jste už jistě slyšeli. O osvětimském vyhlazovacím táboře se v českém prostředí mluví spolu s terezínským ghettem asi nejčastěji. Ještě je mezi námi dost pamětníků, kteří si tímto peklem prošli, přežili a byli ochotní se o svou zkušenost podělit. Zvláštní kapitolou jsou osvětimská dvojčata – proč?

 


To doktor Mengele (který zřejmě zcela nepochopil Hippokratovu přísahu) byl ten, kdo po příjezdu lidí v transportech rozhodoval na osvětimské rampě pohybem ruky, zda člověk může žít, nebo jde ihned do plynových komor, to on prohlížel pobíhající nahé davy, aby provedl selekce a dále vybíral z davů dvojčata, aby na nich mohl provádět pokusy. Dvojčata zvolil z praktického důvodu – jedno z dětí nakazil určitou látkou, a pokud pokus nepřežilo, měl druhé dítě, jehož tělesné ostatky mohl při pitvě porovnat jako kontrolní vzorek – zvrácené? Bohužel realita doby.
Být dvojčetem znamenalo v osvětimském světě trochu jiná pravidla od ostatních obyvatel – dokonce to někteří nazývají privilegiem – ke dvojčatům se totiž všichni museli chovat lépe a nesměli jim – na rozdíl od Mengeleho – ublížit. A tak děti dostávaly o něco více najíst a nepracovaly. Práce obvykle ani nebyla možná, jelikož děti v určitém intervalu neustále podstupovaly různé lékařské prohlídky a byly jim podávány různé látky a poté se sledovalo, jak na ně působí.
Eva Mojzesová, spoluautorka této knihy, se svým dvojčetem Miriam patřila právě k Mengeleho dvojčatům. Desetileté holčičky, které jejich máma ráda oblékala do stejných šatů, byly od své rodiny odděleny hned po příjezdu do Osvětimi v roce 1944. Do té doby žili Mozesovi spokojeně v rumunské vesničce Porc, kde byli jedinou židovskou rodinou v okolí. Když bylo jasné, že válka dorazí i do této malé vesničky, rodina se chtěla pokusit o útěk do Izraele, ale tamní nacistické jednotky už jim to nedovolily.
Eva vypráví příběh i za svou sestru, vždy totiž byla ta aktivnější a průbojnější. Snaží se vše čtenářovi zprostředkovat očima desetileté, tedy tak, jak skutečně hrůzostrašnou zkušenost zažila. Díky své tvrdohlavosti přežila a postarala se i o svou sestru. I přesto, že ji Mengele využil jako pokusnou osobu. Snad zázrakem malá Eva přežila, jelikož ji látka byla vpravena do těla, ale už se nepodávaly žádné protilátky nebo léky.

deti


V knize najdete povídání o tom, jak se Eva zachránila a jak zvládla ohlídat i svou sestru do konce dnů v Osvětimi, jaké bylo putování zpátky do rodné vísky po válce, nebo jak se seznámila se svým manželem a spoustu dalšího.
Eva založila sdružení CANDLES, které si dalo za úkol vyhledat Mengeleho dvojčata po celém světě. Při 50. výročí osvobození Osvětimi se setkala s Mengeleho pomocníkem, lékařem Hansem Münchem. Jeho jediného ho válečný soud nakonec neodsoudil, jelikož se za něj mnoho vězňů postavilo – snažil se jim totiž utrpení ulehčit, jak jen to šlo a zároveň nepopíral veškeré mučení, které v táboře probíhalo.
Těžké téma je v knize popsáno velice čtivě, Eva vypráví svůj příběh se všemi svými postřehy a tehdejšími pocity. Publikace je určitě vhodná nejen pro dospělé, ale i pro mládež, klidně jako součást hodin dějepisu.
Jak se shoduje mnoho pamětníků, včetně doktora Müncha – na tuto dobu nesmíme zapomenout a především dovolit, aby se opakovala. O dalších knihách, které se zabývají příběhy lidí z druhé světové války, se můžete dočíst v těchto již publikovaných recenzích:

http://kultura21.cz/literatura/10747-academia-edice-pamet
http://kultura21.cz/literatura/11587-revolver-revue-kniha-zvlastni-zachazeni-recenze
http://kultura21.cz/literatura/11545-argo-neni-li-to-nemozne-barbara-winton

Děti, které přežily Mengeleho - Zpověď dvojčat Evy a Miriam/Surviving the Angel of Death
Autor: Lisa Rojanyová Buccieriová a Eva Mozesová Korová
Žánr: historická literatura/literatura faktu
Nakladatelství:  Grada
Rok vydání: 2015
Počet stran: 223
Hodnocení:  95 %                

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Civilizace – jak by se také mohly odvíjet dějiny

civilizace perexVětšině historiků se naježí všechny chlupy, když jsou tlačeni do odpovědí na otázku, co by následovalo, kdyby se nějaké klíčová událost odehrála jinak, než jak se odehrála (kdyby v punských válkách Kartágo porazilo Římany, kdyby stav...

Z archivu...


Literatura

Prvotřídní blázni maj potíže s kázní

Blazni perexTento název nese druhá kniha nezbedných básniček pro děti od komika Lukáše Pavláska, který v ní dětskýma očima popisuje a zobrazuje okolní svět.

...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...