Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha

Vietnamské vodní loutkové divadlo osvěží nejen tělo, ale i ducha

Tisk


Vodni divadlo 200Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi až do 27. září návštěvníky seznamuje s unikátním světovým fenoménem vietnamského vodního loutkového divadla (bývá překládáno jako loutky tančící na vodě) na výstavě nazvané Divadlo zrozené z vody.


Muzeum původně ve svých sbírkách vlastnilo pouze jedinou vietnamskou „vodní“ loutku, proto se tým pracovníků muzea vydal do Vietnamu na badatelskou cestu, díky níž získali mnoho artefaktů do sbírek (filmové záznamy divadelních představení, fotografie, současné i historické (i z 18.století) loutky vietnamského vodního divadla).

Vodni divadlo 1


Vodní loutkové divadlo je spjato s tradičními venkovskými oslavami a doplňuje slavnostní chvíle v životě vietnamských zemědělců. Jedinečná forma tohoto divadla se odehrává uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže, jež nejčastěji bývá uprostřed vesnice. Herci (výhradně muži) stojí po pás ve vodě, schovaní před diváky za bambusovými nebo rákosovými závěsy, které pokrývají celou přední stranu pavilonu. Diváci, stojící na břehu, sledují iluzi oživlých loutek pohybujících se na vodní hladině za doprovodu tradičních hudebních nástrojů.


Historické zmínky o vodním divadle pocházejí již z 12.století. První, kdo začal praktikovat tento druh divadla, byl podle legendy budhistický mnich Tu Dao Hanh, který je dodnes patronem vodního loutkového divadla. Tento fenomén však nenalezneme v celé zemi, jedná se pouze o severní Vietnam, přesněji oblast kolem hlavního města Hanoje, v déltě Rudé řeky. Oproti minulosti, kdy divadlo hráli pouze amátéři a tradice se předávala pouze z otce na syna, dnes existují profesionální divadla ve městě Hanoj, Hai  Phong, Ha Tay, Nam Dinh a v Ho Či Minově Městě.

Vodni divadlo 2


Loutky jsou vyřezané většinou z fíkovníku. Surové loutky se nejprve napouštějí přírodními oleji, které zvyšují voděodolnost. Poté se barví výraznými barvami. Loutky se rozlišují podle ovládacího mechanismu na tyčové a provázkové. Tyčový mechanismus je připevněn na konci asi dvoumetrové dřevěné nebo bambusové tyče, jež je při hraní skryta pod vodou. Provázkový systém umožnuje manévrování do větších vzdáleností, protože není limitován délkou ovládací tyče. Loutky totiž stojí na plováku a jsou navázané na dlouhém provaze, který je veden pod vodou kolem kůlů. Taháním za provázky herec loutky rozpohybuje.


Výstava kromě exponátů získaných během badatelské cesty představuje i soukromou sbírku doktora Němečka z Hradce Králové. Mezi loutkami můžeme mj. spatřit víly, draky, vesničany nebo mandaríny.


Největším lákadlem je ale zmenšený model vodního divadla, ve kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet manipulaci s loutkami a zahrát si vlastní představení, což ocení zejména děti.


 Vodni divadlo 3
Divadlo zrozené z vody
Místo: Muzeum loutkářských kultur Chrudim
Datum: 14.11.2014. až 27.9. 2015
Zdroj foto: autorka článku a puppets.cz


www.puppets.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mumie světa byly odhaleny na pražském Výstavišti

DSC 0882Právě dnes začala zajímavá výstava Mumie světa, která má na pražském Výstavišti evropskou premiéru. Na předchozí zastávce v Americe slavila obrovské úspěchy, přičemž se počet jejích návštěvníků přehoupl přes milion.

...

Z archivu...


Literatura

Haló, tady pěkné knížky pro děti!

halo-tam-dole 200V nakladatelství Presco Group, v edici Ella a Max určené pro naše nejmenší vyšly dvě velkoformátové knihy s názvy Haló, město a Haló, tam dole. Pojďte do nich nahlédnout s námi!

...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Perly na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

mffkv 200Novou znělku k 48. MFF KV natočil režisér Martin Krejčí a kameraman Štěpán Kučera spolu s loňskou návštěvnicí festivalu britskou herečkou Helen Mirrenovou v Londýně na začátku června...