Pryšec nádherný - Vánoční hvězda

Pryšec nádherný - Vánoční hvězda

Tisk

Vanocni hvezda perexLegenda starých Aztéků vypráví, že tato rostlina vznikla z několika kapek krve ze srdce nešťastně zamilované bohyně. Domovinou tohoto skoro čtyřmetrového polokeře je Mexiko a Guatemala.

 

 

Indiáni ji využívali  k výrobě červeného barviva. Při  poranění stvolu vytéká latex, který jim sloužil jako základ při výrobě léků. Pozornost si získala zbarvením listů na vrcholku s prakticky schovanými  drobnými kvítky. K tomu, aby rostla, potřebuje noc delší než 12 hodin, a to je právě v době vánoční. Proto už v Mexiku v 17. století se františkánští  mniši snažili spojit ji s Vánocemi. Tvrdili, že je to betlémská hvězda a její červenou  barvu spojovali s krví Ježíše Krista. Brzy se stala oblíbenou ve španělsky mluvících zemích pod různými názvy. Ve Španělsku to byl Květ Božího hodu, ve Venezuele  Papoušek a v Nikaragui  jí říkali Pastora. V USA zlidověl název Poinsentia, podle velvyslance USA v Mexiku, který si ji pro sebe a své přátele přivezl domů v roce 1825. Jméno po něm začal používat  americký zahradník, když je začal pěstovat ve velkém. Hvězdě se věnovaly další generace, a tak byly vyšlechtěny pro umístění v domácnostech v různých barevných variantách.

Vanocni hvezda 2

Do Evropy, jako nový druh do svého herbáře, ji přivezl Alexander von Humboldt. O její zařazení na pěstování se zasloužil Benedikt Roezl, milovník orchidejí, který se učil v letech 1836-1840 v děčínském zahradnictví u hraběte F. A. Thuna. Roezl pracoval velmi úspěšně v mnoha evropských zahradnictví, od roku 1846 v Belgii jako vrchní zahradník u Louise van Houttera. Teprve pak si mohl splnit své nejtajnější přání, odjet do Ameriky (v roce 1855). Procestoval její značnou část a sbíral zejména odrůdy orchidejí, které posílal do Evropy. Mezi nimi i pryšec nádherný. Své výpravy po celé Americe si financoval sám tím, že si otevřel hostinec a zahradnictví na různých místech. Z Evropy si nechal zasílat jabloně a hrušky, které tam začal pěstovat, a do Evropy směřovaly okrasné rostliny, zejména orchideje. Pokoušel se tam pěstovat ramii (přadná rostlina), vymyslel a postavil i stroj na její úpravu a přitom přišel o ruku. Po tomto úraze předává hospodářství a zahradnictví příbuzným a věnuje se již jen sběru semen rostlin. Brzy se zařadil mezi světově významné botaniky.

Vanocni hvezda 1

Pomník Benedikta Roezla (Nové Město) Karlovo náměstí

Do Evropy se vrací v roce 1872 s neznámými orchidejemi, které byly pojmenovány jeho jménem (celkem 130 rostlin nosí jeho jméno). Do Ameriky se vrátil ještě několikrát a za pomoci svých synovců úspěšně nachází  nové neznámé druhy orchidejí, ale odesílá i semena konifer, juky, povlinice atd. Cestování bylo v té době velmi náročné a tak se vrací do Evropy(1876) a natrvalo se usazuje v Praze. V roce 1883 zakládá zahradnický časopis Flora, kde popisuje své zážitky z cest a nalezené rostliny. Umírá v roce 1885 a od roku 1898 na Karlově náměstí v Praze stojí jeho pomník.


Prameny a foto: internet
 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

VÁNOCE VE VÁNOČNÍM DOMĚ

vano 200Vánoce, to jsou rozzářené oči dětí, radosti z dárků a přání, aby tyto svátky byly každý den. Jedna malá holčička si tohle přání odnesla i do dospělosti a také si ho sama splnila.

 

...

Z archivu...


Literatura

Jak na vysoký tlak

tlak perexTak jsem se těšila, že jsem konečně našla návod na to, jak pomoci například tatínkovi od vysokého krevního tlaku, aniž by musel denně užívat bobule, o kterých ani sám neví, jestli mu pomáhají, a nemusel žít stále v obavě, že si je zapomene zobnou...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

PAS DO HOLLYWOODU


pas do hollywoodu 200Není rozhovor jako rozhovor. Většinou vycházejí takové, které se jen koří věhlasu zpovídaného a šíří jej dál, vlastně můžeme uvažovat o oboustranně výhodné symbióze. Přesně takové texty nalezneme třeba v knížce nadutě naz...